-->
קיוסקפה היינה

עסקים קטנים, רווח גדול

פורסם בתאריך: 10.3.17 12:01

עסקים קטנים הם המנוע של הכלכלה. רוב העובדים במשק עובדים במגזר הפרטי – בעסקים קטנים או בינוניים. נתח גדול מכלל העסקים מסוג זה תופסים עסקי המזון, כמו מסעדות, בתי קפה ופאבים. עסקים רבים מסוג זה נפתחים כל העת, ואלה גם העסקים שנסגרים במספר הרב ביותר ובתדירות הגדולה ביותר.
החשיבות של העסקים הקטנים לכלכלה, גם בהיבט העירוני, ברורה לכולם. הטענות של בעלי העסקים כלפי גופי הרגולציה הן רבות, ולעתים קרובות מוצדקות. יש חוקים נוקשים, יש פיקוח מחמיר ויש שינויים בחוק שעולים לבעלי העסקים כסף רב.

המצב של העסקים הקטנים בעיר יכול היה להיות טוב יותר. ברחובות המרכזיים בהדר מתקשים עסקים לשרוד ובכרמל נסגרים עסקים רבים. אין זה סוד שעסקים קטנים זקוקים לדחיפה, לעידוד ולעזרה, אבל במקרים רבים הם זוכים ליחס הפוך.

השבוע התחוללה מיני דרמה בתחום זה בחיפה. בעל אחד מבתי הקפה הפופולריים בעיר טען שקיבל צו סגירה מהעירייה, והכריז שהוא מתכוון לסגור למחרת. העירייה טענה מנגד שהדבר לא נכון ושהוא קיבל רק התראה לתיקון ליקויים. בעלי עסקים רבים כמוהו, בעיקר בציר מוריה, מתלוננים על יד קשה מצד העירייה ואומרים שהם מקבלים איומים וצווי סגירה. זכורים למשל המקרים של בעל מסעדת הסושי ממסדה שפרסם פוסט בפייסבוק על כך שנאלץ למכור את בית העסק בגלל היד הקשה של גופי הרגולציה, וזכה למאות שיתופים. עסקים בעיר התחתית נאלצים לא לקיים הופעות בגלל החיוב בשמירה יקרה או בהתקנת מערכות כיבוי מתקדמות. הדרישות להתקנת מצלמות ואמצעים לספירת קהל מחייבים מקומות בילוי להוצאות אסטרונומיות, וזה עוד לפני המיסוי הגבוה – ארנונה, מס הכנסה, מע”מ וכיוצא באלה.

השאלה המרכזית היא מדוע צריך בעל עסק לכלות את זמנו בעניינים רגולטוריים רבים כל כך ולא בענייני עסקו. מקומות רבים רוצים בסך הכל להתקיים ולא להפסיד כסף. הם לא רוצים לעסוק בעניינים טכניים אלא לצוף ככל יכולתם על פני המים. מצד אחד הדרישות של המשטרה והכיבוי הן מובנות והביטחון הוא חשוב. אי אפשר כמובן להקל ראש בתקני בטיחות. מצד שני, התוספת של אמצעים יקרים שלא היו בעבר והעלויות המאמירות לא מאפשרות לעסקים להתקיים. האישורים קשים להשגה, דורשים זמן רב, הרבה טפסים והמון ביורוקרטיה. תחום המזון הוא קשה במיוחד שכן התקנים משתנים כל הזמן ובעלי העסקים נאלצים לערוך שינויים תוך כדי עבודה, והעלויות מוטלות עליהם.

בשנים האחרונות העירייה אכן ניסתה לנהל שיח עם העסקים הקטנים באמצעים של שיתוף ציבור ובאמצעות מחלקה עירונית שמטפלת בכך, אבל זה לא מספיק. עדיין רוב בעלי העסקים בעיר לא מרגישים שיש גוף שצועד איתם יד ביד כשהם פותחים עסק או מנהלים אותו. חייבים לעודד את העסקים הקטנים, הם חשובים לכולם. הם צריכים לפרוח ולהישאר בעיר, להצליח ולהרוויח. בעזרת דחיפה מהרשויות זה יכול לקרות הרבה יותר מהר.

הכותב הוא מנכ”ל החברה לנדל”ן ומחבר הספר “איך להרוויח בנדל”ן”

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר