כמו כל זוג צעיר, גם חלומם הגדול של לירון ונעם אשרוביץ היה ועודנו להיות הורים ולהקים משפחה. אלא שלחיים יש תוכניות משלהם, וכשנה וחצי לאחר שנישאו אובחן אצל לירון סרטן בבלוטות הלימפה, והיא יצאה למסע של טיפולים קשים שנמשך חצי שנה. שנה לאחר מכן, כשנדמה היה שהחיים שבו למסלולם, הסרטן היכה שנית. הפעם הגידול התמקם לו בבסיס המוח, ולירון נאלצה לעבור שוב מסכת של טיפולים לא פשוטים, והחלום על הקמת משפחה וילדים נגנז בעת ההיא במגירה.
לירון, בת 35, היא מעצבת גרפית ומאיירת. את בעלה נעם, בן 37, תפגשו מדי יום בבית הקפה שלו ברקה במשתלת שלומית הפסטורלית בכפר ביאליק, שם הם גם מתגוררים עם שני כלבלבים חמודים. הם הכירו האחד את השנייה עוד כשלמדו ביחד בתיכון אורט קרית ביאליק, אבל בני זוג רשמיים הם הפכו להיות רק ב-2011. ב-2018 הם נישאו.
"שנה אחרי שנישאנו התחלנו לעשות תוכניות ולדבר על הרחבת המשפחה, אבל באפריל 2020 אובחן אצלי סרטן מסוג לימפומה ע"ש הודג'קינס, ואת כל התוכניות שלנו על משפחה וילדים נאלצנו לשים ב'הולד' ולהתמקד בטיפולים ובלהשאיר אותי בחיים", מספרת לירון, "עברתי חצי שנה של כימותרפיה קשה מאוד. לפני הטיפולים עלה הרעיון לעשות שימור פוריות על ידי שאיבת ביציות, אבל הסרטן כבר היה מפושט כל כך בגוף שלי, שזה לא היה אפשרי".
בתום חצי שנה של טיפולים נדמה היה שהחיים בבית משפט אשרוביץ חוזרים למסלולם, אבל זה היה לזמן קצר בלבד. באפריל 2021 חזרה המחלה. "בפעם הראשונה כשחליתי, התסמינים היו בלוטות לימפה נפוחות בכל הגוף", משתפת לירון, "בפעם השנייה השתתקו לי חצי פנים. התברר שהלימפומה שלי חזרה והתמקמה על איזשהו עצב בבסיס המוח, וזה מה שגרם לשיתוק בחצי מהפנים. עשו לי ביופסיה, הוציאו את הגידול בשלמותו, ושוב יצאתי למסע של טיפולים, שבמהלכם עברתי השתלת מח עצם כשאני הייתי התורמת של עצמי. רצה הגורל, והפעמיים שחליתי בהן היו בחודש אפריל. אני ילידת אפריל, ואלה הבשורות שקיבלתי, שנה אחר שנה, ליום ההולדת שלי. אבל אל דאגה, מאז יש לי פיצוי הולדת for life".
אחרי שלירון עברה בהצלחה את מסע הטיפולים השני הבינו בני הזוג שהיריון טבעי הוא חלום שצריך לוותר עליו. "במקרה שלי", אומרת לירון, "הורמונים של היריון הם טריגר לחזרה של הסרטן, ולכן התחלנו לדבר על פונדקאות".
ביולי תחגוג לירון ארבע שנים של חיים נקיים מסרטן. "בהשתלת מח העצם נולדתי מחדש", היא מספרת, "מההשתלה סופרים את הימים כמו שתינוק נולד. השתלת מח עצם עושה לגוף ריסטארט, ממש שחזור הגדרות יצרן, וצריך לעשות מחדש את כל חיסוני הילדים".
כשתוכנית הפונדקאות נכנסה להילוך גבוה קיוותה לירון שהתהליך ייעשה באמצעות ביציות שיישאבו ממנה, אבל מהבחינה הרפואית זה כבר לא היה אפשרי, ולבני הזוג הומלץ לפנות לתהליך של תרומת ביצית. "לקחנו את הזמן לחשוב על זה", היא מספרת, "ובסוף החלטנו שנעם רוצה להיות אבא ואני רוצה להיות אמא. תרומת ביציות ופונדקאות הן עסק יקר מאוד, זה עולה הון תועפות, אז בספטמבר יצאנו בתהליך של גיוס המונים, ולשמחתנו אספנו את הסכום הדרוש".
באיזה שלב של התהליך אתם נמצאים כעת?
"כבר בחרנו תורמת של הביצית, אבל התהליך הזה כרוך בהרבה מאוד ניירת וביורוקרטיה. פרסמנו פוסט בפייסבוק שאנחנו מחפשים אם פונדקאית, והיו פניות של נשים אלי. אני משוחחת איתן רק שיחת היכרות ראשונית ומעבירה אותן למלווה שלנו מטעם משפחת תמוז, שזו חברת הפונדקאות שמלווה אותנו בכל התהליך מכל ההיבטים. המלווה מטעם החברה היא זו שבודקת מול הנשים שפונות אלי את כל הפרמטרים המחויבים על פי חוק".
מהו הפרופיל של אם פונדקאית שאתם מחפשים?
"על פי קריטריונים של משרד הבריאות זו צריכה להיות אשה בטווח גילאים של 39-22, שכבר עברה היריון אחד לפחות, שמצבה הבריאותי תקין ושהיא יכולה להיות נשואה. לנו חשוב שזו תהיה ישראלית".
את מדמיינת את הקשר שיהיה לכם עם האם הפונדקאית במהלך ההיריון ולאחר הלידה?
"כבר שאלו אותי לא אחת 'איך יהיה הקשר ביניכם?', ותמיד התשובה שלנו היא שהקשר יהיה כזה שיתאים לכולם. זאת אומרת, אם יש בדיקות מסוימות שהאשה תצטרך לעבור והיא תרצה לעשות זאת לבדה, ככה זה יהיה. אם אחרי הלידה היא תחליט שהיא רוצה לשמור איתנו על קשר, לראות תמונות מדי פעם, זה מה שיהיה, ואם היא תעדיף להתנתק – זה גם בסדר. אנחנו נכבד כל דבר שיגרום לה להרגיש נוח".
בשלב זה נמצאים בני הזוג אשרוביץ בסבך הביורוקרטי של תרומת הביצית, ובמקביל בחיפוש אחר האשה שתגשים את חלומם הגדול להיות הורים. לירון אופטימית, והיא מסכמת: "הצבנו לנו יעד שעד סוף השנה הזו או לכל המאוחר במהלך 2026 אנחנו נהיה הורים, ואני מבטיחה להתקשר ולעדכן".
לפניות ללירון, טל': 054-5877622
תגובות