-->
הסרטן ממין מטוטה ויקטור (צילום: ד"ר שי שפיר)
הסרטן ממין מטוטה ויקטור (צילום: ד"ר שי שפיר)

החברה להגנת הטבע נגד הסרטן הפולש המסוכן

לפני כעשור חדר סרטן פולש מסוכן ממין מטוטה ויקטור לחופי ישראל דרך מפרץ חיפה והתפשט לאורכם. כעת פותחת החברה להגנת הטבע בפרויקט מיפוי תצפיות של הסרטן ומבקשת מהציבור החיפאי והקרייתי להצטרף למאמץ

פורסם בתאריך: 14.7.24 14:23

החברה להגנת הטבע מבקשת מהציבור החיפאי והקרייתי לדווח לה על איתור של סרטן פולש מסוכן ממין מטוטה ויקטור, שחדר לחופי ישראל דרך מפרץ חיפה לפני כעשור והתפשט לאורך כל חופי ישראל. מקורו של הסרטן, שידוע בכינוי סרטן הירח האריתראי, הוא באזור שבין האוקיינוס השקט לאוקיינוס ההודי, והוא נחשב לזן אגרסיבי מאוד.

בימים אלה מוציאה לדרך החברה להגנת הטבע פרויקט מיפוי תצפיות של הסרטן הפולש לאורך חופי  ישראל, ומבקשת לדווח לה על הימצאותם של סרטנים ממין זה בחופים באמצעות אפליקציית SeaWatch.

רכז SeaWatch ופרויקטים ימיים בחברה להגנת הטבע בר שטרנבך: "זהו סרטן הידוע בהתנהגותו האגרסיבית ובהיותו טורף אוכל כל, ויש לגביו גם עדויות על קניבליזם, כלומר מין האוכל את בני מינו. ההתנהגות האגרסיבית סייעה לו להצליח להתפשט בסביבות חדשות. הוא מתחרה עם מינים מקומיים על מזון ועלול להביא לדחיקתם. הסרטן ניזון מדגים, מצדפות ומסרטנים אחרים, והתפשטותו מובילה ללחץ טריפה משמעותי על מינים מקומיים, שעלול לשבש את שרשראות המזון המקומיות, לשנות את ההרכב ואת המבנה של אוכלוסיות, ולהשפיע על איזונה של המערכת כולה. זיהום ופרויקטים של תשתיות לאורך החופים יצרו תנאים נוחים לשגשוגו של הסרטן הפולש, מכיוון שהם מפריעים לבתי גידול מקומיים ופוגעים במגוון הביולוגי – דבר שמעניק יתרון למינים פולשים כמוהו".

 

 

בחברה להגנת הטבע מציינים כי מאז פתיחתה של תעלת סואץ ב-1869, מינים טרופיים רבים חדרו לים התיכון והתבססו בו. המעבר מתבצע דרך מי התעלה או על גבי ספינות, במי נטל שלהן שמכילים פרטים או לרוות (זחלים או פגיות) של מינים אלו. תופעה זו נקראת הגירה לספסיאנית. מספר המינים הזרים שהתבססו בים התיכון מוערך בין 600 ל-700 מינים, שלעתים הופכים לפולשים המשפיעים על המערכת האקולוגית. דיווח על מינים שהופיעו בים התיכון ועדיין לא התבססו עשוי לסייע למיגור אפקטיבי, ולכן למידת דפוס הפלישה במקרה של הסרטן מטוטה ויקטור ועלייה במודעות הציבור יכולות לסייע בהתמודדות עם המקרים הבאים של פלישה.

פרופ' בלה גליל ממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט בתל אביב: "אין בים התיכון בישראל מינים שדומים למטוטה ויקטור, והוא בעל מאפיינים בולטים וקלים לזיהוי – שריון ראש החזה מעוגל וקמור, עם שש גבשושיות במרכזו ואונה בולטת בקדמתו. צדי גופו מתאפיינים בקוצים ארוכים וחדים, והצבתות מסיביות ומשוריינות ושוליהן משוננים. ארבעת זוגות הרגליים הנותרות הן דמויות משוט ומשמשות לשחייה ולהתחפרות. השריון והצבתות מכוסים בנקודות אדומות זעירות, והרגליים מוכתמות בצהוב ומעוטרות בנקודות אדומות. הסרטן שוכן במים רדודים על קרקעית חולית".

איך מדווחים? מורידים את האפליקציה SeaWatch, בוחרים בקטגוריה מין פולש סרטן מטוטה, מדווחים באמצעות תיעוד של תמונה או וידאו. וכותבים בתיאור אם הפרט מת או חי, כמה פרטים נצפו, עומק משוער וגודל משוער.

 

הסרטן ממין מטוטה ויקטור (צילום: ד"ר שי שפיר)

הסרטן ממין מטוטה ויקטור (צילום: ד"ר שי שפיר)

 

תגובות

2 תגובות
2 תגובות
  1. אביב

    נכון.

    אם ניתן לאכילה (מעולם לא טעמתי לובסטר כך שלא אהיה יעיל בהשוואה), יש מספיק מסעדות וחנויות לפירות ים בחיפה בפרט ובארץ בכלל שישמחו לקבלו תמורת מחיר סימלי, או לשלותו בעצמם.

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר