לאחר דיון ארוך, וסוער בחלקו, התקציב הרגיל לשנת 2022 לא עבר הערב (חמישי) במועצת העיר.
ראש העירייה עינת קליש-רותם אמרה בפתח הדיון: "זה התקציב השני שאנו דנים עליו כאן במליאה. התקציב שהציג גזבר העירייה שקול, מאוזן ומביא בחשבון התייעלות ושיפור בתחומים רבים. השנה שמנו דגש בתקציב המוצע על שיפור השירות לאזרח ושיפור המערכות העירוניות. לחברי ועדת הכספים ניתנו הסברים מפורטים על התקציב ונמשיך וניתן הסברים כמה שנידרש. אחד השינויים המשמעותיים שדרשה ועדת הכספים מבחינת ההיקף הכספי הוא העברה מתקציב הפיתוח לתקציב השוטף. היו בכלל כמה הערות שהיו משמעותיות, וההערות האלה הוטמעו בתקציב הנוכחי. ועדת הכספים, שהיא גוף מייעץ למועצה, הציעה להעביר תקציבים מתקציב הפיתוח לתקציב השוטף, זאת אחרי שבמשך שנים ארוכות הופנו כספים מתקציב הפיתוח למטלות עירוניות שוטפות – דבר שהיה לא תקין בעליל וכך אכן עשינו…
"בזכות פעילות נכונה ומקצועית צמצמה הנהלת העיר בשלוש שנים האחרונות את הגירעונות שהיו בעבר… אני רוצה להגיד שככל שאנחנו נידרש, אנחנו נעשה וגם עושים תהליכים של התייעלות בנושאים רבים ושונים בתוך המערכת העירונית, כמובן שהתהליכים האלה לא יפסחו גם על התאגידים העירוניים, שחלקם גדלו ותפחו ללא הצדקה ובמקום להיות מנוף עירוני הפכו חלקם לאבן ריחיים".
גזבר העירייה היוצא, רוני בן חיים, אמר: "התקציב מאוזן ועומד בהוראות הדין… אני עומד מאחורי הנתונים העומדים בפניכם. המשאבים בספר התקציב חולקו בהתאם למדיניות הנהלת העירייה. רציתי לתת נתונים איך שיפרנו את המצב בשלוש שנים האחרונות מתחילת הקדנציה ועד הלום, והנתונים מאוד חיוביים. הקטנו את הגירעון מ-340 מיליון שקלים נכון להיום ל-130 מיליון שקלים, קרנות הפיתוח והיטלי הפיתוח גדלו מ-1.8 מיליון שח ל-350 מיליון שקלים. תזרים המזומנים נכון להיום עומד על 670 מיליון שקלים. בסוף 2018 הוא היה במצב לא הכי טוב".
יו"ר ועדת הכספים, סופי נקש: "היום אנחנו דנים בתקציב 2022 גרסה מספר 4. הוגשו לחברי ועדת הכספים שלוש גרסאות, זו הרביעית. היום אנחנו עומדים בפני השאלה האם לאשר תקציב גרוע וגירעוני או לקחת את הצעת התקציב הגרועה ולדחות אותה. קיימנו דיונים רבים בנושא, ועד שראש העיר לא תביא לנו תקציב מאוזן, הגיוני שוויוני ומעוגן בתוכנית הבראה, אני לא רואה איך אפשר להצביע עבור התקציב הזה. כל מסע ההפחדה של ראש העירייה נגד חברי המועצה וגיוס מנכ"ל העירייה להלך עלינו איימים – הוא ניסיון של ראש העיר לחמוק מאחריות ומאחריותה שלה בלבד לקריסתה הכלכלית של העיר. כפי שנראה במצגת, ראש העיר מסרבת ללמוד מטעויות, מסרבת להיכנס לתוכנית התייעלות, ובמקום זה מנסה להנדס את תודעת הציבור להרחקת הכישלון ממנה. אם בעוד שבוע לא יהיה פינוי אשפה – זו תהיה באשמת ראש העיר".
על פי המצגת של נקש שהוקרנה בישיבה, ראש העירייה לא הציגה בפני חברי מועצת העיר מדיניות כוללת לעיר שתקבל ביטוי בתקציב ולא הציגה צפי תקציבי עתידי. עוד עלה מהמצגת, כי כל מה שהוצג על ידי ראש העיר התבסס על 'כאן ועכשיו' ועל הזרמת כספים לשמירת שאריות הקואליציה. כמו כן נקש הדגישה את אי הגשת תקציב הפיתוח לעיר וציינה כי הוגש רק התקציב הרגיל. נקש אמרה, כי לראש העיר אין תוכניות עבודה ומקורות מימון לפיתוח העיר.
עוד טענה נקש, כי ועדת הכספים קיימה ארבע ישיבות בנושא התקציב, ולמרות שגזבר העירייה הפחית באומדן הכנסות הארנונה, סעיפי ההכנסות אינם משקפים גידול ריאלי בהכנסות העירייה וקיים פער של עשרות מיליונים בספר התקציב. בנושא ההוצאות, אמרה נקש כי הוצאות קבועות של העירייה נחתכו בעשרות אחוזים, או לא נרשמו כלל, וזאת על מנת לייצר מצג שווא של תקציב מאוזן, כאשר בפועל מדובר בהוצאות שבהכרח יהיה הכרח להוציאן במהלך שנת 2022.
נקש אמרה לקליש-רותם בישיבה: "האם את מבקשת לסגור בעצם את התאגידים העירוניים, לפטר עובדים? מה עומד מאחורי קיצוץ של 50 אחוז מתקציב התאגידים בלי שבכלל ישבת איתם"?
עוד אמרה נקש: "כדי לאזן בין ההכנסות וההוצאות נרשמו הכנסות שנופחו והכנסות אשר בספק רב אם ניתן לגבותם במהלך השנה; הוצבו יעדים גבוהים שתחזית המימוש שלהם לוטה בערפל; נחתכו הוצאות שלא ניתן יהיה לכסותן אפילו לא מסעיף הרזבה; בנוסף, על מנת לאזן את התקציב בוצעו קיצוצים חדשים בתאגידים העירוניים, וזאת בלי לשבת עם מנכ"לי התאגידים, מבלי לבחון את ההשלכות ממהלך זה, אשר יכול אף לגרום לסגירת התאגיד.
"חובה על הנהלת העיר להתחיל תוכנית התייעלות שנתית בגובה של 200 מיליון שקלים כדי שבשנה הבאה לא נקרוס כלכלית", אמרה נקש והוסיפה, כי הצפי הוא שעיריית חיפה תאבד את מעמדה כרשות איתנה בשנת 2023: "יש למנוע את הקריסה הזו בהכנת תוכנית התייעלות דחופה, בשיתוף ועד העובדים וביטול תוספת מאות התקנים שאושרו ללא כל בקרה. ביצוע פעולות לגידול בהכנסות העירייה ולא על גב התושבים בהטלת אגרות וקנסות".
עמדה מפתיעה נקטה סיעת חד"ש, לאחר שהחליטה להתנגד לתקציב. הדבר רק מוכיח עד כמה שברירית הקואליציה של קליש-רותם, שכן חד"ש עדיין נמנית עם הקואליציה ולא עברה לשורות מועצת השינוי.
חברת המועצה שהירה שלבי מסיעת חד"ש אמרה: "אי אפשר להמשיך לקבץ נדבות. אני מרגישה שאני כל הזמן מקבצת נדבות".
יו"ר הסיעה רג'א זעאתרה אמר: "כאשר עוד היה תקציב פיתוח, הצגנו את הדרישות עבור הציבור הערבי. אני מסתכל בתקציב הפיתוח. מתוך 102 מיליון שזה כספים של מפעל הפיס – אף פרויקט הוא לא בשכונות הערביות. איך ייתכן? אנחנו דרשנו שיקום תשתיות בוואדי ניסנאס. רובכם באים אולי לנגב חומוס, לאכול פלאפל, אבל יש אנשים שגרים שם, ויש בעיה של תשתיות, מדרכות ותאורה. למשל, בתלפיות השקיעו 30 מיליון שקל, והשנה עוד 30 מיליון. שיהיה לבריאות, אבל אם יש כסף, זה צריך להתחלק לכולם ואם אין – אז אין לכולם. ככה זה אמור להיות בעיר שוויונית. אותו הדבר לגבי חניה בעבאס, פרויקט של מיליון-מיליון וחצי שקל, שאפשר לפתור בעיה של שכונה שלמה, שכונה כלואה, שאין בה מספיק מקומות חנייה. לפני שלושה שבועות הלכו לעולמם שלושה חבר'ה צעירים בתאונת דרכים. ביום של ההלוויה, בית הקברות המוסלמי בכפר סמיר, אין לו גישה מהכביש. בגלל שהביאו שלושה אמבולנסים – האמבולנסים לא יכלו להיכנס. האדמה כולה בוץ, וזה כבר שלוש שנים שאנחנו מדבירם על זה ודורשים את זה, וזה לא עשרות מיליונים – ואין.
"בחינוך, הטלנובלה של בית הספר אל-חיוואר. בהתחלה אמרו להם יש תקציב, אחרי זה אמרו להם אנחנו צריכים לבדוק כי זה מבנה לשימור, אחרי כך בגלל שזה מבנה לשימור, משרד החינוך לא רוצה להשתתף בזה. בינתיים אין תקציב. לבתי ספר אחרים יש הקצאות, ולא רק זה – עוד לפני שיש הקצאה, יש כבר תקציב ל-32 כיתות. עד שבאה היועצת המשפטית לוועדת כספים ופסלה את זה.
"אני לא נגד, אבל אם יש לחלק – אז לחלק לכולם. וזה לא המצב. מעונות יום – 32 מעונות יום בחיפה, אף אחד מהם לא משרת ילדים בשכונות הערביות. תרבות – ביקשנו ונאמר לנו שכן, שתקציב תרבות ערבית ולתמיכות… גם זה לא נמצא בספר התקציב. עינת, אמרת שזה העיר של כולם. כמה רחובות חנכת בשנה-שנתיים האחרונות? מתוך כל השמות שנקראו – כמה שמות היו שמות של אנשי תרבות ערבים? גם לנו יש. התקציב הזה לא של כולם, הוא בטח לא של הילדים הערבים. ואני, בהמשך לבדיקות שעושה המחלקה המשפטית, שיידע כל פקיד ופקיד בעירייה שאם הוא יפלה לרעה תלמידים ערבים, אז זה יגיע למי שצריך להגיע וגם לבית המשפט אם צריך. וצריך שהתקציב יהיה שוויוני ואז נתמוך בו".
להצעת התקציב התנגדו 19 חברי מועצה, ושמונה הצביעו בעד.
הצביעו נגד: סופי נקש, אביהו האן, שמשון עידו, לזר קפלון, תבור להט, יואב רמתי, יעקב פיינגולד, יצחק בלס, אלי בן דיין, צבי ברבי, קיריל קארטניק, חדוה אלמוג, יוסי שלום, אור ברק, שרית גולן-שטיינברג, מוטי בליצבלאו, הילה לאופר, רג'א זעאתרה ושהירה שלבי.
הצביעו בעד: עינת קליש-רותם, מיכי אלפר, נחשון צוק, סיגל ציוני, ניר שובר, מנחם קפלן, אורי אוזן ואריה בליטנטל.
תושבת מיואשת
צריך ועדה קרואה