והשבוע: שדרות יצחק
היסטוריה: יצחק לייב גולדברג נולד בעיירה שאקי בצפון-מערב האימפריה הרוסית. הוא למד בחדר ובהמשך בישיבה, ולאחר לימודיו עבר לווילנה, עסק במסחר ובפעילות ציונית, היה ציר בקונגרס הציוני הראשון בשנת 1897 וחבר באגודת חובבי ציון – פעילות שבגינה הוא נאסר. חלק נכבד מהונו הקדיש גולדברג למעשה הציוני. הוא היה התורם הראשון ליישום רעיון הקרן קיימת לישראל, ואף נידב לה את הקרקע הראשונה – 200 דונם באזור חדרה. הוא היה ממייסדי החברות הכשרת היישוב וכרמל מזרחי, רכש פרדס גדול מדרום לנחל הירקון, שלימים נקרא פרדס גולדברג, ונודע בשל הקפדתו של בעליו על עבודה עברית, בשל השכר הגבוה ששילם לפועליו ובשל התפוזים שגדלו בו. בשנת 1910 רכש גולדברג כמחצית משטח המושבה הר-טוב שהיתה במצוקה, הקים שם את חוות גולדברג שהיתה משק הבקר המודרני הראשון בארץ, ומימן נטיעת אלפי עצי יער סביב המושבה. בשלהי מלחמת העולם הראשונה הוא השקיע כספים ברכישת אדמות מהטמפלרים בחיפה, בנה בית קיץ וקרא לו בית רחל על שמה של רעייתו. הבית נהרס עם השנים, אך הרחוב שבו הוא ניצב נקרא על שמו – שדרות יצחק. גולדברג רכש גם את הקרקע שעליה נבנתה האוניברסיטה העברית בהר הצופים בירושלים והעביר אותה לרשות קק”ל. כמו כן הוא הקים את קרן יצחק לייב ורחל גולדברג לתמיכה בתרבות העברית, אשר מסייעת לרכישת ספרים לספריות בבתי ספר ומעניקה פרסים ספרותיים ומלגות לתלמידי הטכניון, מכללת לוינסקי וגימנסיה הרצליה. גולדברג הטביע את חותמו גם בתחום העיתונות. הוא ערך והוציא לאור את ביטאון ההסתדרות הציונית “העולם”, היה מהמו”לים של העיתון “העם”, ממייסדי השבועון “הדור” והיומון “היום”, וממקימי חברת אחיאסף שהוציאה לאור את הירחון “השילוח”. בשנת 1919, לאחר עלייתו ארצה, הוא ייסד את עיתון “הארץ” בגלגולו הראשון. גולדברג נפטר בשווייץ בשנת 1935 ונטמן בבית הקברות טרומפלדור בתל אביב.
ווייז: נחנה את הרכב בפינת הרחובות קלר ושדרות יצחק.
האימון: השבוע נתמקד בריצה למרחק קצר בעלייה, בדגש על קצב גבוה. אימונים מסוג זה משפרים את צריכת החמצן המירבית של הלב ובכך מסייעים לחיזוק הלב ולשיפור ניתוב החמצן. המטרה היא לרוץ במהירות המקסימלית, ואז לנוח באופן אקטיבית במורד הרחוב. אורכו של הרחוב הוא 350 מטר, ואנו נבצע אותו 12 פעמים (שש בירידה ושש בעלייה), ובסך הכל 4,200 מטר.
פעמים 4-1: נלך במורד הרחוב, ובעלייה נרוץ הכי מהר שאפשר.
פעמים 8-5: נרוץ בריצה קלה במורד הרחוב, ובעלייה נרוץ הכי מהר שאפשר.
פעמים 12-9: נלך במורד הרחוב, ובעלייה נרוץ הכי מהר שאפשר.
בתום האימון ננוח במשך חמש דקות, ואחר כך מומלץ לבצע מתיחות של השרירים הארבע ראשיים, של שרירי הירך האחורית ושל שרירי התאומים, כאשר לכל שריר בכל רגל יש להקדיש 90 שניות.
טיפ תזונה: שונית הראל, הנטורופתית של סטודיו 2aim, ממליצה על בירצ’ר מוזלי. לשיבולת שועל (קוואקר) יש יתרונות בריאותיים רבים, ובשילוב עם תזונה מתאימה היא מסייעת בירידה במשקל באמצעות הגברת תחושת השובע לאחר אכילתה. שיבולת שועל היא פחמימה מורכבת אך גם עשירה בחלבון ובשומן יותר מדגנים רבים אחרים. יש בה ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו מנגן, נחושת, מגנזיום, אבץ, חומצה פולית וויטמיני B. היא מכילה נוגדי חמצון ודלקת שמסייעים בהפחתת לחץ הדם והסיכון לחלות במחלות לב, ובנוסף היא משפרת את הרגישות לאינסולין ובכך עוזרת להורדת רמות הסוכר בדם. בירצ’ר מוזלי נקרא על שם ד”ר מקסימילאן בירצ’ר – רופא שווייצרי שנהג להאכיל חולים בפירות וירקות טריים ובדגנים מלאים כחלק מהליך הריפוי. זו מנה טעימה שמומלץ להכינה ערב קודם לכן.
המצרכים: תפוח עץ ירוק מגורד בפומפייה, כוס חלב שקדים או חלב רגיל, כוס שיבולת שועל מהירת הכנה, 1/2 יוגורט עזים (לא חובה), 1/4 כפית קינמון, מעט דבש טבעי או סילאן לזילוף, 1/2 כוס פירות העונה ו/או אגוזים ושקדים כתוספת.
אופן הכנה: מערבבים בקערה את שיבולת השועל, תפוח העץ המגורד, חלב השקדים, היוגורט והקינמון. מכסים ומניחים למשך שעה לפחות במקרר. מחלקים את התערובת לקעריות עמוקות, מוסיפים את הפירות, את האגוזים ואת השקדים, ומי שצריך עוד קצת מתיקות יכול לזלף מעט דבש או סילאן.
אז כל מה שצריך זה ללבוש את בגדי הספורט, לקרוא את הטור עד סופו, לצלם את עצמכם בעת ביצוע האימון, להעלות את התמונה בפייסבוק של “כלבו – חיפה והצפון” או "סטודיו 2aim", ולהיכנס להגרלה שהפרס שלה הוא שבועיים של אימונים אצלי בסטודיו.
הכותב הוא פיזיולוג, אולטראמרתוניסט, מאמן כושר והבעלים של סטודיו 2aim. לפרטים נוספים: 2aim.co.il
תגובות