-->
זיהום אוויר במפרץ חיפה (צילום: Alexandra Lande/depositphotos.com)
זיהום אוויר במפרץ חיפה (צילום: Alexandra Lande/depositphotos.com)

מחקר חדש: חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים פוגעת בעובר

מחקר חדש של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות והאוניברסיטה העברית על מפרץ חיפה קובע כי לחשיפה לחלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון יש קשר משמעותי לתוצאי לידה שליליים, ובהם לידה במשקל נמוך, לידה מוקדמת ומומים מולדים

פורסם בתאריך: 5.8.24 09:55

חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון קשורה משמעותית לתוצאי לידה שליליים, כולל לידה במשקל נמוך, לידה מוקדמת ומומים מולדים – כך קובע מחקר חדש של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות והאוניברסיטה העברית.

בהודעה משותפת שפרסמו שלושת הגופים נמסר כי מחקר חדש, שנערך בתמיכה ובליווי של המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף עם משרד הבריאות, בחן את הקשרים בין חשיפה לחלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) במהלך ההיריון לבין תוצאי לידה, תוך ביצוע השוואה בין האוכלוסייה במפרץ חיפה לשאר הארץ. כמו כן נערך ניטור ביולוגי למתכות כבדות לנשים בתחילת ההיריון המתגוררות במפרץ חיפה.

תוצאות המחקר הצביעו כי לחשיפה לחלקיקים נשימים עדינים במהלך ההיריון יש קשר משמעותי לתוצאי לידה שליליים, ובהם לידה במשקל נמוך, לידה מוקדמת ומומים מולדים. עם זאת, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בהימצאות משקל לידה נמוך באזור מפרץ חיפה בהשוואה לשאר חלקי המדינה. במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי ממצאי המחקר, המעידים על סיכון לעובר המתפתח גם ברמת חשיפה נמוכה יחסית, מדגישים את הצורך להפחתת זיהום האוויר בישראל בכלל ובאזור המפרץ בפרט.

המחקר בוצע במסגרת הקול הקורא שהוציאה המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה עבור מחקרים בנושא מפרץ חיפה. מהמשרד נמסר כי עמדתו היא שאין מקום לתעשייה פטרוכימית בלב אוכלוסייה, ולכן הוא ממשיך לקדם, ביחד עם שותפיו בממשלה, את התוכניות ואת המנגנונים להפסקת פעילותה של תעשייה זו.

המחקר נערך בהובלתו של פרופ' חגי לוין, פרופסור מן המניין לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור באוניברסיטה העברית ובמרכז הרפואי הדסה בירושלים, בשיתוף עם ד"ר ויסאם אבו אחמד ופרופ' רונית ניראל מהאוניברסיטה העברית, עם ד"ר רחל גולן ופרופ' איתי קלוג מאוניברסיטת בן גוריון, עם ד"ר רונית אלמוג מהקריה הרפואית רמב"ם, עם פרופ' מיה נגב ופרופ' ענת גסר-אדלסבורג מאוניברסיטת חיפה ועם חוקרים ממכבי שירותי בריאות.

 

 

כאחת ממסקנות המחקר ממליצים החוקרים להקים מסד נתונים לאומי מתעדכן על חשיפות סביבתיות ועל תוצאי בריאות לצורך ניטור וסיוע במדיניות מושכלת לגבי השפעת זיהום אוויר ושינוי האקלים על בריאות הציבור בישראל. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי יש צורך בהמשך מחקר על השפעות החשיפה למזהמים אחרים באוויר שלא נבחנו במחקר זה, וכי יש לעקוב אחר מצב זיהום האוויר והשפעתו על בריאות האוכלוסייה, ובמיוחד על בריאות העובר המתפתח.

מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית בחטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר איזבלה קרקיס: "ממחקר זה עולה כי לחשיפה לזיהום אוויר בישראל קיימת השפעה גם על בריאותן של אוכלוסיות רגישות, ובהן נשים בהיריון, עוברים ויילודים. המחקר מוסיף צעד חשוב נוסף לצורך שינוי מדיניות בנושא, שהכרחי לצורך שמירה על בריאות הציבור בישראל ובעולם".

פרופ' לוין: "המחקר שלנו מספק ראיות חדשות מישראל לפגיעה הקשה של זיהום אוויר חלקיקי בעובר המתפתח, גם ברמות חשיפה נמוכות יחסית. חובתנו להגן טוב יותר על העוברים ועל התינוקות ולהגביר את המאמצים להפחתת זיהום האוויר משריפות, מתחבורה ומתעשייה, במפרץ חיפה ובכל הארץ".

 

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר