לרגל יום העיוור הבינלאומי יתקיים ביום שישי הבא, 16 ביוני, מירוץ בטיילת חוף הים להעלאת המודעות לקיום אורח חיים ספורטיבי עם לקות ראייה ועיוורון. את המירוץ מארגנים עיריית חיפה ומועדון קשר עין של עמותת על"ה, שאותו הקים הרץ ומאמן הריצה מחמוד חמודה ביחד עם ואדים רויזמן, שגם משמש בן הלוויה של חמודה במירוצים בארץ ובחו"ל. המירוץ, שאמור היה להתקיים השבוע אך נדחה בשל עומס החום הצפוי, יוזנק בשעה 7:00 בטיילת חוף הים, מאחורי מסעדת מקסים, כאשר ההתכנסות תחל בשעה 6:30.
כשהיה בן 10 שיחק חמודה כדורגל בשכונה וחטף מכה בפניו. המשקפיים שחבש התנפצו, ושבר זכוכית חדר לעינו הימנית. לאחר כמה ניתוחים שלא צלחו הוא איבד את הראייה באותה העין. לאחר כמה שנים הוא החל לסבול מלחץ תוך עיני בעינו השמאלית, ולמרות שבעת הניתוחים שעבר, הרופאים לא הצליחו להציל את ראייתו, ומגיל 15 הוא מוגדר כעיוור 100 אחוז.
"בשנה הראשונה כעיוור נשארתי בבית, לא עשיתי כלום עם עצמי, הייתי בסוג של דיכאון", הוא מספר, "אבל בסיומה החלטתי להמשיך לחיות. ברור שקיבלתי עידוד מההורים ואת מלוא התמיכה, והיום, כשאני עדיין לא בן 31, יש לי תואר ראשון בחינוך מיוחד עם התמחות בהתפתחות האדם, תואר שני בייעוץ חינוכי, ובקרוב אסיים לימודי פסיכותרפיה בגישת אדלר. התחלתי לאחרונה סטאז' כמטפל נפשי, ויש בבעלותי קליניקה בחיפה".
מתי התחלת לרוץ?
"אני כבר יותר מעשר שנים בענף הריצה, עשיתי 13 מרתונים מלאים ולפני שנתיים עשיתי אולטרה מרתון של 66 ק"מ בסובב עמק. זו היתה ריצה בתנאים בלתי רגילים, ריצת שטח עם המון עליות וטיפוסים. זה היה שטח קשה לאדם עיוור, זה לא קל".
גם לאדם רואה זה לא קל.
"נכון, והצלחתי. אני רץ עם מלווה שקשור אלי בגומייה שמחברת את הידיים שלנו. הוא מנגיש לי את הסביבה, וככה אנחנו רצים. כך אני מתחרה גם במרתונים ובחצאים. אני רץ כל הזמן".
כמה פעמים בשבוע אתה מתאמן?
"הקבוצה קשר עין שהקמתי היא קבוצה מיוחדת שמיועדת רק לאנשים עיוורים, ואנחנו מתאמנים פעמיים בשבוע, בימים שני ורביעי מ-18:30 עד 20:00. רויזמן ואני אחראים ומאמנים את הקבוצה, גם למדתי אימון ריצה. אגב, רויזמן לפעמים משמש כבן הזוג שלי לריצה, ביחד עם מוחמד עוואד".
הספקת הרבה יותר ממני בעשר השנים האחרונות.
"אנחנו רצים גם בחיים. בקבוצה שלנו יש 12 עיוורים והשאיפה שלי להגדיל אותה. אני אוהב לדחוף אנשים לספורט וזו מטרת העל שלי. המועדון השייך לעמותת על"ה, ולאחרונה התחלנו בשת"פ עם טוטו ווינר, וכיום אנחנו נקראים מועדון קשר עין על"ה ווינר. נפתחו כבר כמה קבוצות כאלו בארץ. לכל חבר עיוור בקבוצה יש את הסיפור שלו שהוא חבל על הזמן, וכיף לי לראות איך כולם מתקדמים. אפילו המלווים, שהם מתנדבים, תורמים ונתרמים. יש הרבה מתנדבים שהתחילו איתנו בהליכה או בריצה של חמישה ק"מ, ועכשיו הם גם שמים לעצמם יעדים ומתקדמים – מי לחצי מרתון ומי למרתון".
בכמה זמן אתה רץ 42 ק"מ?
"הזמן הכי מהיר שלי היה שלוש וחצי שעות. עשיתי את זה במרתון פראג לפני שבועיים. פעם בשנה המועדון יוצא למרתון בחו"ל, ואנחנו מייצגים את המדינה".
ספר על המירוץ שיתקיים ביום שישי.
"זהו שיתוף פעולה של העירייה עם הקבוצה שלנו, וכבר התאמנו עם עוד קבוצה באיצטדיון האתלטיקה בנוה שאנן. ניסינו להכשיר מתנדבים, וחלקם אפילו שמו כיסוי על העיניים כדי לחוות את החוויה. אני שמח להיות חלק מהפרויקט הזה כי מטרת העל שלי בחיים היא להעלות את המודעות לאנשים עיוורים ולהראות לאנשים הרגילים שגם אדם עם מוגבלות הוא שלם ולא צריך להסתכל על המוגבלות שלו, אלא עליו. גם אדם עם מוגבלות יכול לעשות הכל, ואני הדוגמה לכך. נוסף על ריצה אני גם רוכב אופניים בקבוצה שנקראת גלגל אור. אלו אופני טנדם זוגיים, ואני רוכב גם שטח וגם כביש ומשתתף בתחרויות".
מה האורך של המסלול ביום שישי?
"חמישה ק"מ. זה יותר מירוץ חברתי, כדי שאנשים יחוו את החוויה של העיוורים וכדי להעלות את המודעות ביום העיוור הבינלאומי. אני מזמין את כל החיפאים להשתתף, המירוץ פתוח לכולם – לעיוורים ולרואים. אני קורא לכל מי שרוצה לשמש מלווה מתנדב להצטרף למועדון הריצה שלנו. גם תרומות יתקבלו בברכה, כי אנחנו מתקיימים רק מתרומות ונשמח לכל עזרה כדי להמשיך את הפעילות הזו".
מנהל רשות הספורט בעירייה ניר שאול: "פעולה פשוטה כמו ריצה או עמידה על רגל אחת הופכת מאתגרת וקשה הרבה יותר כשלא רואים. אני מזמין את הציבור ללוות רצים עם ליקויי ראייה ולהתנסות בריצה בעיניים מכוסות. זו חוויה מעצימה, מאתגרת וחשובה מאין כמוה".
תגובות