משרד האוצר הציג היום לוועדת הכספים את מתווה התקנות שבכוונתו להביא לאישור הוועדה אשר ירחיב מעגל היישובים הזכאים לפיצויים בצפון. הדיון נערך בעקבות הצעה לסדר בנושא "הצעת הרחבת מתווה הפיצויים הממשלתי לעסקים בצפון הארץ לאור הרחבת מעגל האש", שהגישו חברי הכנסת אורית פרקש הכהן, אלי רביבו, יצחק קרויזר, ולדימיר בליאק, נאור שירי, חמד עמאר ושרן השכל.
על פי המתווה שהוצג, כל הקריות – למעט קרית חיים וקרית שמואל – שנמצאות בשטח השיפוט של חיפה, יזכו להיכלל במתווה הפיצויים במסלול המלא. קרית חיים וקרית שמואל, כמו חיפה כולה, ייכללו במסלול הוצאות מזכות לחודשים ספטמבר-אוקטובר שייתן רק פיצוי חלקי. במסלול הפיצוי החלקי ייכללו גם יישובים במרכז הגליל והגליל התחתון, כולל טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני פתח את הדיון ואמר: "הממשלה עדיין לא קיבלה החלטה על הפיצויים, המפה של מעגל המלחמה השתנתה, לצערנו, ולא לטובה, וכאילו אנחנו עומדים מהצד, לא מאריכים את המועדים, לא דנים ביישובים השונים שנמצאים במצב שונה מזה שהיה קודם, לכן החלטנו לקיים את הדיון. במקביל, קיבלתי מכתב מחברי כנסת לעניין הצעה לסדר להרחבת מתווה הפיצויים. אתמול בלילה יצאה הודעה על מתווה חדש של משרד האוצר, עדיין לא הוגשו תקנות. אני שמח שלפחות יש מתווה, ביקשנו בדיונים קודמים שיובא מתווה, הממשלה לא הביאה, עד שלא היה מנוס מלקיים דיון, נצטרך לדעת לגבי הלו"ז".
יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר, הציג בפתח הדיון את הרחבת מתווה הפיצויים המתגבש: "לגוף המתווה – מבחינתנו כל אזורי ההתגוננות שקיבלו עד עכשיו, יישובי גולן צפון, גולן דרום, גליל עליון, קו עימות, הם כולם ימשיכו לקבל מסלול מחזורים מלא. בנוסף, התווספו אליהם חלק מהקריות – אתא, מוצקין, ביאליק וים, לגביהן היו הנחיות מחמירות יותר באזור המפרץ. גם הן יכנסו למסלול מחזורים החל מ-1 בספטמבר. לקחנו את היישובים לפי המדרג שפיקוד העורף נתן להם הנחיות מחמירות יותר".
עוד אמר מצלאוי: "ההנחיות היו מאוד מורכבות, היינו צריכים מתווה מדורג כדי לתת לכולם מענה, לכל יתר אזורי ההתגוננות, יתר אזור המפרץ, כולל חיפה, גליל מרכז ותחתון כולל טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים. הם יקבלו מסלול הוצאות מזכות לחודשים ספטמבר-אוקטובר, שגם הוא נותן מענה משמעותי. לגבי סד הזמנים – מבחינתנו נעשה את כל המאמצים, התקנות מורכבות יותר מפעמים קודמות, יש מדרג וזה מורכב לכתיבה, נעשה מאמץ לפרסם את התקנות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, כדי שנוכל להיות שבוע אחרי בוועדת הכספים, והעסקים יוכלו להתחיל לדווח, זה בכלליות. לגבי מתווה נובמבר-דצמבר, ההנחיות של פיקוד העורף עדיין משתנות, לא נוכל לדעת מה המצב עד שנראה את הנחיות פיקוד העורף לחודשים האלה. אני מציין כי גם הדיווח ייפתח רק ב-15 בינואר".
ח"כ ינון אזולאי פנה למצלאוי: "אם תגיע לחיפה תראה את העסקים שם סגורים. אפשר לתת להם הוצאות מזכות, לא בטוח אם זה יסייע להם. קח את אולמות האירועים שם, נסגרו, גם חברות ההפקות שהבטחנו שנטפל בהן, וזה לא קרה. תיירות, הטיסות. גם מעונות נסגרו, אנשים לא הלכו לעבודה, צריך לתת מתווה עבורם. לגבי קרית חיים וקרית שמואל. אמא שלי גרה בקרית שמואל. פגיעה ישירה הרסה שם שני בתים, כביש מבדיל בין קרית שמואל לקרית ים. הן אמנם שכונות בתוך חיפה, דיברתי עם כל דרגי העירייה, אני לא אומר לך מי אמר להם בפיקוד העורף לעירייה שייתנו לבד את ההוראה שלא יילכו ללימודים, כי יש לנו בעיה עם האוצר. קרית שמואל וקרית חיים היו באותו מקום עד לפני סוכות. הם שומעים את האזעקות של קרית ים והעסקים פועלים באותה צורה, סגורים".
מצלאוי השיב לו: "אני כופר באמירה לגבי פיקוד העורף. לגבי השכונות בחיפה, מה לעשות שהגבול הזה, גם אם הוא קטן מבחינת המרחק, ההנחיות של פיקוד העורף הן שונות, וההנחיות שבתי הספר שם יהיו פתוחים. יש הבדל גדול בין קו העימות למצב בחיפה, אפשר להסכים על זה. חיפה נכנסת למסלול הוצאות מזכות, שנותן פיצוי משמעותי מאוד. פיקוד העורף עשה הבחנה, בגלל שהיה ירי ממוקד לאזורי הקריות שציינתי, שם נשארו הנחיות מחמירות במצב כתום לאורך תקופה ארוכה בהרבה מחיפה, זו הסיבה".
יורם
מסכנים בעלי העסקים בחיפה, שוב נדפקו. יונה יהב אדיש, מה אכפת לו, המשכורת השמנה שלו לא ירדה בשקל.
חן
ומה עם נשר? רק היום בבוקר חווינו אזעקות ושברי מיירט נפלו בנשר