-->
מארב של פקחי העירייה אחר מאכילי חזירים (צילום: בועז כהן)
מארב של פקחי העירייה אחר מאכילי חזירים (צילום: בועז כהן)

בלעדי: כתב "כלבו" הצטרף למארב לילי אחר מאכילי חזירים (וידיאו)

כתב "כלבו - חיפה והקריות" הצטרף למבצע אכיפה של יחידת האופנוענים של העירייה נגד מאכילי חזירים. ממדי התופעה, מתברר, עצומים. כ-500 תושבים בעיר מאכילים חזירי בר על בסיס יומי. מפה שהוכנה בעירייה, ובה נקודות ההאכלה ברחבי העיר, נחשפת כאן לראשונה

פורסם בתאריך: 13.1.22 07:25

22:00 בלילה. פקחי העירייה ריטה ססי וקלוד ג'ובראן מובילים אותי אל חלקו האחורי והחשוך של בניין דירות ברחוב בר רב האי דוד. קולות הטלוויזיה בוקעים מהחלונות שמעלינו, אולם אוזני כולם כרויות לקולות ולתנועות שעשויים לעלות מהוואדי עב הצמחייה הצמוד לבניין. צוות הפקחים ממתין בדממה לפתיחת התריסים של אחת הדירות בקומה השלישית, לגביה ישנן עדויות, כי מדי ערב מושלכת ממנה כמות מזון מכובדת שנועדה לסועדים ידועים מראש – חזירי הבר. השיחה עוברת לדרגת לחש. רק הפנסים שמדי פעם מדליקים הפקחים, במטרה להצביע עבורי על המיקום שאליו מושלך האוכל, או כשנשמע קול חשוד מהצמחייה, יכולים להסגיר את נוכחותנו.

צפו: תושבת נווה שאנן מאכילה חזיר בר

ג'ובראן מאיר על מתחם שנתחם באופן לא מקצועי בסורגים שפעם הוצבו על חלונות: "לכאן זורק השכן את האוכל, והחזירים עולים מהוואדי, כי הם יודעים שהאוכל מחכה להם. זו כבר הפכה להיות תחנת האכלה מוכרת לחזירים. ברבות הימים המקום הפך אפילו למקום רבייה עבורם". גם קערה ענקית שניצבת לה בצד הבניין מרמזת, לדברי הצוות, כי ייעודה הוא השקיית חזירים ולא חתולים.

במשך דקות ארוכות המתנו לתפוס את הדייר בקלקלתו, עד שססי הכריזה על הימצאותו של חזיר בין השיחים. דמותו אמנם לא נגלתה בפנינו, אבל קולות הנקישה של שיניו העידו עד כמה קרוב הוא אלינו. "זה סימן שהוא מאותת לנו שהוא יודע על נוכחותנו ושהוא מזהיר אותנו", פסקה ססי. הוזזתי אחורה למקרה שהחזיר יחליט לשעוט לעברנו בדהרה. מד הלחץ עלה, ודרשתי לוודא, כי הצוות מצויד בכלים שיכולים לנטרל את החזיר. ביקשתי לסיים את הפעולה. יש גבול לסכנה שאני מוכן לקחת גם במסגרת עבודתי העיתונאית.

פרופיל מאכילי החזירים

כך נראית שגרת היום, ופעמים רבות גם שגרת הלילה, של פקחי העירייה שמוצבים בחוד החנית של מאבק העירייה במאכילי החזירים. זוהי הפעם הראשונה שהעירייה מסכימה שעיתונאי יצטרף למבצע אכיפה כזה, שמבצעת סיירת האופנועים. זוהי גם הפעם הראשונה שבעירייה לא חוששים להודות כי היא מבצעת מארבים אחר מאכילי חזירים כחלק ממלחמתה חסרת הפשרות במפגע. ערן מיכאל, מרכז המטה לטיפול בחזירי הבר בעירייה, מצהיר ללא היסוס: "אנחנו בסרט מלחמה, ואני אומר לך שאנחנו מבצעים מארבים שלא מביישים את הצבא".

לדברי מיכאל, ההערכות הן שמספרם של מאכילי החזירים בעיר עומד על כמה מאות. "יש לנו היום מעל 500 מאכילים שאנחנו יודעים עליהם", הוא אומר. לשאלה כיצד הם הגיעו למספרים כאלה, הוא משיב: "יש לנו מיספור. אנחנו ממספרים תחנות האכלה, אנחנו עוקבים אחרי מספרי בתים, רובם כבר קיבלו דוחות. הוצאנו נוהל חדש, לפיו מי שיקבל דוח שני, יוגש נגדו כתב אישום. אם אנחנו באים בתשע, אז המאכילים יוצאים באחת עשרה. אם אנחנו תופסים האכלה בבניין אחד, אז הם תופסים חושה להאכיל בבניין אחר. הם יודעים שאנחנו עוקבים אחריהם, והם משחקים איתנו מחבואים. צריך לזכור שחזיר זו חיה שמריחה אוכל מקילומטרים. אם שמת לו אוכל פעם אחת בתשע בערב, הוא יבוא כל יום בתשע בערב. נמצא קשר ישיר בין האכלת חזירים להגעתם לרחובות העיר. כל מאכילי החזירים האלו גורמים למוות שלהם. הם אשמים בכך שהחזירים האלה מתים, והם אשמים בכך שהם נדרסים, כי הם מביאים אותם לתוך העיר".

צפו: אישה מגיעה לחלק אוכל בגבעת זמר

שאלתי את מיכאל האם יש פרופיל מסוים של מאכילי חזירים. "אנחנו מזהים כמה מקרים. יש מאכילים בבתי אבות, כי זה יוצר לקשישים אינטראקציה ועניין, והם זורקים להם אוכל מהחלונות של בית האבות, כמו מקרה שהיה לנו בנווה דוד; או שהם משאירים בחוץ את האוכל, ואז בלילה הם אוהבים להסתכל מהחלון ולראות אותם באים. יש אוכלוסייה שמאכילה חתולים, אבל ההאכלה שלהם היא לא נכונה, והם מפזרים אוכל לאורך קילומטרים. יש בחור ברמת בגין שעושה מסלול לאורך ארבעה קילומטרים ומפזר אוכל לאורך כל השכונה. רוב האוכל נשאר, ואנחנו ממש מזהים את החזירים מגיעים לכל הנקודות, שבהן הוא משאיר את האוכל.
"יש קבוצה של אנשים שהם פנאטים לחזירים, והם גם רודפים אחרינו ולא מוכנים שנעשה פעולות למנוע את התופעה. הם רוצים שהחזירים יישארו בעיר. יש כאלה שאפילו איימו עלינו כשעשינו את הגדר, ואמרו לי שהם יפתחו אותה, כי הם רוצים שהחזירים ייכנסו".

מפה עירונית חושפת את ממדי התופעה

השיטה שבה משתמשת העירייה לאיתור תחנות האכלה של חזירים נראית פשוטה והיא מבוססת על סטטיסטיקה. תלונות, שמגיעות למוקד העירוני על הימצאות חזירים במיקום ובזמנים קבועים, מאששות את הסברה, כי במקומות אלה מתבצעת האכלה, ולשם נשלחים פקחים. מיכאל מסביר: "יש לנו מערכת חכמה במוקד. אם אני מזהה שמישהו מתקשר לדווח על נוכחות חזיר באותה הכתובת, ובערך באותה השעה, זו חייבת להיות פינת האכלה, לכל נקודה כזו אנחנו יוצאים, ובתשעים אחוז מהמקרים מתברר שצדקנו".

הפעילות המאומצת לאיתור תחנות האכלה, שמתבססת על הדיווחים שמתקבלים במוקד העירוני ועל איסוף נתוני הכתובות, בהן חולקו דוחות על האכלה לא מבוקרת (הן של חזירים והן חתולים), הביאה לגיבוש של מפה, הנמצאת בידי העירייה ומצליחה לתת תמונה מלאה על היקף התופעה. המפה, שנחשפת כאן לראשונה ושהפרטים המדויקים בה טושטשו מטעמים ברורים, מציגה כתובות מדויקות של בניינים, שבהן מצוי אוכל זמין לחזירים. נכון לשנת 2021, בעירייה מדווחים על כ-500 דוחות שחולקו על האכלה לא מבוקרת.

מפת הדוחות שחולקו ברחבי העיר על האכלה לא מבוקרת

מפת הדוחות שחולקו ברחבי העיר על האכלה לא מבוקרת

לפני כחודשיים, התגברו תלונות של תושבים בנווה שאנן, על כי שכניהם מטפחים בחצרות הבתים חזירי בר ואף דואגים להם לאזורי מרבץ, אולם לא לבדה תשכון נווה שאנן. התופעה, מתברר, רחבה הרבה יותר, וקיימת גם בשכונות אחרות. כיום ידוע על פינות האכלה ברחובות הגליל, בת חן, נתיב חן וחניתה בנווה שאנן, בגן אלי כהן בשפרינצק, בגן אופירה נבון בשער העלייה, בעין הים ובכרמליה, אם כי בזו האחרונה דווקא נרשמה ירידה בהיקף התופעה.

לא פעם המארב שמבצעים הפקחים יכול להימשך שעות ארוכות. ססי, שהיא סגנית מנהל אגף הפיקוח בעירייה, אומרת: "מחכים שעתיים-שלוש-ארבע עד שהבן אדם מגיע".

ג'ובראן: "אם יש תלונה נגד בית מסוים שממנו מתבצעת השלכת אוכל לחזירים, ואני לא יודע את השעה המדויקת שזה מתבצע, אני יושב ומחכה עד שאני תופס אותו".
ססי: "בדרך כלל מי שפונה אלינו עם המידע נותן לנו גם את הזמנים, פחות או יותר, שזה מתבצע, ובשעות האלה אנחנו מגיעים".

מיכאל מודה, כי התושבים התחילו לשתף פעולה עם העירייה במאבקה נגד מאכילי החזירים. "הם מתקשרים אלינו ואומרים 'תקשיבו, אנחנו לא רוצים להסתכסך עם השכן, אבל אנחנו רואים שמישהו פשוט זורק אוכל מהחלון לחזירים. ברחוב סורוקה היה מקרה של אדם שמבשל אוכל לחזירים וזורק אותו מהחלון. עופות! השכנים שלו התלוננו. תפסנו אותו", מספר מיכאל.

במארב שהוצב לאחרונה בגבעת זמר תועדה בעת מעשה עובדת זרה, המתגוררת בנווה שאנן, כשהיא מפזרת חלות שלמות לחזירים בחורשה. אותה אחת נתפסה גם כשהיא מפזרת אוכל לחזירים ברמות ספיר, ברוממה וברחוב הגליל.

תושבת נווה שאנן מאכילה חזיר בר (צילום: אגף הפיקוח, עיריית חיפה)

תושבת נווה שאנן מאכילה חזיר בר (צילום: אגף הפיקוח, עיריית חיפה)

מיכאל: "שמנו בלילה בגבעת זמר מצלמת שביל. כשבאנו בבוקר, ראינו שמישהו מפזר שם חלות, ואז אמרנו 'רגע, אם מישהו מפזר חלות וזה לא היה בלילה שאנחנו היינו כאן, אז זה בשעות הבוקר. יום למחרת, ישבנו שם בבוקר במארב ואף אחד לא בא. אז אמרנו 'אם זה לא בבוקר, וזה לא בערב, אז זה בצהריים. ישבנו שם בצהריים, ואז הגברת הגיעה ופיזרה חלות".

שיטה נוספת, שבאמצעותה עלו בעירייה על מוקד האכלה, הייתה הצמדת משדר ג'י פי אס על חזיר. המשדר איתר מסלול קבוע שמבצע החזיר מהוואדי עד לכתובת מסוימת בשכונת אלמוגי. פקחים שהגיעו למקום גילו שאכן מדובר בתחנת האכלה.

ביולי האחרון חשף "כלבו – חיפה והקריות", כי בניסיון למגר את מפגע חזירי הבר, העירייה ורשות הטבע והגנים יעתיקו חזירי בר להר חורשן, לאחר שיוצמד אליהם משדר ג'י פי אס, שיבחן את הישרדותם לאחר הרחקתם ממרחב המחיה שלהם. אלא שבחודשים האחרונים, מישדור החזירים מתבצע בנסיבות אחרות לגמרי. נכון לרגע זה מושדרו 10 חזירים, כשרק חלקם הועתקו אל מעבר לגדרות שהציבה העירייה בשכונות הדרום-מערביות של העיר, במטרה לבדוק אם החזירים מצליחים לעקוף אותן. בעירייה מצהירים, כי לעת עתה נראה, כי הניסוי צלח, שכן בשבועיים האחרונים לא אותר מעבר של החזירים שמושדרו אל השכונות. "אבל עדיין, החזירים הסוררים שנמצאים בפנים, לא יפסיקו לבוא. מה אתה תעדיף לאכול? בלוט או מקדונלד'ס? אותו דבר החזירים", אומר מיכאל.

 

 

נקודת המפנה

דומה, כי בכל הקשור לתופעת חזירי הבר עיריית חיפה מפסידה מלכתחילה בקרב התודעתי, למרות ניסיונותיה הכנים למגר אותה. ולא בכדי. בזמן שקליש-רותם הצהירה, עם היכנסה ללשכת ראש העירייה, כי פעולת הדילול תיפסק לאור אי חוקיותה, מספר התיעודים של חזירים המטיילים להנאתם ברחובות רק גדל והלך. הקמת יחידת מתנדבים, שחומשו במשרוקיות, כדי לסייע לתושבים שנתקלו בחזיר – הפכה לבדיחה, וכך גם הכתבה שבה צוטטה קליש-רותם כמי שאמרה: "אנשים אמרו לי שהחזירים דווקא חמודים".

עם זאת, אי אפשר לומר שבעירייה לא מתאמצים לנסות ולייצר פתרונות שיקטינו את ממדי המפגע. יתכן שנקודת המפנה הייתה פציעתו של תושב העיר, בן 71, כאשר פגש בחזיר סמוך למרכז חורב. אז, כך נראה, חלחלה בהנהלת העירייה ההכרה, כי יש לעבור לפתרונות קיצוניים יותר.

מפגש עם מאכילת חתולים בשפרינצק (צילום: אגף הפיקוח, עיריית חיפה)

מפגש עם מאכילת חתולים בשפרינצק (צילום: בועז כהן)

הצעד הראשון היה מינויו של ממלא מקום ראש העירייה, נחשון צוק, למרכז הפורום לטיפול בחזירי הבר; בהמשך התקשרה העירייה עם רשות הטבע והגנים והוחלט על העסקת פרויקטור מיוחד; השכונות הדרום-מערביות גודרו, כדי למנוע חדירת חזירים אליהן, והאכיפה נגד השארת מזון במרחב הציבורי הוגברה.

לדברי מיכאל, יש תוצאות בשטח. "מבחינת רשות הטבע והגנים, ההצלחה הכי גדולה שלנו היא האכיפה ופינוי הזבל המוגבר שאנחנו מבצעים בשכונות. איפה שהוספנו פינוי, זיהינו ירידה דרסטית בהפיכת פחים", מצהיר מיכאל.

גם פעולת הגידור רושמת הצלחה, מבחינת העירייה. "הפרויקטור של רשות הטבע והגנים סורק בכל יום את הגדר, וכבר היום מכין את התוכנית לגידור כרמליה. אנחנו רואים, שבדניה החזירים לא מצליחים לעבור את הגדר, גם לא בבגין וגם לא בגולדה. זה בעצם סגר לנו את כל הקו הדרום-מערבי מכניסת חזירים. בנוסף הפרויקטור עושה סריקה אחר תחנות האכלה. חזיר שהוא מזהה כחזיר שניגש לבן אדם, שאיבד את הפחד, אנחנו נשתמש בכל הכלים שיש לנו כדי להרחיק אותו".

מה זאת אומרת?

"כל הכלים שיש לנו".

הרדמה גם?

"כל הכלים שיש לנו כדי להרחיק אותו בהתאם להערכת המצב שנבצע בשטח ובשיתוף מלא של רשות הטבע והגנים".

צעדים אלו, בהם נוקטת העירייה, מתנגשים לא פעם עם פעילי סביבה ומאכילי חתולים, ובנקודת חפיפה כזו נתקלנו באחד המארבים בשפרינצק.

ססי זיהתה אישה, המחלקת אוכל לחתולים, כשבידה סל. החשד, כי לא רק החתולים הם מושא האכלתה, גבר והצוות ניגש אליה. בין הצוות לבינה התפתח ויכוח, שכן היא סירבה להראות להם מה יש בסל.

ססי: "יש לנו סמכות לעכב את האדם, והוא מחויב להציג לנו תעודת זהות. אם הוא מסרב, אנחנו מזמינים ניידת משטרה".

מיכאל: "אנחנו בעד האכלת חתולים. אנחנו רשות שמעודדת האכלת חתולים, אבל שהמאכילים יישארו ליד האוכל, ובתום ההאכלה שיאספו את השאריות. לא אספת? תשלם דוח של 730 שקלים. בפעם השנייה תקבל כתב אישום".

נקודות החפיפה מביאות לא פעם לעימותים בין הפקחים לתושבים. בחודש שעבר, למשל, הותקף פקח באמצעות שרשרת ברזל ואבנים על ידי תושב שפיזר אוכל בשטח ציבורי. "יש מקרים שהמאכילים תוקפים אותנו. הם עשו קבוצות וואטסאפ, שבהן הם מודיעים היכן אנחנו נמצאים כדי להזהיר מפנינו. לא פעם הפקחים מתמודדים עם קריאות כמו 'פשיסט'", מספרת ססי.

ככל שזה תלוי בהם, אומר מיכאל, דבר לא ירתיע אותם עד להשגת המטרה. "במקומות שאנחנו עושים בהם אכיפה והסברה לתושבים וההאכלה פוסקת, אנחנו רואים שאחרי שלושה ימים החזירים פשוט לא חוזרים. הם הולכים למקום אחר", הוא אומר, "אנחנו כל הזמן במרדף, וברגע שנדע לצמצם את ההאכלה ב-30 אחוז, אני מאמין שבקושי נראה אותם. יש פה ממש קרב בין אנשים שרוצים לראות את החזירים בעיר לבין אנשים שבצדק אומרים שחזיר בר מקומו בוואדי, ואין לנו כוונה להפסיד במלחמה הזו".

 


 

 


 

תגובות

4 תגובות
4 תגובות
  1. גדי.

    פשוט מטורף – להעלות את הקנס פי כמהץ
    לא מבינים איזה נזק הם גורמים ( לא רק לתושבים – בעיקר לחזירי הבר )

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    שהעיריה תדאג למקומות מוסדרים להאכלת חזירים הרחק בואדיות

  3. קנס כבד, תיק במשטרה ולשקול גם מאסר בהאכלה חוזרת

    מי שמאכיל חיות בר בניגוד לחוק יש לפתוח לו תיק פלילי כולל מאסר בפועל.
    יש גבול לפגיעה בעשרות אלפי תושבים שפוחדים לצאת בלילות מהבתים.

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר