-->
גן הפסלים, אחרי השיפוץ (צילום: בועז כהן)
גן הפסלים, אחרי השיפוץ (צילום: בועז כהן)

אספלט שחור, גדרות וחומות אבן: מה קרה לגן הפסלים?

ביקורות קשות של תושבים על השיפוץ בגן הפסלים: "פשוט הרסו את הגן. השביל מאספלט שחור והכל מוקף בחומות ובגדרות, זה נורא", "נעשה עוול לגן המיתולוגי, מיליון שקל לשיפוץ זה המון כסף, ומישהו פה החטיא את הערכים של הגן". עיריית חיפה: "הקירות שניתנים לפירוק יפורקו"

פורסם בתאריך: 29.12.24 13:12

בתחילת חודש דצמבר הודיעה עיריית חיפה על סיום עבודות ההנגשה שנערכו בגן הפסלים. סכום השיפוץ, כך דווח, נאמד ביותר ממיליון שקל. אבל התוצאה הסופית כבר מעוררת ביקורות מצדם של תושבים רבים.

גן הפסלים, שנחנך בשנת 1979, הוא אתר שכל חיפאי מכיר, ועבור רבים הוא חלק מהנוסטלגיה החיפאית. הגן נהגה על ידי הפסלת אורסולה מלבין, שהגיעה לארץ בשנת 1964 כתיירת והשתקעה בכפר האמנים עין הוד. לאחר שש שנות יצירה, כשביתה היה צר מלהכיל את המספר הגדול של עבודותיה, היא הגתה את הרעיון להקים גן שבו יוצבו יצירותיה. לאחר שתרה אחר מקום הולם, היא מצאה אותו במצפור השלום דאז בשדרות הציונות פינת רחוב 2 בנובמבר. בגן מוצגים 29 פסלי ברונזה של מלבין – רובם דמויות של נשים, גברים, ילדים ובעלי חיים. ב-2020 הלכה מלבין לעולמה והותירה אחריה מורשת שתימשך עוד שנים רבות.

 

אורסולה מלבין ז"ל (צילום: Dan Ben Arye, CC BY-SA-4.0)

אורסולה מלבין ז"ל (צילום: Dan Ben Arye, CC BY-SA-4.0)

 

לירן שפרלינג נולד ברחוב 2 בנובמבר, והגן היה חלק מנוף ילדותו. כעת הוא מזועזע מהמראה החדש של הגן. "גדלתי ברחוב הזה מאז שנולדתי ועד לגיל 25", הוא מספר, "היינו משחקים שם פריזבי ומתגלגלים על מדרון דשא. נחשפתי לתמונות מהשדרוג שלו והזדעזעתי. פשוט הרסו את הגן. כמעט לא זיהיתי אותו. השביל מאספלט שחור – איך הוא מייפה את הגן? מישהו רוצה לשבת עכשיו בדשא? מישהו בכלל יכול? הכל מוקף בחומות ובגדרות, זה נורא. אני יכול להבין שרוצים להנגיש את הגן, אבל אני מביט ושואל את עצמי מה הקשר בין חומות שנבנו מסביב לפסלים לבין הנגשה? גם הנגשה אפשר לעשות בטוב טעם. יש מספיק פארקים מונגשים שלא נראים ככה. שביל הזפת השחור הוא מכוער, ומשטחי הדשא מוקפים בחומות של אבנים. אפשר היה להנגיש את השבילים ועדיין לא לעשות אותם מאספלט שחור מכוער. זה יכול לקרות רק במדינת חלם. המרבד הירוק הפך כולו לחומות ולביצורים. בהצלחה למי שירצה ליהנות מהדשא ולתת לילדים לשחק או לרוץ. מי יבוא לבקר בגן הזה בכלל? לקחו פארק עירוני והפכו אותו למוזיאון. למזלה של העירייה, בניגוד לדברים אחרים את הנזק אפשר לתקן ולהחזיר אותו להיות פינת חמד עירונית".

 

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

 

 

שרית מלצר נהגה לפקוד בקביעות את הגן. ביום שישי היא הגיעה לגן ונדהמה. "הבטתי סביבי ולא האמנתי למראה עיניי", היא אומרת, "מה קרה לשביל האבן היפה שחצה את הגן? במקומו יש שביל אספלט שחור, מתוחם בחומת אבנים ובגדרות. ההנגשה היא הכרחית ומבורכת, אך נראה ששיפוץ הפנינה החיפאית הזו התבצע באופן לא מקצועי שאינו מתכתב עם המראה המקורי והמקסים של הגן ועם אופיו האמנותי הטובל בטבע ובנוף החיפאי".

 

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

 

לדבריה של מלצר, "בעת תכנון הנגשה אפשר לחשוב על שביל שלא נראה כמו כביש. בגן המקורי היה מפגש בלתי אמצעי והרמוני בין הפסלים, הטבע ומבקרי הגן, ואילו כעת מוצבות חומות תיחום לפסלים הכלואים בהן. האדם כבר לא נמצא באינטראקציה טבעית עם הפסל ועם הנוף. הרי הפסלים הוצבו בגן באופן הרמוני וגאוני, בפשטות ובצניעות. הגדרות החדשות מזכירות לי את טיילת הבהאים. מה הקשר של העיצוב הזה לגן? הזדעזעתי עד כדי כך שכתבתי על כך פוסט, ואנשים רבים הסכימו עם הרגשתי שנעשה עוול לגן המיתולוגי. אמורה להישאל בעניין הזה שאלה ערכית ומקצועית – איך מנגישים באופן שמכבד ומתכתב עם מורשת, עם אופי ועם ערכים של מקום, ואיך מוצאים את שביל הזהב בין הנגישות, האופי והיופי. השאלה היא אם מישהו בעירייה שהיה אמון על זה עשה פה חשיבה מקצועית וביקורתית עם צוות מגוון? מיליון שקל לשיפוץ זה המון כסף, ולעניות דעתי מישהו פה החטיא את הערכים של הגן ואת מה שמלבין רצתה להנחיל לנו למורשת עולם. ברונזה הוא חומר זר לטבע, אך בגן הזה החומר השתלב בטבעיות והפסלים היו כבני המקום – אנושיים, נטועים במורדות הירוקים, חופשיים ולא כלואים בחומות ובגדרות. האם היתה פה חשיבה יצירתית ועמוקה שמתכתבת עם הערכים של מוזיאון פתוח כזה, או שהשיפוץ נעשה באופן הדומה לסלילת שביל נגיש של מוסד ממשלתי? ושאלת השאלות היא מה ניתן לעשות כעת לשיפור חזות הגן וכיצד ניתן להחזיר עטרה ליושנה המתכתבת עם ההנגשה החשובה".

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "הנגשת הגן נעשתה על פי דרישות החוק והנחיות מורשה נגישות במטרה להבטיח כי כל אדם יוכל ליהנות ממנו. שבילי האבן הפראית אינם ניתנים להנגשה, ולכן הנגשת השביל בוצעה באספלט בדומה לשבילים הקיימים בחלקו העליון של הגן. עם זאת, בימים אלה מבצעת העירייה בחינה נוספת של נחיצות הקירות, וכל הקירות שניתנים לפירוק יפורקו במטרה לשמר ככל הניתן את אופיו המקורי של הגן".

 

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

גן הפסלים, לאחר השיפוץ (צילום: בועז כהן)

 

תגובות

18 תגובות
18 תגובות
  1. כפיר בן ארי

    בועז כהן היקר 250 מטר למעלה בשדרות הנשיא יש בעיה וסיפור שמאוד יעניין את תושב רמת התשבי ואתם בכולבו מתעלמים ממני ומהבעיה אתה כותב בכתבה את המשפט הטיילת של הבהאיים. בוא תראה איזה נזק עושה הטיילת לרחוב החורשה ולרחוב יפה נוף

  2. פרלה

    מעניינת אותי גם דעתו של הכתב על השיפוץ של האמפי הקטן בכיכר הפסנתר במרכז הכרמל.

  3. אייל

    הגן ממש עבר הרס. גדרות האבן מפריעות להנות מהמדשאות שהיו וביניהן הפסלים
    זה הפך למשהו אחר שנראה כמו פארק רחובות אספלט בולטים ומגודרים מכל הצדדים. הרגו את המדשאות והפשטות של הגן.
    זה לא הנגשה זה הרס.

  4. יאללה

    בואו נשפץ גן שאף אחד לא נמצא בו 95% מהזמן ונעשה אותו יותר מכוער.

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    בושה גן יפיפה למה להרוס אפשר לשקם בצורה טובנ, תשתפו את האזרחים

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    זה היה נראה הרבה יותר יפה אם היו עושים שבילים מלבנים ולא מאספלט שחור מכוער ובלי החומות האלו.

  7. עופר "המפנה" חיפה

    כמה חרא אנשים יכולים להיות – כמה ?
    במקום להחמיא להגיד תןדה וליהנות מטוב ליבה של העירייה – הם שוב מתלוננים .
    ווואוווו כמה רוע איכססססס

  8. חיפאית מאוכזבת

    אכן ההנגשות בכל הגנים יוזמה מבורכת, אך בכל המקומות נעשה לא מיקצועי והרס הגנים והכיף וההנאה של המטיילים. טוב היה אם היו מנגישים קודם מדרכות ברחובות, מדרכות שניתן למעוד בהן

  9. גידי

    כל הגנים בחיפה נראים זוועה מאז יהב. על כולם שפכו כמויות אספלט שחור. וכולם נראים זוועה.
    גן הפסלים
    גן מניה
    גן שמואל
    ככר ספקטור
    ועוד ועוד ועוד
    זה באמת ביזיון

  10. אייל

    כל מה שיהב יודע זה לשפוך אספלט בכל מקום מה רציתם לא ראיתם מה קבלנו 15 שנה
    יש לעובדים בעירייה חוש אסטטי של קבלני עפר.
    הרסו את הגן הזה עם האספלט המכוער זה מה שהם יודעים לא שום דבר אחר

  11. לכל מי שאומר למה להתלונן כנראה גם לו אין חוש אסטטי

    למישהו בעירייה יש קומבינה עם קבלן אספלט שקיבל מליוני שקלים לשפוך אספלט שחור בגנים
    אין אסטטיקה בעירייה הזאת. אין חשיבה על מקומות. מבצעים הכל בצורה הכי מכוערת.
    זאת האמת מי שלא מתאים לו לשמוע יקבל עיר בלי איכות חיים ובלי יופי הכל אספלטיאדה

  12. לתבוע

    לתבוע את האדריכלים על הנזק לגן ולפסלים.
    הם הרסו את אחד הגנים היפים בישראל עם האספלט המכוער והמיותר
    בכל הגנים בישראל מרצפים באבנים. יש ריצופים יפים. למה אספלט שחור??

  13. בזבוז משוועה שאין ספק שיש מאחוריו שחיתות ובזבוז כספי ציבור

    הגדרות השחורות האלו ממש מיותרות. אם עושים מעקה לנכים אפשר לעשות מעקה דק שלא מסתיר את הנוף
    לקחו איזה קבלן בניין והוא השתמש בעודפים ממה שקנה בזול ואספלט במקום שבילי אבן ואז תקע סכום מטורף על זה לעירייה
    למה מועצת העיר לא חוקרת מה קרה פה

  14. שרית

    תגובה לעופר המפנה חיפה…השיפוץ הזה הוא גם מכספם של משלמי הארנונה ומגיעה לנו תמורה הולמת לאגרה ולא הפוך!

  15. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    מצער מאוד, הכול נעשה בלי מחשבה ושיקול דעת אסתטי. גם בגן אלי כהן בשפרינצק ביצעו "שדרוג". ללא שום צורך נראה לעין זיפתו שוב את שבילי האספלט, בריבוד מכוער ולא מקצועי. לא יודעת כמה כסף הוציאו על "השיפוץ" המיותר הזה, אבל דווקא דברים שיכלו לשדרג את הגן, כמו הוספת מתקני ספורט, צמחייה צבעונית, השמשת השירותים הסגורים – את זה לא עשו.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר