צוות חוקרים בראשות ד"ר קרין יעקובי-ביאנו, מומחית לרפואת ריאות ילדים במרכז הרפואי כרמל, ערך מחקר שגילה כי שילוב של ליצנים רפואיים בטיפול בילדים עם דלקת ריאות מביא לקיצור משך האשפוז ולהחלמה מהירה יותר. המחקר, שפורסם בעיתון "הטיימס" היוקרתי, זכה להד תקשורתי עולמי.
המחקר, שנערך במחלקת ילדים בכרמל, כלל 51 ילדים בגילאי 18-2 שאושפזו בשל דלקת ריאות. הילדים חולקו לשתי קבוצות – קבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הרפואי הסטנדרטי, וקבוצת מחקר שקיבלה גם ביקורים של ליצנים רפואיים פעמיים ביום למשך רבע שעה בכל ביקור במהלך 48 השעות הראשונות לאשפוז. התוצאות היו מפתיעות: ילדים שזכו לביקורי ליצנים רפואיים שוחררו מבית החולים בממוצע 27 שעות מוקדם יותר מאשר ילדים בקבוצת הביקורת. כמו כן, משך הטיפול באנטיביוטיקה תוך ורידי התקצר בקרב קבוצת המחקר מ-72 שעות ל-48 שעות.
החוקרים משערים כי המנגנון שבו הליצנים מקצרים את משך האשפוז הוא רב גורמי. הם מפחיתים סטרס וחרדה – דבר המשפר את ההסתגלות הפסיכולוגית לסביבת בית החולים ומאפשר לילדים לשתף פעולה בצורה טובה יותר עם תוכנית הטיפול. צחוק והומור יכולים ליצור גם השפעה פיזיולוגית ישירה על ידי הפחתת קצב הנשימות והלב, שינוי הורמונלי ושיפור התפקוד של מערכת החיסון.
המחקר מדגיש את חשיבות השילוב של ליצנים רפואיים כחלק מהצוות הרב תחומי המטפל בילדים עם דלקות ריאה. ממצאי המחקר תומכים בהטמעת השימוש בהומור ובצחוק בעבודה היומיומית בבתי החולים, ומציעים גישה הוליסטית יותר לטיפול בילדים במערכות הבריאות. קיצור משך האשפוז חוסך עלויות, חוסר נוחות ועומס ממערכות הבריאות.
ד"ר יעקובי-ביאנו: "הוכחנו שהצחוק טוב לבריאות ולמערכות הבריאות, ככל הנראה על ידי חיזוק הקשר גוף-נפש. המחקר שלנו מציע גישה חדשנית לטיפול בילדים חולים ומדגיש את החשיבות של התייחסות לא רק להיבטים הפיזיים של המחלה אלא גם להיבטים הרגשיים והנפשיים".
המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם צוות ריאות ילדים בכרמל: ד"ר גלית לבנת – מנהלת היחידה, פרופ' גיורא פילר – מנהל המחלקה, ד"ר נועם מאירי – יוזם המחקר, ד"ר לנא חורי – מובילת הגיוס והכתיבה, ד"ר אירית שוורץ נדם, ד"ר מיטל פז צרויה, ד"ר מיוריאל קונופניקי, ד"ר שירין שחאדה ושלושת הליצנים הרפואיים של מחלקת ילדים – עמיחי לנקרי (טרז'ולי), יובל בן אלי (יויו) ואיתי רותם נחמיאס ( ד"ר בטטה) המשתייכים לפרויקט "רופאי חלום" שנתמך על ידי גרנט מחקרי מטעם קרן שרון קנול.
החוקרים מקווים כי ממצאי המחקר ייושמו בבתי חולים נוספים וישפרו את איכות הטיפול בילדים חולי דלקת ריאות ברחבי העולם.
תגובות