מועד הבחירות לרשויות המקומיות ממשיך לעורר ויכוח סוער. הבחירות עתידות להתקיים ב-30 בינואר 2024, לאחר שהן נדחו מ-31 באוקטובר 2023, אך בשבועות האחרונים מתגברים הקולות שקוראים לדחות אותן פעם נוספת – ל-27 בפברואר 2024 כפי שמתיר החוק שעודכן. יצוין כי לפתחו של בג"ץ עומדות עתירות נגד קיום הבחירות בסוף חודש ינואר.
עד כה נתקלו הקריאות לדחיית הבחירות מול חומה בצורה של שר הפנים משה ארבל (ש"ס), שנתמך על ידי הסיעות הגדולות בכנסת – הליכוד, המחנה הממלכתי ויש עתיד. ארבל הסביר שיש משמעויות רחבות היקף לדחיית הבחירות, אך בנאום בכנסת ציין כי ההחלטה אינה עצמאית שלו וכי הממשלה, אם תרצה, יכולה להחליט על דחיית הבחירות. כזכור, בשבוע שעבר הודיע יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי כי הוא יתמוך בדחיית הבחירות אם יימצא לכך רוב בוועדת הפנים של הכנסת.
בתוך כך, נייר עמדה מעודכן שיצא מלשכת הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי מעמיד בספק את האפשרות לקיים את הבחירות במועדן. מהנתונים שפורטו במסמך עולה כי 3,983 משרתי מילואים מתמודדים בבחירות לרשויות המקומיות, בהם 70 שמתמודדים לתפקיד ראש עיר או רשות מקומית. נוסף על כך, במסמך של הרמטכ"ל נכתב: "יש משרתים המתמודדים בבחירות, שמטעמים מבצעיים לא ניתן יהיה לשחררם".
עוד מצוין בנייר העמדה כי "שחרור משרתי המילואים המתמודדים בבחירות לרשויות יבוצע בהתאם לצרכים המבצעיים ולהתפתחות זירות המלחמה. ככל שהנסיבות המבצעיות יאפשרו זאת, הם ישוחררו על מנת שיוכלו לממש את זכותם להיבחר. בחינה זו מתבצעת בימים אלה ותושלם בהקדם. יצוין כי על פי פקודות הצבא, על מתמודד בעת שירות מילואים פעיל חל איסור לעסוק בתעמולת בחירות, וזאת עד לשחרורו משירות".
המסמך מתייחס גם לאופרציה של קיום הבחירות בזמן מלחמה, ומציין למשל כי "יש להיערך לאפשרות של מימוש זכות ההצבעה מחוץ לגבולות ישראל, ככל שמשיקולים מבצעיים ומשיקולי שמירה על שלום המשרתים לא ניתן יהיה לאפשר הוצאת המשרתים משטח הלחימה בתוך רצועת עזה לצורך הצבעה".
כמו כן, יש בקשה להרחיב את מגוון אמצעי הזיהוי שאיתם יוכלו הלוחמים להצביע, להאריך את ההצבעה המוקדמת בצה"ל לשמונה ימים ולהרחיב את האוכלוסיות הכשירות להתמנות כחברי ועדה בקלפי צבאית, וזאת לנוכח הגידול המשמעותי בהיקף סדרי הכוחות ובמספר הקלפיות.
נייר העמדה של הרמטכ"ל מעמיד כאמור בספק את האפשרות לקיום בחירות במועד שנקבע, והשר ארבל העביר בקשה לראש הממשלה בנימין נתניהו לקיים דיון דחוף בממשלה בנושא.
ממשרד הפנים נמסר: "לאחר קבלת עמדה עדכנית ומפורטת מלשכת הרמטכ"ל אמש בסוגיית הזכות לבחור ולהיבחר בקרב חיילי המילואים, שר הפנים פנה לראש הממשלה בבקשה לקיים דיון בישיבת הממשלה היום, שאליו יוזמנו נציגי צה"ל אשר יפרטו בפני השרים את המצב העדכני, והממשלה במליאתה תכריע בסוגיית מועד הבחירות לאחר קיום הדיון".
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
חייבים תחלופה. אם אי אפשר לקיים בחירות תקינות להקים ועדות קרואות בכל הערים עם נציג אחד מכל סיעה מכהנת
והועדות ינהלו את הערים עד הקיץ ברשות גזברי הערים או מבקרי הערים