פזילה (strabismus, crossed eyes), הוא מצב בו שתי העיניים לא "מסונכרות", כלומר לא מסתכלות לאותו מקום באותו זמן. יתכן מצב של בריחת עין פנימה לכוון האף, או החוצה לכוון האוזן. כל הכוונים אפשריים: סטיה פנימה (esotropia), החוצה (exotropia), למעלה (hypertropia) או למטה (hypotropia).
סיבות לפזילה
מספר סיבות יכולות לגרום לפזילה: מולד, לקוי ראיה או הפרעה עצבית או בקשר בין העצב לשריר. סטיית העין עלולה להתרחש כל הזמן או בחלק מהזמן, לדוגמא ,ילדים שנולדים עם פזילה קבועה, או ילדים שפוזלים רק בזמן מחלת חום, או עייפות. יש מצבים בהם פזילה מופיעה בזמן קריאה או הסתכלות מרובה בצג פלאפון, על רקע מאמץ יתר לקרוב.
הורים לרוב מדווחים על פזילה, אבל הרופא בבדיקה קצרה במרפאה עלול לפספס. לכן ממליצים לאבחון מוקדם ומקיף בדיקות בגיל שנה, שלוש וחמש לכל ילד, ובאופן מיוחד לילדים שיש להם סיפור של אחים או הורים פוזלים במקרה של פזילה חדשה התלונות הן רואים כפול, כי כל עין משדרת תמונה אחרת למוח. כאשר ילדים מפתחים בגיל מוקדם פזילה, הם מתעלמים מהתמונה השניה ולמעשה הראיה מתבצעת בעין אחת בלבד והם לא מתלוננים! לכן חשוב לקחת לבדיקה גם בהעדר תלונות. כאמור, בדיקה שגרתית מקובל לבצע בגיל 1,3,5.
אבחנה
מומלץ בדיקת רופא עיניים מומחה בתחום רפואת עיניים-ילדים. עד גיל 7, אפשר לזהות עין עצלה, ולטפל כך שנוצר קשר טוב עין- מוח. ילדים כאמור לא מתלוננים על ראיה כפולה, וגם לא על ראיה מטושטשת כי הם פשוט לא יודעים שאפשר אחרת. בבדיקות עיניים לילדים בודקים ראיה בכל עין בנפרד, כדי לזהות אם יש עין "גרועה" (עצלה). עין עצלה יכולה להיות מהרבה סיבות, פזילה, משקפים (רוחק או קוצר ראיה) , או חסימה של הציר האופטי (עפעף צנוח או עכירות של העדשה). בדיקה של ראיה תלת מימדית מאפשרת לזהות במהירות אם יש בעיה. העדר ראית עומק מלמדת שיש עין עצלה או פזילה.
חשיבות אבחון מוקדם
חשוב לאתר פזילה כמה שיותר מוקדם כדי לטפל. פזילה או עין עצלה אינם חולפים מעצמם. הטיפול בעין עצלה או פזילה מבוצע על ידי משקפים, סגירות/רטיות ואם צריך גם נתוח פזילה.
מתי מומלץ לקחת ילד לבדיקת עיניים?
- תינוק שאינו ממקד או עוקב
- תינוק שאינו פותח עיניים
- תינוק שהרפלקס בעיניים אינו שווה, אין רפלקס אדום או שיש רפלקס לבן
- ילד שנראה פוזל, שעיניו "בורחות" החוצה או פנימה
- ילד שעוצם עין בשמש
- ילד שנופל במדרגות או מפחד לרדת במדרגות לבד
- ילד שיש לו תנועות עיניים לא שגרתיות, מצמוץ, או ריצוד
- ילד המתקשה במוטוריקה עדינה
- ילד המרבה להתקרב לטלוויזיה או לחומר כתוב
- ילד המרבה לשפשף עיניים
- ילד שאינו מרוכז בלימודים, לפני שמדביקים לו כותרת של "הפרעת קשב"
- כשאר יש סיפור משפחתי של משקפים או פזילה
- כל גיל, שמופיעה פזילה חדשה, תלונות על כפל ראיה
פרופסור ניצה גולדנברג-כהן היא מנהלת מחלקת עיניים במרכז הרפואי בני ציון.