גרי, כלב מעורב בן 14, הגיע למרכז הווטרינרי מוריה של ד"ר תדהר קליין כשהוא חש ברע וסובל משלשולים ומהקאות שנמשכו כמה ימים. במרפאה הבינו מהר מאוד שמדובר במקרה חמור, יותר מהסימפטומים הראשוניים שהוא הראה. בדיקת דם שבוצעה לו במקום גילתה כי הוא אנמי מאוד ושחסרות לו טסיות דם שאחראיות על קרישת הדם. לצוות המטפל היה ברור כי ללא טסיות דם ברמה הנדרשת עלולים להיגרם דימומים מסוכנים, פגיעה במערכות הגוף ואף מוות.
גרי אושפז במרפאה והחל לקבל טיפול אינטנסיבי ולעבור בדיקות מקיפות כדי לשלול גידולים ובעיות נלוות. בבדיקות התברר שגרי סובל מ-IMT – מחלה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את עצמו והורס את טסיות הדם. המינונים הגבוהים של סטרואידים שניתנו לו לא הועילו, וכך גם הטיפול בחומרים אימונוסופרסיביים שתפקידם הוא לדכא את מערכת החיסון ולעצור את המחלה האוטואימונית שלו, ומנת הדם שניתנה לו לחפות על החוסר בכדוריות הדם האדומות.
במרפאת מוריה החליטו לעבור לטיפול חדשני שנקרא IVIG – הזרקה של אימונוגלובולינים. לרוב, טיפול מסוג זה לא ניתן לבעלי חיים, אבל במקרה של גרי היתה אינדיקציה ברורה לכך שחייבים להתקדם בטיפול שכן הטיפול הקונבנציונלי לא עורר את התגובה הרצויה. ככל שחלפו הימים התברר שהטיפול עובד, ותוך שבוע רמת הטסיות של גרי עלתה פי שמונה.
אבל השמחה היתה מוקדמת. לאחר שגרי שוחרר לביתו הוא שב למרפאה לביקורת, שבה התברר כי רמת הטסיות שלו צונחת שוב לרמה מסכנת חיים. הטיפול בתרופה חדשנית נוספת שאמורה היתה לעלות את רמת הטסיות כשל, ובלית ברירה הוכנס הכלב לחדר הניתוח, שם הוסר הטחול כמוצא אחרון להצלתו.
כעת בעליו של גרי ואנשי צוות המרפאה יכולים לנשום לרווחה. בחלוף חודש השתפר מצבו, ורמת הטסיות עלתה בהתמדה עד להגעתה לרמה יציבה ותקינה. כל שנותר לגרי הוא לעבור תהליך של גמילה מהתרופות שהוא מקבל.
המקרה של גרי הוא אחד מהמקרים המסובכים שד"ר קליין נתקל בהם. בשנה האחרונה עברה המרפאה שברמת חן לאיוש מלא לאחר הפיכתה לחדר מיון לכלבים ולחתולים. "הפכנו להיות בית חולים שבו יש רפואת מומחים מדיסציפלינות שונות לכל המקרים המסובכים וגם למקרי חירום, והצוות כולל 24 אנשים", הוא מספר, "המרפאה משתרעת על כמעט 400 מ"ר, ועכשיו אנחנו גם מרחיבים אותה. להפעיל מרפאה 24 שעות זה אומר שאנחנו סוג של חדר מיון עם שלוש משמרות מאוישות על ידי רופא ואסיסטנט אחד לפחות".
מספר המרפאות הווטרינריות בחיפה אשר פועלות מסביב לשעון הוא קטן. "אנשים מגיעים בכל שעות היום והלילה", אומר ד"ר קליין, "מגיעים אלינו אנשים עם בעלי חיים מכל הצפון. במרכז הארץ יש מרכזים וטרינריים שפתוחים ברצף, אבל בצפון אנחנו היחידים, כך שמגיעים אלינו מהקריות, מהגליל ואפילו מקרית שמונה. אפשר להגיע אלינו בכל שעה, אבל רצוי להתקשר קודם כדי שנוכל לוודא שאנחנו ערוכים כי לפעמים יש עומס של מקרים וניתוחים, גם בלילות. מגיעים אלינו מקרים רבים מכל הסוגים – מחלות סרטן שאנחנו מטפלים בהן, גידולים שאנחנו צריכים להוציא, בעיות אורטופדיות. גרי היה מקרה מיוחד מכל מיני סיבות, גם בטיפול הייחודי שניתן לו וגם בבעלים שהיו מחויבים לטיפול וזה עלה להם הון כסף".
יש מקרים של חיות שנפגעו מחזירי בר?
"מעטים מאוד, וזה בדרך כלל לא באשמת החזירים. כלבים יוצאים לשוטט ותוקפים את החזיר, והוא – כדי להגן על עצמו – מחזיר. בשנה האחרונה היו לנו שני מקרים כאלה אבל הם היו מינוריים. היה לנו מקרה של כלבה שהצלנו מאחד הכפרים הדרוזיים באזור. הכלבה נדרסה בצורה רצינית, סבלה שברים באגן, והיינו צריכים להשתיל לה פלטה ברגל. בסוף הבעלים החליטו שהם מוותרים עליה, אבל אנחנו לא ויתרנו והיא נמצאת איתנו במרפאה עד היום. אנחנו מחפשים לה בית, ועד שזה יקרה אנחנו שומרים עליה אצלנו".
מנדל
כל הכבוד לצוות המרפאה שלא הרים ידיים.שאפו.