היסטוריה
באמצע המאה ה-18 העתיק דאהר אל-עומר, "שליט הגליל", את העיירה הקטנה חיפה ממקומה במזרח בת גלים של היום, כשני קילומטרים מזרחה, אל רצועה שחשב כבטוחה יותר להגנה מאיומי שליט דמשק כמו גם מסערות הים. על השטח שנכבש נבנתה עיר חדשה. "חיפה החדשה" הוקפה בחומה קטנה ובה שני שערים – האחד ("שער יפו") היה בכיכר חמרה (כיכר פריז של ימינו), והשני ("שער עכו") בכיכר פייסל. בחלק המזרחי (שער עכו) חיו מוסלמים, ובחלק המערבי נוצרים. יהודים מעטים חיו לאורך "רחוב היהודים" ובחארת אל-יהוד ("שכונת היהודים"). בנוסף לשערים, הקים עומר את מצודת בורג' א-סלאם, אותה בנה במעלה הגבעה שמדרום, במה שהיום הוא גן הזיכרון. אל המצודה עלתה דרך, שהיום שמה מעלה השחרור.
במהלך המאה ה-19 פרחה העיר בעקבות השתכללותו של הנמל. גם לקהילה היהודית הקטנה הייתה עדנה, והיא יצאה מעט מזרחה אל השכונה היהודית הראשונה בחיפה. היום זה אזור רחוב קיבוץ גלויות. תחת הטורקים שגשגה כיכר חמרה, שהייתה ידועה גם כ"כיכר העגלות" (בערבית "סאחת אל-חנאטיר"), ויצאו ממנה כרכרות לירושלים, לעכו וליפו.
התנופה לא נעצרה עם בוא האנגלים. הבריטים ייבשו את הים בקדמת העיר, הקימו נמל, סללו את דרך המלכים ובנו מבני מסחר ומשרדים. היהודים הקימו באזור שני מרכזים מסחריים – את המרכז המסחרי הישן שבנייתו הסתיימה ב-1927, ובעקבות בניית הנמל את ה"המרכז המסחרי החדש" שבנייתו הסתיימה ב-1936. קרבות מלחמת העצמאות התנהלו בכל חלקי העיר התחתית. בראשית שנות ה-50 נהרסו חלק מבתי העיר העתיקה שבין כיכר חמרה וכיכר פייסל, על מנת לאפשר סלילתן של שדרות הפלי"ם.
כיום, העיר התחתית, או העיר, מאגדת רצף של שכונות מרכזיות ואת חלקה הגדול של הפעילות העסקית של חיפה. הרובע התחתון הוא ערש ההתפתחות ההיסטורית של העיר לדורותיה עד קום המדינה, עוגן אדריכלי, היסטורי וימי, ומשכנה של קריית הממשלה.
גאוגרפיה
העיר התחתית היא המדרגה הנמוכה מבין המדרגות הטופוגרפיות המישוריות שעליהן בנויים רבעיה של חיפה ונמצאת בצפון העיר לחופו של מפרץ חיפה, בין כף הכרמל ושפך הקישון, כשהיא מנקזת את נתיבי התעבורה ההיסטוריים העיקריים. גבולותיו של הרובע בצפון ובמזרח – מפרץ חיפה, בדרום-מזרח – חליסה, בדרום – הדר הכרמל, ובמערב רובע מערב חיפה ושכונותיו בת גלים וקרית אליעזר. העיר התחתית מישורית ברובה, עם השתפלות כלפי מעלה באזורי שכונות המגורים שמדרום למע"ר. בצפון-מזרח שטח נרחב שאינו מיושב, שמארח את מסופי המכולות ואינו שותף לרקמה העירונית.
אוכלוסייה (נכון לשנת 2019)
2116 נפש, מתוכם 1151 גברים, 965 נשים.
מדד חברתי כלכלי (נכון לשנת 2017)
3.
יחידות חיוב ארנונה
1883 עסקים, סה"כ שטח – 346,537 מ"ר; 1496 דירות, סה"כ שטח – 106,804 מ"ר; 9 משרדי ממשלה, סה"כ שטח – 24,644 מ"ר.
ארנונה למ"ר בש"ח למגורים
בניין משובח – דירה ששטחה עד 100 מ"ר – 55.61 ש"ח למ"ר; דירה ששטחה מעל 100 מ"ר –79.98 ש"ח לכל מ"ר נוסף.
בניין רגיל – דירה ששטחה עד 76 מ"ר – 41.87 ש"ח למ"ר; דירה ששטחה מעל 100 מ"ר – 55.61 ש"ח לכל מ"ר נוסף.
בניין פשוט – דירה ששטחה עד 75 מ"ר – 37.99 ש"ח למ"ר; דירה ששטחה מעל 75 מ"ר – 37.99 ש"ח למ"ר.
שטח קרקע וצפיפות לדונם (נכון לסוף 2019)
צפיפות לדונם: 4.00. שטח בדונם: 530.
מוסדות חינוך
מכללת תלתן; הקריה האקדמית אונו; האוניברסיטה הפתוחה – קמפוס הנמל.
מבני ציבור, דת, קהילה ופנאי
בתי כנסת: היכל אברהם משה; רמבעה"נ; אור ישראל;
מסגדים: מסגד אל-אסתקלאל; מסגד אל-ג'רינה; המסגד הגדול; מסגד א-זע'יר.
כנסיות: מנזר המרוניטים היחפים; בית החסד; הקדוש לואי (המרוניטית); קתדרלת אליהו הנביא; כנסיית אליאס.
בתי קברות: בית הקברות היהודי הישן; בית קברות הצבאי הבריטי לחללי מלחמת העולם הראשונה; בית הקברות הטמפלרי; בית הקברות ההודי; קבר רבי אבדימי דמן חיפה.
סוכנויות דואר: שד' הפלי"ם 19; סניף מערב.
מקלטים ציבוריים: שרה 10 פינת הבנקים; אל-עתיקה 18; המגינים 119.
אנדרטאות: האנדרטה לזכר נופלי מלחמת לבנון השנייה, תחנת רכבת מרכז השמונה; גן לזכר אתגר זיתוני ומרדכי דיין.
מלונות: 1926; דיאנה; בית הארחה יפו 82.
אטרקציות: שוק הפשפשים; מוזיאון הרכבת; השוק הטורקי; אזור הבילוי ברחוב הנמל; מגדל השעון.
* הנתונים באדיבות "המרכז למחקר כלכלי-חברתי" בעיריית חיפה
העסקה שחלמתם עליה מחכה לכם כאן. היכנסו עכשיו לזירת הנדל״ן של חיפה
תגובות