פסטיבל "החג של החגים" מושך אליו מדי שבת אלפי מבקרים, לשמחת בעלי העסקים ופרנסי העיר, אולם יש גם מי שמשלם את המחיר של על כך. תושבים בוואדי ניסנאס, המתגוררים במוקדי ההתרחשות, מלינים כי הסדרי התנועה וחסימת הכבישים מונעים מהם להיכנס עם רכבם לרחוב שבו הם מתגוררים, עד כי הם נאלצים לחנות הרחק מביתם, ואף יש כאלה המעדיפים לא לצאת מביתם כלל.
תושבת רחוב סנט לוקס, שבשבוע שעבר לא אפשרו לה להיכנס לרחוב שבו היא מתגוררת, אמרה ל"כלבו – חיפה והקריות": "זה מתחיל מזה שאין חנייה בשבילנו. למצוא מקום חנייה זה מפעל הפיס. מהגפן למעלה ועד הכיכר במפגש הרחובות אלנבי-שדרות הציונות – הרחוב חסום. אנחנו גרים ברחוב סנט לוקס, שמתפצל משדרות הציונות ונסגר על ידי המשטרה, וכשאנחנו באים עם הרכב להיכנס לרחוב שלנו משדרות הציונות, אז לא נותנים לנו. אמרתי לאלו שבמחסום "או קיי", הסתובבתי וחזרתי הביתה מאוחר בלילה. יש כאלה שאומרים שהם נמצאים במעצר בית. אני, למשל, יצאתי למשהו דחוף. אמא שלי נכה והייתי צריכה לבקר אותה ולהביא לה כמה דברים, ולא יכולתי לחזור הביתה. השארתי את האוטו רחוק ברחוב הגפן, איפה שהעלייה של סטלה מאריס, והלכתי ברגל הביתה".
תושבת אחרת, שמתגוררת גם היא ברחוב שנחסם לתנועה: "זה נהיה ממש קרקס. אין לנו שקט, אין לנו מנוחת שבת, כמו שאומרים אצלכם. שיסגרו את הוואדי מכל הכיוונים, אבל תנו לאנשים להחנות את הרכב. שנחיה. אני, חוץ מיום שבת, אין לי יום אחר שאני יכולה לעשות קניות. אני עובדת ובעלי עובד מהבוקר עד הערב. אז שלא נוכל לחזור הביתה?".
בעיריית חיפה הפנו את "כלבו – חיפה והקריות" לקבלת תגובה מ"בית הגפן", שאחראי על ארגון הפסטיבל. מנכ"ל בית הגפן, אסף רון: "המשטרה, שאחראית על ביטחון הציבור, היא המחליטה הבלעדית אילו רחובות יסגרו על פי שיקול דעתה. אני, אישית, יודע שהמשטרה הכניסה תושבים המתגוררים בסנט לוקס אחרי שהציגו תעודת זהות. לי אין לי שליטה על דברים כאלו, זה הכל החלטת המשטרה".
ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בהסדרי תנועה זמניים שנועדו לאפשר את קיום 'חג החגים' בוואדי ניסנאס. משטרת ישראל הוציאה הודעה מסודרת באשר להסדרי התנועה, כאשר השוטרים הונחו לאפשר לתושבי המקום כניסה בהצגת תעודת זהות. משטרת ישראל תמשיך לפעול למען בטיחות משתמשי הדרך וויסות התנועה בעבור ציבור החוגגים".
מקרים דומים הגיעו גם לפתחו של חבר המועצה, יו"ר סיעת חד"ש, רג'א זעאתרה, שמותח ביקורת קשה על התנהלות העירייה והמשטרה בארגון הפסטיבל. לדבריו, זהו התחשבות בתושבי הוואדי והמושבה הגרמנית, שמרגישים נצורים במשך חודש שלם. "בוואדי ניסנאס", טוען זעאתרה, "מנעה המשטרה מתושבים גישה לבתיהם למרות שהציגו תעודות זהות, בהן מופיעות כתובות המגורים שלהם. במושבה הגרמנית עומדים מהשעה 18:00 מאות כלי רכב בפקקים, מכיכר מאירהוף עד כיכר עין דור, עם צפירות ממושכות עד אחרי חצות. מבקרים עושים את צרכיהם בחצרות ובגינות. מרוצי המכוניות נמשכים. במקום חג, חיי התושבים פשוט הופכים לסיוט".
זעאתרה טוען כי כבר פנה בעבר, וגם השנה, למחלקת הביטחון בעירייה ולמשטרה, כדי לדאוג להסדרי תנועה שיקלו על התושבים: "דרשתי שיעמידו חניונים בכניסות לעיר ושיארגנו הסעות כדי לחסוך כניסת אלפי כלי רכב לשכונות המגורים. ב-2019 היו קיצוצים, והעירייה סירבה לממן את העלויות של האבטחה המשטרה. בשנה שעברה המופעים הוגבלו בשל מגפת הקורונה, אבל בכל זאת הגיעו רבבות. והשנה, שוב התושבים נופלים בין הכיסאות, כי כל האירוע תוכנן תוך מספר שבועות. ככל הנראה רווחת התושבים לא הייתה בסדר העדיפויות של המשטרה והעירייה".
בנוסף זעאתרה מצביע על המצב הקשה של התשתיות באזור. "שנים שלא השקיעו שקל אחד בכבישים ובמדרכות, לא דאגו לחניונים ולא נועצו בתושבים", אומר זעאתרה, "במקום להשקיע בפסטיבל מיליונים מתקציב הפיתוח, היו צריכים לשקם את התשתיות המתפוררות. אם העירייה והמשטרה לא מסוגלים לנהל את האירוע כנדרש, אולי עדיף לשקול אותו מחדש. לא ייתכן שהתושבים ימשיכו לשלם את המחיר ברווחתם ובבריאותם. המשטרה והעירייה כשלו בארגון 'חג החגים'".
בתגובה לדבריו של זעאתרה, שוב הפנתה עיריית חיפה את "כלבו – חיפה והקריות" לקבלת תגובה מבית הגפן והמשטרה.
רוחמה
לא הבנתי, אז עכשיו הם בעד לבטל את פסטיבל החג של החגים???
אילנה א'
ומה היה במשך כל שנים בעבר, כאשר חגגו את החג הזה ?
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
חנה
בשבוע שעבר ביום חמישי בשעה 17:00 בערך נקלעתי בטעות לרח׳ הההגנה לפני צומת דולפין. ראיתי מרחוק את הפקק וניזכרתי בחגיגת החג של החגים. לקח לי לי יותר מחצי שעה לעשות אחורה פנה ולברוח מהפקק.
בלגן מאורגן נוראי. אני החלטתי: מוותרת על חיפוש חנייה, על הדוחק, הצפיפות. ולא נשכח את תקופת הקורונה.
ושוב, ראשת העיר לא מסוגלת להוביל מהלך של הידברות עם כל הנוגעים בדבר: נציגי תושבים, משטרה, בית הגפן, אגד ואחרים כדי לתכנן מהלכים חכמים לטובת המבקרים הרבים ותושבי השכונה.
עצוב מאוד לוותר על הנאה מחגיגות יפות, אווירה חגיגית ומתן פרנסה לעסקים המקומיים.
דודי
הצעת חוק: כל מי שמעביר ביקורת (די פופוליסטית יש לומר – "לא הושקע שקל בכבישים ובמדרכות"?), יחוייב להציע פיתרון חלופי שירצה לא פחות אנשים מבמצב הקיים.
שוב תלונות שלו?
קודם מתלונן כשאין חג החגים שפוגעים בואדי. אחרכך יש חג החגים, פוגעים בואדי. אחרכך מארגנים בלי רכבים, אז סגירת הרחובות פוגעת בואדי. אחרכך פותחים לרכבים, אז זה סיוט בואדי.
מתלונן סדרתי, שמחפש כל סיבה להכניס את שמו לתקשורת. בואו נקרא לאדם בשמו.
דן
אפשר לחגוג את חג החגים בחוף דדושם יש חניה ומבני שרותים וגם חשמל
תושב קריית אליעזר
כל שנה זה קורה והמשטרה ופקחי העיריה עומדים בצד ולא מועילים לכוון את התנועה בכיכר