אניצ'ה, בוטיק הווינטג' והיד השנייה המיתולוגי של שושי אברהמוב, ייסגר לאחר 15 שנים שבהן היה אבן שואבת של פרויקטים בתחומי הקיימות והסביבה. אברהמוב לא מפסיקה לחשוב. הראש שלה תמיד עסוק בלהמציא את המיזם החברתי הבא שהבוטיק יארח ברחבה הגדולה שבפתחו – ירידים, פסטיבלי תרבות אלטרנטיביים, ספרייה קהילתית למפונים, שיתופי פעולה מיוחדים – ונדמה שהיא חיה גם את חייה במחזוריות לפי האירועים שהיא יוצרת, אשר המכנה המשותף לכולם הוא קיימות וסביבה, כלכלה מקומית וערך חברתי וקהילתי.
בתחילת חודש פברואר 2023 ישבה אברהמוב לכתוב את החזון של קבוצת אניצ'ה ונתנה לעצמה את החופש להתפרע. "זה בסך הכל חזון, אכתוב את כל מה שבא לי", היא אמרה לעצמה ואף קבעה תאריך יעד – 1 בינואר 2024. אחרי שבוע של נשימות עמוקות והרבה אומץ היא שלחה את החזון לכל מי שנדמה לה שיכול לקחת חלק בהגשמתו – אנשי נדל"ן מסחרי, חברים בתפקידים בכירים ומנהלי מרכזים מסחריים – ואחרי חודש היא זיהתה נכס מושלם שנראה היה כאילו הוא המיועד.
"התרגשתי, נראה היה שהחזון מתחיל להתממש, אבל כמו בכל סרט טוב הפתעות הן חלק מהעלילה", היא מספרת, "המשא ומתן לא הוביל לשום מקום, והנכס עבר לידיים אחרות. מצאתי נכס נוסף ממש מתחת לאף, והתחושה שזה סוף סוף יקרה היתה חזקה כל כך, עד שכבר חשבתי על צבעים לקירות ועל פרטי עיצוב. לקחתי הצעות מחיר מקבלנים, הזמנתי אדריכלית ומעצבת פנים, ואפילו שילמתי עבור חוות דעת מקונסטרוקטור, אבל שוב, כמו מנוי למועדון הלבבות השבורים, המשא ומתן נכשל. ברוח הנחישות ובקצת ייאוש נרשמתי לעשרה קורסים. צללתי לעומק – גישור וניהול משא ומתן, יזמות נדל"ן, תיווך נדל"ן, בינה מלאכותית בשיווק העסק, מיינדפולנס, אוטומציה שיווקית לעסק, בניית אתר, עיצוב בקנבה, אוטומציה תפעולית לעסק, בניית קהילה עסקית ועוד. חשבתי לעצמי שאם לא אצליח להגשים את החזון, לפחות אניצ'ה תרוויח מהמיומנויות החדשות שרכשתי".
ואז זה קרה.
"ואז במפתיע נתקלתי בשלט להשכרה שראיתי כל יום אבל לא התייחסתי אליו. בלי לחשוב פעמיים התקשרתי, למחרת ראינו את הנכס, ואחרי שבועיים חתמנו על החוזה. 200 מטר מהחנות הנוכחית, בשדרות מוריה 3, במקום שבו היתה קונדיטוריית לחם גל. סוף סוף החלום שלי הפך למציאות. לפעמים צריך להחזיק חלום בעקשנות, לעבוד בשבילו ולקוות שהזמן שלו יגיע. ואם הוא עדיין לא הגיע, זה אומר שצריך להמשיך ללמוד ולהתפתח בשבילו".
החלומות שלך הם תמיד בומבסטיים.
"לא חשבתי שאי פעם אגיד את זה, אבל בסוף אפריל אניצ'ה נסגרת. זהו סופה של התקופה הכי משמעותית בחיי, 15 שנה של עשייה, חברות שהפכו למשפחה, לקיחת סיכונים, הרפתקאות, כיף והגשמת חלומות בפול ווליום. אניצ'ה נסגרת בגלל שהגיע הזמן לחלום בגדול, ובתחילת מאי ייפתח מתחם ענק שמשתרע על פני 150 מ"ר".
ומה יהיה בו?
"אניצ'ה הופכת להיות קבוצת אניצ'ה – הבית למסחר מקיים ויזמות קהילתית. זהו מיזם עסקי, חברתי, קהילתי וסביבתי שמאגד בתוכו חנות יד שנייה ענקית, מרחב מסחרי של חנות פופ אפ, חדר קהילה לקיום סדנאות והרצאות, שטח מסחרי לדוכנים, שירותים ומרחבים קהילתיים, התמחות בקנייה ובפינוי תכולות בית ועזבונות, וגם מוצר חדש שנולד בעקבות ההתמחות – משרד תיווך נדל"ן ללקוחות קבוצת אניצ'ה".
ראיתי שאת מזמינה את הלקוחות ללוות אותך ולהיות מעין שותפות להקמה.
"נכון, כי המסע המרגש הזה הוא של כולנו. אני מזמינה אותן להצטרף אליי, ללוות מקרוב ולקבל הצצה לתהליך, ומבקשת מהן לעזור לפצח את המקום החדש. חשוב לנו להבין מה לקוחות של אניצ'ה רוצות שיקרה בחלל הזה. העליתי סרטון לפייסבוק של המקום החדש והזמנתי אותן לדמיין ביחד – מה הן רוצות לראות בחלל הענק הזה, מה הן רוצות להרגיש, מה חשוב להן, אלו רעיונות מדליקים עולים לראש, ואפילו שאלתי איזה עיצוב ישמח אותן".
רעיון חדשני.
"אין כזה בישראל. המיזם יקום בחיפה הירוקה והיפה ויתבסס על מודל של כלכלה מעגלית. למי ששתי המילים האלו לא אומרות לו כלום, זה בעצם לקחת קבוצה של אנשים עם המשאבים הקיימים שלהם, ולהתחיל לעבוד ביחד כדי להתפרנס, לשתף במשאבים, ליצור קהילה, להמציא פתרונות, לתת מקום לכל אחד בקבוצה להתפתח ולגדול, ועל הדרך לצמצם פסולת בעולם, לעודד שימוש חוזר בכל ההיבטים ולייצר מודל כלכלי עצמאי ורווחי".
איך בפועל זה יתבצע?
"בואי ניקח דמות מסתורית שמשתמשת בכל השירותים של המיזם ונקרא לה שושי. שושי באה לקנות בחנות יד שנייה, משכירה חלל כדי להעביר את ההרצאה שלה על איך ליצור עסק חברתי מקיים, מתייעצת לגבי השקעה נכונה בנדל"ן החיפאי, משכירה ערכת כלים רב פעמית לחגיגת יום הולדת לבת שלה, ושוכרת חנות פופ אפ לליין תיקים סביבתיים שהיא יצרה. ואת כל זה היא עושה כשהיא שותה קפה בבית הקפה הקהילתי בזמן ששלוש הבנות שלה מעסיקות את עצמן בחצר המתחם על ערסל מתנדנד, בספרייה הקהילתית ובבניית קוביות מעץ".
ועכשיו ברצינות.
"זה חלום שאני בונה בשנתיים האחרונות – שנתיים של עבודה מאתגרת ומרתקת, חקירה, למידה ולקיחת סיכונים. לקחתי את כל המיומנויות שלי, הוספתי טונה של מיומנויות חדשות וגייסתי המון אנשי מקצוע מדהימים כדי ליצור מודל עסקי-חברתי-קהילתי-סביבתי. כל אלו פועלים ביחד כחלק ממערכת אחת, תוך שמירה על קשר הדוק עם הקהילה והסביבה. המיזם מהווה דוגמה מובהקת ליישום עקרונות הכלכלה המעגלית שמראה כיצד אפשר להשיג תוצאות חיוביות גם לסביבה וגם לקהילה, תוך שמירה על כדאיות כלכלית, ובכך הוא מחזק את המודעות לקיימות ולצריכה אחראית. כך המיזם לא רק משפיע חיובית על הסביבה אלא גם תורם לחוסן ולכלכלת הקהילה, תוך יצירת מקורות פרנסה וחיזוק החברתיות ותחושת השייכות בין תושבי האזור".
ואיך תחום הנדל"ן משתלב?
"גם משרד הנדל"ן שבבעלותנו ינצל את הפלטפורמה הקהילתית והחברתית כדי ליצור חיבורים מתאימים בין בעלי נכסים לדיירים פוטנציאליים בזמן קצר. זה מקטין את הזמן שבו נכסים ריקים עלולים להצטבר ולהוסיף לבזבוז משאבים. המיזם מדגים איך ניתן לשלב בין פעילות עסקית למטרות סביבתיות וחברתיות, תוך ניצול גישה הוליסטית שמחברת בין עסקים, קהילה וסביבה באמצעות צמצום פסולת, עידוד של שימוש חוזר ומיחזור. המיזם תורם לחיסכון במשאבים, מספק לקהילה מרכז שירותים ומוצרים ברי קיימא, ומקדם את ההשתתפות בפעילויות חברתיות ותרבותיות, מה שמחזק את הזהות הקהילתית. הצרכנים מקבלים גישה למוצרים במחירים נוחים ולשירותים שמפחיתים את הצורך ברכישת חדש, תוך תרומה לכלכלתם ולסביבה".
את מדברת בגוף רבים. את לא לבד?
"אני לבד, אבל העובדות של אניצ'ה הן כמו שותפות. אני לא אוהבת להתבטא או לכתוב בגוף יחיד, זה נשמע לי מתנשא ומתלהב לומר 'אני ואני ואני'. אני אוהבת לומר 'אנחנו'. זה הכי 'אני' שלי".
תגובות