ההחלטה הדרמטית של ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת שלא לאשר את תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה (תשפ"ה) תפסה את משרד החינוך, את מערכת החינוך הארצית וכמובן את מינהל החינוך בעיריית חיפה בהפתעה מוחלטת. איש לא האמין שהוועדה תעז לאתגר את משרד החינוך ולחתוך לבתי הספר את מה שמכנים במשרד "צינור החמצן של המערכת".
יו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט ח"כ יוסף טייב, אשר חתום על ההחלטה, אמר ל"כלבו – חיפה והקריות": "הוועדה מתריעה כבר שנים בפני משרד החינוך על הנטל הכבד שמושת על ההורים עם 'תשלומי ההורים' שמסתכמים באלפי שקלים לתלמיד בכל שנת לימודים. בסוף מאי אישרה הוועדה בראשותי העלאה של ארבעה שקלים בתעריף ביטוח תאונות אישיות לתלמיד, והתנאי היה שהמשרד יישא בעלות הזאת שעומדת על עשרה מיליון שקל, לצד דרישה שלנו להצגת תוכנית דיפרנציאלית לאותם התשלומים".
במשרד החינוך לא לקחו ברצינות את אזהרתו של טייב, וזה מימש את איומו. התוצאה: לא ניתן לדרוש מההורים לשלם עבור מגוון רחב של פעולות בבית הספר ומחוצה לו, ובהם טיולים, מסיבות, סל תרבות ופעילויות נוספות הנכללות בתשלומי הרשות של ההורים לבתי הספר ולגנים.
על השאלה עד כמה הפעילויות הממומנות בכספי ההורים הן משמעותיות למערכת החינוך אמר טייב: "הן חלק משמעותי מהלמידה ומההוויה החברתית במסגרות החינוך".
עם פרסום ההחלטה מיהרו מנהלי בתי הספר לפנות לפיקוח במשרד החינוך בבקשה לקבל הבהרות. במשרד ניסו להרגיע את המנהלים ואמרו להם ש"זה לא סופי", כלומר ההורים ימשיכו לשלם מרצון על פעילויות בבתי הספר ובגני הילדים במסגרת חוק חינוך חינם, אשר לו זכאים כל ילדי ישראל.
גם בעיריית חיפה שבבעלותה בתי ספר תיכוניים רבים בעיר עדיין לא מבינים את מהות החלטתה של הוועדה וסירבו להתייחס למשמעותה. "עם קבלת חוזר מנכ"ל משרד החינוך והנחיותיו באשר לתשלומים הדורשים את אישור ועדת החינוך של הכנסת, העירייה תפעל העירייה", אמרו שם. גורם באגף החינוך העירוני אף כינה את ההחלטה "לא הגיונית" ופסק נחרצות: "זה לא יקרה".
בקרב יושבי ראש ועדי הורים בבתי ספר הרגשות הם מעורבים. מצד אחד, ההורים לא יצטרכו לשלם אלפי שקלים מדי שנה לפעילויות חינוכיות בבתי הספר, אך מצד שני, כשמשרד החינוך לא מתקצב את אותן הפעילויות, הנפגעים הם התלמידים.
יו"ר הנהגת ההורים בבית ספר רעות לאמנויות אייל טל, המשמש גם דובר הנהגת ההורים הארצית, נאלץ כעת להתמודד עם דילמה לא פשוטה. בכובעו הארצי הוא מברך על החלטת הוועדה, אך בזה המקומי שולט חוסר הוודאות. "מסתכלים על ההורים בתור כספומט כי ההורים מממנים את הכל", הוא אומר, "זאת התפישה. כל גחמה של שר חינוך – ההורים הם אלה שצריכים לממן אותה, להתמודד איתה ולטפל בנזקים שלה. השטח מבעבע. יש כעס גדול מאוד בקרב הורים ברחבי הארץ בנושא הזה".
איך ההחלטה תשפיע למשל על תלמידי רעות?
"נשב עם מנכ"ל בית הספר ונראה מה נעשה – על מה משלמים ועל מה לא. בשלב זה אין אישור של הוועדה ואי אפשר לגבות תשלומי רשות. ברור לכולנו שללא תשלומי ההורים, לבית הספר יהיה קשה מאוד לתפקד".
יצוין כי הוועדה לא התייחסה בהחלטתה לתשלומי תל"נ שבמסגרתם משלמים ההורים על תוכניות לימודים נוספות אך לא על ציוד. ברעות מדובר בהחלטה לא פשוטה שכן הציוד הנלווה הוא יקר.
טל: "כל מרכז מגמה בונה מראש תקציב לשנת לימודים, ואת הכסף הזה אוספים במהלך השנה. זה כולל גם את הציוד, את היציאה למופעים, את הנסיעות לתיאטראות ועוד. אם הדברים האלה לא יקרו, בית הספר לא יוכל לתפקד. תלמידי החוג לתיאטרון למשל לא יוכלו ללכת להצגות בגלל שאסור לגבות מההורים כסף, מגמות הצילום ועיצוב האופנה לא תוכל לקנות ציוד, וגם המגמות האחרות ייפגעו. נצטרך להחליט אלו דברים אי אפשר בלעדיהם ועל אלו דברים אנחנו יכולים להפעיל בצמצום. זו בהחלט פגיעה קשה, אך עם זאת אני לא רואה סיטואציה שבית הספר לא יתפקד. נשב עם ההנהלה ונראה על מה אפשר לוותר ומה בבחינת ייהרג ואל יעבור".
מנהלי בתי ספר מתקשים להאמין שלא יוכלו לגבות תשלומי רשות מההורים. "המשמעות היא שיתוק הפעילות החווייתית והחברתית של בתי הספר", אומרת אחת מהמנהלות, "לא יהיו טיולים, מסעות, מסיבות כיתתיות ומסיבות סוף שנה. זה איום ונורא, וזה גם גורם לנו כאב ראש לא קטן. כל טיול ולינה בחוץ מחייבת תיאום של חודשים מראש, ועכשיו נצטרך לבטל את הכל ולתכנן מחדש מערכת חלופית. יש כאן המון לוגיסטיקה וזה לא פשוט. זו החלטה עם משמעות הרסנית לבתי הספר בכל שכבות הגיל".
ח"כ טייב מודע למשמעויות של החלטת הוועדה, אך על אף כעסו על משרד החינוך הוא מפזר מעט אופטימיות: "בימים אלה אני מנהל שיח עם משרד החינוך על מנת להגיע לפתרון מיטבי עבור התלמידים והוריהם, כך שגם הפעילויות החברתיות החשובות, שהן חלק בלתי נפרד מהלימודים, יימשכו. לצד ספרי הלימוד והלוח בכיתה, תלמידי ישראל צריכים ליהנות גם ממסיבות ומטיולים".
מה ההלם הגדול
במקום מסיבות תשלחו את הילדים לחוגי כושר ספורט ולימודי נימוס בסיסי.
את הטיול אתם יכולים לעשות איתם כמשפחה
שי
הגיעה הזמן שמנהלי בית הספר יפסיקו אם השחיטות הזאת של התשלומים ההזויים בבתי הספר
לוקחים מההורים המון כסף
הרי החוק הוא חוק חינוך חינם אז שהיה כך זהו
גיא לוי
רק לקחתם 3 שנים קורונה מלחמה כלום כלום לא טיולים לא סל תרבות כלום אז מה הייללות מה הכאב מה בואו תגידו לאן הלך הכסף תחזירו רק לקחת לקחת לשדוד
יהודה
רוב הפעילויות ה"חינוכיות" הנ"ל הן ביזבוז כסף על תכנים גרועים. ועוד מפסידים שיעורים והמסר הוא שהשיעור לא חשוב
הורה שאכפת לו מחינוך ילדיו
לכל המתלוננים על התשלומים, החינוך בישראל מתוקצב בעשרות אלפי שקלים לכל תלמיד בשנה. זו עלות שמגיעה מתקציב המדינה וממשלמי המיסים בין אם יש להם ילדים במערכת החינוך ובין אם לא. מעבר לכך, ההורים מתבקשים להוציא מכיסם כל שנה כמה מאות שקלים כדי לכסות עלות נוספת של שירותים כמו טיולים, מסיבות ופעילות מחוץ לבית הספר. זו הוצאה שבסופו של דבר מושקעת בחינוך ורווחת התלמידים, הרבה פעמים במחירים מסובסדים, ואף אחד לא מתעשר מכך.