בסוף כל ארוחה בשרית שאוכלים במסעדה חיפאית מחכה מעיין הבירה. רוחה מרחפת מעל כל סטייק או קבב שנאכל בעיר הזאת, וכשאתה כותב על אוכל בחיפה אתה יודע שבמוקדם או במאוחר תמצא את עצמך שם, חוזר לשורשים הרומניים שאף פעם לא היו לך, בדיוק כפי שעשו עשרות כתבים צעירים ונלהבים לפניך. ביקרתי בחודשים האחרונים, במסגרת המדור "סוד הקסם", בכמה מהמוסדות הקולינריים האהובים בעיר, ואם הם כוכבי לכת שאורם לא התעמעם עם השנים, אז מעיין הבירה היא השמש.
ראשיתה בשנות ה-50, כשנחום מאיר הקים בית חרושת לנקניקים ואטליז ברחוב נתנזון בעיר התחתית. כעבור כמה שנים שינה מאיר כיוון והפך את בית החרושת לבית מרזח שמגישים בו בירות ומנות מהמטבח המזרח אירופי, שתפסו יותר ויותר נפח בפעילות של המקום עד שהוא הפך למסעדה מן המניין. ב-1997 נפטר מאיר ושרביט הניהול עבר לידיו של בנו ראובן מאיר, ששיפץ והרחיב את המסעדה אך שמר על צביונה. עם השנים הצטרפו גם ילדיו כבנים ממשיכים, והם עובדים לצד אביהם. יש מי שטוענים שמעיין הבירה מגישה היום את האוכל הטוב ביותר שהגישה אי פעם, ויש אמת בטענה הזאת.
אי אפשר לבקר במעיין הבירה ולוותר על המעורבת (35 שקל), שזאת בעצם מנה ראשונה של סלטים – איקרה, כבד קצוץ וחצילים – שמוגשים לצד לחם לבן פשוט וטרי. אין הרבה ביסים טובים יותר מאשר כבד קצוץ איכותי על לחם לבן, אבל אני מכיר לפחות ביס אחד טוב ממנו – כבד קצוץ איכותי על לחם לבן עם חזרת של מעיין הבירה. מדובר בממרח בצבע סגול בוהק, מתוק כמו שוקולד וחריף כמו פלפל שיפקה, שהולך טוב גם עם בשר, ולאמיצים הוא גם נשנוש עם המזלג.
התפריט עשיר במנות קלאסיות כמו גפילטע פיש, מרק קרפלך, טחול וכמובן קבב רומני. יש כאן הרבה מנות דגל, כאלה שהלקוחות הקבועים מוכנים להישבע שהן הכי טובות בעולם כולו, אבל לדעתי, מנה אחת מתבלטת מעל כל השאר – והיא הקוסטיצה. זהו נתח צלעות מעושן מבשר לבן, טלה או עגל. אני בחרתי בגרסה הלבנה (95 שקל ל-300 גרם), כמיטב המסורת. קל מאוד לדעת שהקוסטיצה מוכנה ובדרך לשולחן, כי הריח המעושן שלה מגיע כמה שניות לפניה ופותח את התיאבון גם למי שהגיע שבע.
אפשר לספר על הבשר הרך, שעשוי בדיוק במידה הנכונה ונחתך בקלות עם נגיעת סכין קלה, אפשר לדבר על דרך ההכנה של הנתח, שנעטף במלח אשר שומר על הנוזלים ועל השומנים הטבעיים שלו, ואפשר גם להתפלסף על צורת ההגשה הבסיסית – שתי פרוסות בשר, מעט שום כתוש דק, בצל ירוק וזהו. אבל כל זה לא חשוב כשטועמים את הביס הראשון ומבינים מיד – זאת אחת ממנות הבשר הטעימות ביותר שקיימות, ואם יש מנה אחת ששווה להגיע לגיהינום בגללה, זאת הקוסטיצה. עשרות אלפי מילים כבר נכתבו על המנה הזאת, ובטח עוד רבות ייכתבו, אבל טעימה אחת שווה יותר מאלף כתבות.
במשך יותר מ-60 שנה פועלת מעיין הבירה באותו המקום. שולחנות העץ הכהה נותרו כשהיו, הבר הגדול עדיין עמוס במשקאות, בברזים זורמת בירה צוננת מהחבית, וגם לאחר כמה וכמה שיפוצים לאורך השנים, המקום זועק נוסטלגיה. אך למרות גילה, המסעדה הזאת לא זקוקה להנחת תושב ותיק, כי האוכל הקלאסי והמצוין שהיא מגישה לא מתיישן אף פעם. מעיין הבירה מצליחה להשתפר כל הזמן במה שהיא ממילא עושה טוב כבר הרבה שנים, כמו מעיין פועם שלא מפסיק לנבוע.
נתנזון 4. שעות פתיחה: ראשון-שישי, 17:00-10:00.
תמר מאיר
המסעדה אינה רומנית, הבעלים פולני
רון
אי אפשר בלי הלבן המחורבן הזה ?
רות
ונאמר שאת צודקת…אינני יודעת ואיני מתווכחת.אין בכלל עוררין שאין על הקוסטיצה שלה ושאר המעדנים…..
מוטי שחר
תגובתך אינה ראויה. הבעלים חצי רומני מצד האם וחצי פולני מצד האב. הסלטים – רומנים, גפילטע פיש, פטריצ׳אן עשוי וממולא ידנית, קישקע ממולא במעיים אמיתיים,ורניקעס תפו"א הכל טרי יום יום וגם קרפלעך בשר, חמוצים כולל אבטיח עשוי במקום. צויין שהיא מטבח מזרח אירופאי שמגיש מנות רומניות. אין ממליגה,סרמלה ופפנאש. האוכל הכי טעים, קהל רומני/רוסי/ פולני קבוע ובד"כ אין מקום בלי להמתין בחוץ.
תהני מההגדרות שלך.
אנצי!!!!
לפי התנ"ך הגיהינום נמצא בירושלים!
ולא ייקרא יותר שמו גיא בן הינום,כי אם גיהינום.גיא העזאזל גיא ההריגה-ספר ירמיה!
המחייה
פעם זה היה יוצר טעים והרבה יותר זול אמא של ראובן היתה מטגנת גם קניש הטחול ההמולא היה אשכנזי ולא מארוקאי
והרגל הקרובה נפלאה
לולי אוכל כשר
מסעדה נהדרת עם מאכלים מזרח ארופאים של המאה ה19 רק שיעיפו את החזיר מהטפריט .אני בא
יענקלה הרומני
אחת החוויות הנהדרות.
המעשנה שמוציאה נתחים מעולים, האיקרה, כבד קצוץ והמטיאס עם בצל ושמן. אוי כמה שזה נהדר עם בירה קרה ועוד יותר עם הנשקה הכי רומני שזה שפריץ ( יין לבן פשוט וקר עם סודה).
איציק
הקבב על הפנים לא אהבתי את שאר המנות המסעדה באכויות גרועות לא הייתי בא לשם פרט לשם הסקסי אין בה כלום
אהרון רוזנפלד
מצטער לקלקל אבל המלך הוא ערום.
האוכל לא טעים כבר….לא כמו פעם
הכל תעשייתי
דני ע.
מנות נפלאות ויחס אישי של בעל הבית והצוות, בין המסעדות הטובות בעולם. והייתי בחלקן הגדול.
אבוטבול4
אוכל טעים אבל שמנוני
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
לא הבנתי . למה גיהנום??? מה הגיהנום כאן? י