-->
השריפה בבז"ן ב-2016 (צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)
השריפה בבז"ן ב-2016 (צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)

בז"ן נקנסה ב-1.2 מיליון שקל בגין שריפת ענק

בית משפט השלום בחיפה הרשיע במסגרת הסדר טיעון את חברת בז"ן בכל העבירות שיוחסו לה בכתב האישום בגין שריפת ענק שפרצה בסוף שנת 2016 במיכל שהכיל חומר מסוכן, ובהן עבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ועבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים. שלושה מנהלים בבז"ן הודו והורשעו באחריות לעבירות

פורסם בתאריך: 1.6.20 10:25

המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (שני) כי בית משפט השלום בחיפה הרשיע במסגרת הסדר טיעון את חברת בתי הזיקוק לנפט (בז"ן) בכל העבירות שיוחסו לה בכתב האישום בגין שריפת ענק שפרצה בסוף שנת 2016 במיכל שהכיל חומר מסוכן, ובהן עבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ועבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים, והטיל עליה קנס בסך של 1.2 מיליון שקל. עוד הודיע המשרד כי שלושה מנהלים בבז"ן – יריב גרץ, צחי שפירא ורון עובדיה – הודו והורשעו במסגרת הסדר טיעון שנערך לאחר הליך גישור באחריות נושאי משרה לעבירות סביבתיות, והוטלו עליהם קנסות בסך של בין 30,000 ל-50,000 שקל.

כתב האישום הוגש על ידי המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי בפרקליטות המדינה, באמצעות עו"ד עדי דמתי שגיא, בשם המשרד להגנת הסביבה. הסיבה להגשת כתב האישום נגד בז"ן ומנהליה היא שריפת ענק שפרצה ב-25 בדצמבר 2016 במיכל אחסון דלקים שנמצא בחוות המכלים של בז"ן במפרץ חיפה, שבו אוחסנה תערובת נוזלית של איזומראט ו-C-9 – חומר שהוא מרכיב בבלילת בנזין. חומרים אלו נחשבים לדליקים, מסרטנים ומסוכנים כהגדרתם בחוק החומרים המסוכנים. בעקבות השריפה היתמר עשן שחור במשך שעות רבות מעל לאזור שגרם לזיהום אוויר חזק ובלתי סביר. חקירת האירוע נוהלה על ידי צוות חקירה מיוחד של המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם מפלג ההונאה במחוז חוף של משטרת ישראל.

מכתב האישום המתוקן עולה כי במסגרת בדיקה שגרתית שנערכה יום לפני השריפה על ידי עובד בחוות התגלה שהגג הצף של המיכל שקע בתוך איזומראט, וכתוצאה מכך נחשפו כ-300-200 מ"ק של איזומראט לאטמוספרה וגרמו לפליטת פחמימנים וליצירת אווירה נפיצה שעלולה לגרום לשריפה. צוותי כיבוי וחירום של בז"ן החלו בביצוע פעולות תפעוליות לחשיפת הגג השקוע, אך בבוקרו של יום השריפה, תוך כדי התזת מים מגובה של כעשרה מטרים לתוך המיכל לצורך הדחת האיזומראט לצדי הגג הצף, פרצה שריפת ענק שהציתה את הדלקים במיכל, והאירוע יצא מכלל שליטה. כוחות כיבוי והצלה שהוזעקו למקום פעלו שעות רבות לכיבוי השריפה.

ההשפעה הבריאותית של חשיפה ישירה או עקיפה למזהמים שנפלטו לאוויר כתוצאה מהשריפה עלולה לגרום לתחלואה מסוגים שונים, ובהם מחלת הסרטן, מחלות לב, מחלות נשימתיות ופגיעה במערכת העצבים.

הנאשמים הודו באחריותם לאירוע השריפה שנגרם כתוצאה מהתנהלותם, בין השאר מכיוון שהם לא קיימו את נהליה של חברת בז"ן, לא הטמיעו אותם בקרב עובדיה, ולא קיימו את הוראות ההיתרים המחייבים אותם מכוחם של הדינים הסביבתיים. שופטת בית משפט השלום בחיפה אורית קנטור קיבלה את הסדר הטיעון והרשיעה את בז"ן בעבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ובעבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים.

 

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "חשוב למשרד להגנת הסביבה לאכוף את החוקים גם נגד תאגידים גדולים וחזקים שמסכנים את הציבור ופוגעים בזכותו לאוויר נקי ולסביבה נאותה. נמשיך לפעול בנחישות מול ארגונים כדי להטמיע את הכלל שלפיו המזהם משלם ולוקח אחריות על התנהלות רשלנית"

עו"ד דמתי מסרה לאחר גזר הדין: "הפרקליטות רואה חשיבות רבה בלקיחת האחריות של החברה על התנהלותה הרשלנית ועל נשיאתם של מנהלים בה, ובהם בכירים, באחריות לאירוע סביבתי ובטיחותי רחב היקף זה. הסדר הטיעון מביא לידי ביטוי את האינטרס של הציבור באכיפה משמעותית גם כלפי תאגידים וגם כלפי מי שמקבל בהם החלטות שטומנות בחובן סיכונים סביבתיים ואחרים".

יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה עו"ד שרית גולן שטיינברג: "בית המשפט הרשיע את בז"ן ומנהלים בכירים בה בעבירות שיוחסו להם, ובהן מעשי פזיזות ורשלנות, עבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים, ועברות נוספות שלא ניתן לעבור עליהם בשתיקה. אנו באיגוד יודעים שרק אכיפה נגד נושאי המשרה עצמם יכולה לעצור את התקלות הללו. ואכן, המטרה שלי באיגוד היא להוביל הליכי אכיפה ביחד עם הגורמים הממשלתיים נגד המזהמים, מתוך הבנה שנושאי משרה בחברות המזהמות יחשבו פעמיים לפני כל פעולה במפעל שעשויה לפגוע בתושבים. חשוב לציין שאל מול הנזק הרב שגרמה השריפה בבז"ן יצאו האשמים בעונשים קלים, אבל התקדמנו כברת דרך משמעותית ביחס לעבר בהטלת אחריות פלילית אישית, וזה משמעותי מאוד. נמשיך להילחם באותם המזהמים למען האוויר שילדינו ואנו נושמים".

מבז"ן נמסר: "החברה ומנהליה לקחו אחריות על האירוע, שהטיפול בו נוהל באופן מקצועי והסתיים ללא כל נפגע. בז"ן הפיקה לקחים והיא ממשיכה לעמוד בסטנדרטים המחמירים ביותר בתחום".

 

השריפה בבז"ן ב-2016 (צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)

השריפה בבז"ן ב-2016 (צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)

 


 

 


 

תגובות

6 תגובות
6 תגובות
  1. ששון לוי

    מצחיק אים כספי הפנסיה של השופטים מושקע במניות
    שלהם

  2. חיים

    יופי שהרשיעו אותם אבל הקנס הוא בדיחה
    זה מה שהם מרוויחים בדקה אולי אני קצת מגזים

  3. מוטי בליצבלאו , חבר מועצת העיר חיפה - הירוקים של חיפה.

    הקנס הנמוך בעקבות הסדר טיעון , 1.2 מיליון שקל הוא לעג לרש, בדיחה , לעומת הנזקים שנגרמו למפעלים בסביבת בז"ן שהיו צריכים לסגור שעריהם ולהשבית העבודה, ונזקי זיהום הסביבה כתוצאה משריפת הדלק במיכל. בזן שעד היום , חריגות ופליטות מזהמות הם אירועים כמעט שבשגרה היה צריך להיסגר אתמול ולהפסיק לזהם ולסכן את התושבים. לצערנו אין רשות בארץ היכולה להטיל מורא על בז"ן.

  4. אין הרתעה, הסרטן ימשיך

    לקח 3 שנים להגיע להסדר טיעון ולמה בכלל צריך הסדר טיעון אם העבירות ברורות והמחדלים ברורים??
    30 אלף שקל קנס זה אפילו לא מצחיק זה משכורת אחת של המנכלים המזהמים

  5. מאיר באר שבע

    בז"ן נקנסה אבל תושבי חיפה ממשיכים לחלות במחלות נוראיות ולמות בטרם עת. זה חא מוות, זה רצח.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר