דוח מקינזי לבחינת פינוי מפעלי בז"ן ממפרץ חיפה קובע כי אין כדאיות כלכלית להעברתם של המפעלים. פינוי המפעלים יביא לשחרור קרקעות בהיקף של 2,130 דונם, אשר שוויים נאמד על ידי מקינזי ב-20-7 מיליארד שקל, כאשר הערכת הבסיס היא 13.1 מיליארד שקל.
הערכות אלה תלויות במידה רבה בהיקף הבנייה שניתן יהיה לאשר על השטח שיתפנה. בחברת הייעוץ מקינזי העריכו שעל השטח ניתן יהיה לבנות בין 50,000 ל-100,000 יחידות דיור חדשות, כאשר הערכת שווי הפינוי התבססה על אומדן שווי הקרקעות שנמסרה למקינזי על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), והערכת התועלת בפרויקט אינה כוללת את שווי ההפחתה בזיהום האוויר.
העברת המתקנים ובנייתם במקום אחר נאמדה על ידי החברה ב-18 מיליארד שקל בהוצאות ישירות בלבד, והיא תארך כעשר שנים. עלות השיקום של האזור התעשייתי נאמדה על ידי מקינזי ב-3.85-3.15 מיליארד שקל. בהערות למסמך שהגיש מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט נכתב כי מדובר בהערכת חסר שאינה כוללת עלויות טיהור קרקע בהיקף מוערך של מיליארדי שקלים.
משרד ראש הממשלה העביר אתמול (שני) לעמותת הצלחה חלקים מהדוח שבחן את החלופות לפינוי בתי הזיקוק. הדוח נערך על ידי חברת הייעוץ הבין לאומית מקינזי והוזמן על ידי המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה. המועצה ביקשה מהחברה לבחון ארבע חלופות – השבתה חלקית של המפעלים, סגירתם המוחלטת, סגירה והעברה לאזור שאינו עירוני, וסגירה מדורגת. האפשרות הגרועה ביותר מבחינה כלכלית תהיה צמצום פעילות בתי הזיקוק מבלי להעביר את המפעלים. להערכתם של מחברי הדוח, לא ניתן יהיה לשחרר קרקעות של המפעלים בחלופה זו, והתועלת היחידה תהיה צמצום הזיהום הנפלט מהם.
הדוח הופץ בין משרדי ממשלה ופרטים מתוכו פורסמו בתקשורת, אך משרד ראש הממשלה נמנע מפרסום רשמי של הדוח. לנוכח הסירוב לפרסם את המסמך עתרה עמותת הצלחה לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה שיורה על הפרסום. בית המשפט קיבלת את העתירה והורה על הפרסום בכפוף למגבלות של סודיות ביטחונית ועסקית. כך, בדוח שנמסר אתמול הושחרו חלקים רבים משיקולי ביטחון ויחסי החוץ של המדינה, וכן חיסיון נתונים עסקיים של חברת בתי הזיקוק וחברות אחרות המוזכרות בדוח.
החלקים המושחרים כוללים הערכות ונתונים אשר נוגעים לאפשרות הסגירה או לאפשרות השבתה חלקית של בתי הזיקוק – מהלך שיגדיל את התלות של ישראל בייבוא של תזקיקי דלקים ויפגע בתעשיות פולימרים ובתעשיות כימיות הקשורות בבתי הזיקוק. להערכתה של חברת מקינזי, ניתן יהיה להתגבר על חלק מהמחסור באמצעות הגדלת הייצור של בית הזיקוק באשדוד, אך ישראל תהיה תלויה בייבוא תזקיקים להשלמת הביקוש המקומי. עוד הושחרו שיקולים בקביעת לוח הזמנים לביצוע החלופות השונות. הדוח סוקר הערכות שונות לגבי הירידה בביקוש לחלק מהתזקיקים שמייצרת בז"ן, כמו הירידה בביקוש לבנזין בעקבות חדירתם של הרכבים החשמליים לשווקים.
הדרישה לפינוי בתי הזיקוק מקודמת על ידי עיריית חיפה אשר מעוניינת בפינוי המפעלים המזהמים ובייעוד הקרקע לפיתוח עירוני, ועל ידי רמ"י שצפויה להציג הכנסות גבוהות מעליית ערך הקרקעות באזור וממכירת השטחים עצמם. עם זאת, רשויות התכנון מקדמות תוכניות סותרות אשר כוללות הרחבה של המפעלים ותוספת של תחנת כוח. על שולחן הממשלה אין היום כל הצעת החלטה על פינוי המפעלים, ובמשרד האוצר אין תוכנית למימונו של המהלך הענק.
* לכתבה המקורית ב"דה מרקר" לחצו כאן
חיפאי
שמענו על כל מיני מספרים, 10, 12, 18… אולי נכתב סעיף בדוח שאומר 18 ♂️ מה שבטוח לא קבע הדוח הוא ש״יקר מדי״.. נהפוכהו, נקבע שזה משתלם כלכלית לפנות.
דן
הירביחו מספיק כל השנים שישלמו בעלי המיפעלים בריאות הציבור יותר חשובה מהכסף מדינה זבל הכל סביב הכסף מעניין מי גוזר קופון
מתוך גלובס
השורה התחתונה של דוח מקינזי: סגירת בזן תשתלם מאוד למדינה
מהדוח המלא עולה כי האופציה הכלכלית ביותר מבין ארבע החלופות המוצעות, הינה סגירת התעשייה הפטרוכימית בחיפה, ומימוש תוכנית רמ"י להקמת קריית חדשנות ויחידות דיור במפרץ על פני שטח של 20 אלף דונם, לאחר שיקום ארוך של הקרקעות, שעלול להתארך עד כדי עשור
אייל חיפה
תחרות מה מושחר יותר –
הדו"ח של מקנזי שבעצם מוכיח את הכדאיות הכלכלית לסגירת בז"ן,
או הריאות של אלפי חולי סרטן ריאות ואסטמה קשים סביב מפרץ חיפה?
מיכאלה
קרית חיים מערבית הולכת לשנות את פנייה שדרות דגניה ציר מרכזי לים