לא מעט מאכלים נכנסו לקאנון המקומי כחלק מהיתוך התרבויות הציוני. הפלאפל הערבי נהפך לסמל הישראליות, החומוס נהיה מאכל צברי לכל דבר ועניין ואפילו הברביקיו האמריקאי התאזרח כאן בתור על האש – המאכל הרשמי של יום העצמאות. המשותף לכולם היא העובדה שמדובר במאכלים עממיים, עם מעט מרכיבים ובמחירים נגישים. אך נראה שמאכל אחד, שנמצא במטבחים של כל העדות כמעט, לא מקבל את ההכרה שהוא ראוי לה. זהו כמובן הבורקס. ואם אנו מעוניינים בתיקון עוול הבורקס, מן הראוי להתחיל בבורקס בכר העגלה.
אפשר למצוא ברחבי הארץ יותר מ-100 מקומות שקוראים לעצמם בורקס העגלה, וכולם על שמו של הדוכן הקטן שנפתח אי אז בשנות ה-50 ברחוב העצמאות. הוא כונה "העגלה" בפי החיפאים כי הוא פשוט הוגש מתוך עגלה, והוא היה מוצלח ופופולרי כל כך, עד שהשם עגלה הפך למזוהה עם המאפה המסוים – בורקס בסגנון טורקי שנחתך לרצועות ומוגש לצד ביצה, מלפפון חמוץ, חריף ורוטב עגבניות. עם השנים נוצרו כל מיני מוטציות, ורוב הדוכנים שנושאים את השם המחייב מכינים בורקס שונה לחלוטין מהאורגינל, אשר מצליח לשמור על הגחלת כמעט לבדו.
לפי כ-15 שנה, בעקבות דרישתה של עיריית חיפה, עבר הדוכן של בכר מהעגלה לחנות מסודרת וגדולה עם מקומות ישיבה, אך העגלה עוד כאן, ניצבת בגאון באמצע ההיכל ולא רק כמזכרת. הבורקסים שמכינים ואופים במקום מונחים לאחר האפייה בעגלה שמחוממת על ידי גחלים. זהו לא גימיק אלא חלק חשוב מתהליך ההכנה. השהות הקצרה על הגחלים נותנת לבורקסים את הטעם הכל כך ייחודי שלהם.
בניגוד לאחרים, הבורקס של בכר הוא ארוך ושמן ולא שבלולי, ובמקום שומשום שנהוג ברבות מהבורקסיות, כאן מפזרים מעט זעתר לפני ההגשה. בורקס הגבינה הקלאסי משלב באופן נהדר בין קריספיות מבחוץ לתוכן רך ועשיר בגבינה בכמות נכבדת ובטעמים עזים. הביס מגיע לדרגת שלמות כשנוגסים במקביל גם במלפפון החמוץ הקטן, בביצה החומה ובזיתים בלימון. מומלץ להוסיף גם את החריף האדום ולוותר על השימוש בסכו"ם החד פעמי, לא רק למען כדור הארץ אלא כי הבורקס טעים יותר כשאוכלים אותו בידיים.
לצד בורקס הגבינה יש גם בורקסים תרד גבינה, תפוח אדמה, פטריות, חצילים ואפילו בורקס ריק למיטיבי לכת (22 שקל לכל הסוגים ושלושה שקלים לתוספת ביצה), וגם מגוון של בורקסים קטנים במשקל (60 שקל לקילו) כדי שיהיה אפשר לקחת את העגלה הביתה, למי שמתקשה להיפרד. את המאפים מכינים בחדר האחורי של החנות – מהבצק, דרך המילוי ועד לאפייה.
"פה זה הבית שלך" מכריז הסלוגן שתלוי בגדול על עגלת הבורקס, אך זאת לא רק סיסמה. בעלי המקום מכירים כמעט את כל הלקוחות, וכשנכנס פרצוף לא מוכר הם מיד מסבירים לו לאן הוא הגיע, מבטיחים לו ש"כזה עוד לא טעמת" – וגם מקיימים. העובד הוותיק אוהב את מה שהוא עושה, וזה ניכר במאפים שמכינים שם, שיש בהם לב, שמחה, פשטות ונדיבות – הכי קרוב לתחושה של בית.
דרך העצמאות 37. שעות פתיחה: ראשון-חמישי, 17:00-7:00, שישי, 14:00-7:00.
ישראל
מה ששלו שלו
ומה שמגיע , מגיע. הבורקס הכי טוב שאני מכיר.
אני אוהב גבינה, וגבינה עם תרד.
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
רובי
מעולה נהנים אוהב מאוד בורקס
ל.
אני מחפש היגיינה ומפריע לי שהמוכרים נוגעים בבורקס בידיים
רותם
חבל שהגבינה לא עמדה ליד הגבינה
סמי
בורקס מיוחד וטעים, אבי נותן לך את ההרגשה שאתה בבית, כמו הסלוגן "זה הבית שלך"
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
אין על אבי אצלו זה הארוחת הצהרים הקבועה שלי הכי טעים הכי אדיב ומפנק מכל הלב
ט.
אבי איש יקר והבורקס טעים טעים!
האכיל שנים רבות טייסי קרב בבורקס גבינה עם תרד ובורקס גבינה ופירגן בלי סוף.
ישר כוח אבי היקר!
בעז
לּא מתווכח על הטעם אבל הבצק מכיל מרגרינה שזה שומן טראנס קטלני.
ניתן לּעשות בורקס על בסיס שמן צמחי אבל זה כרוךביותר עבודה.