שלושה גורי אריות, שחולצו מהפזורה הבדואית בנגב לאחר שהוחזקו שם בתת תנאים, הגיעו במהלך השבוע לחי פארק בקרית מוצקין. מנהל החי פארק אשרף כנעאן מעדכן על מצבם: "האריות עברו אבחון ראשוני וכבר קיבלו טיפול נגד תולעים וטיפול לעור ולפרווה. הם נמצאים תחת פיקוח של הווטרינרים שלנו ושל רשות הטבע והגנים (רט"ג). הרט"ג נמצאים איתנו בקשר יומיומי, וההחלטה שלהם להעביר את גורי האריות לחי פארק התקבלה אצלם, לאחר שהם עשו כאן ביקורת מאוד קפדנית. שני גורים נקלטו אצלנו בתחילת השבוע, וגורה נוספת נקלטה אתמול (רביעי). בימים הקרובים יעברו שלושת הגורים צילומי רנטגן, והם יקבלו מאיתנו את כל הטיפול הדרוש, כך שהם יחזרו להיות אריות ולא חתולים".

זוכים לטיפול מיטבי. גורי האריות בחי פארק (צילום: משה לוי)
כיום, שוהים שלושת גורי האריות ביחד במתחם רחב ידיים שהוקצה עבורם בחי פארק עם יציאה לחצר גדולה, אך הם עדיין לא חשופים לקהל הרחב. כנעאן: "הגורים שוהים במתחם גדול של 3-2 דונם ויש להם יכולת לצאת חצר ולהיחשף לשמש שמאוד חיונית לבריאותם. הם ייחשפו לקהל הרחב, רק לאחר שיתקבל אישור על כך מהרט"ג".
ידוע אם שלושת הגורים אחים?
"לא, אין ודאות לכך. הגורה שהגיעה אתמול גדולה מהשניים הראשונים. הם יעברו בדיקות דנ"א, ורק אז נדע אם הם שייכים לאותה המשפחה. ברט"ג גם רוצים לבדוק אם יש קשר בין שלושת הגורים לאבו מאלכ, גור האריות שנחטף מאמו באפריקה והוברח לארץ דרך ירדן, ולאחר טיפול הוחזר לאפריקה".

יותר מ-3 מיליון שקלים הושקעו בטיפוח ותחזוקת החי פארק (צילום: משה לוי)
מה יקרה עם גורי האריות לאחר שיחלימו ויתחזקו? האם יישארו אצלכם?
"כרגע אנחנו מעניקים להם את הטיפול המיטבי. לגבי מה שיהיה איתם בעתיד, זו החלטה בלעדית של הרט"ג. מה שהם יחליטו, אנחנו נבצע. צריך לקחת בחשבון שאלה גורי אריות שהורגלו לבני אדם וכבר לא יודעים לחיות בטבע, ואלה שיקולים שיצטרכו להילקח בחשבון על ידי הרט"ג בכל החלטה שיקבלו".
כנעאן, אוהב בעלי חיים בכל רמ"ח איבריו, עובד בחי פארק כ-20 שנה, ובשלוש השנים האחרונות הוא מנהל את גן החיות. תחת ניהולו, גן החיות עבר שינוי של 180 מעלות.
"רווחת בעלי החיים היא בראש מעיינינו", אומר כנעאן. "עובדים אצלנו שלושה וטרינרים, כל אחד מהם מומחה בתחום אחר. יש לנו וטרינר מומחה לחיות בר, וטרינרית מומחית בכירורגיה ווטרינרית כללית. כל העובדים אצלנו עוברים הכשרות, וכולם בעלי ניסיון בטיפול בבעלי חיים. השקענו בטיפוח ובתחזוקת המקום בשנתיים האחרונות יותר מ-3 מיליון שקלים. כל המסננים ומשאבות המים בבריכות הוחלפו לחדישים, כדי שהבריכות יהיו נקיות כל הזמן, בכל מתחם התקנו רשתות צל. כל תצוגה חדשה שנבנית כאן עומדת בתקנים האירופי והישראלי, ואנחנו כפופים לרט"ג ולארגון גני החיות האירופי EAZA, שמקשר בין 340 ארגונים חברתיים ב-41 מדינות, ובנוסף מפעיל את תוכניות השימור של מינים אירופיים בסכנת הכחדה".

רווחת בעלי החיים – בראש סדר העדיפויות (צילום: משה לוי)
בקרוב, אומר כנעאן, יתחדש החי פארק גם בציוד רפואי משוכלל, נוסף על זה הקיים, ובין היתר במכונת צילום רנטגן החדשנית ביותר בארץ.
לדברי כנעאן, גן החיות בחי פארק זוכה לתמיכה ולמלוא תשומת הלב של ראש העירייה ציקי אבישר, בעצמו אוהב חיות. "רווחת בעלי החיים בגן החיות היא בראש סדר העדיפויות של ראש העיר. הוא מגיע לכאן באופן אישי, מסתכל, בודק ומחייב אותנו כל העת לפעול לרווחת החיות".

רווחת בעלי החיים – בראש סדר העדיפויות (צילום: משה לוי)
תגובות