מיזם מרגש של תלמידי כיתה י"א במרכז החינוך ליאו באק לקראת יום השואה הבינלאומי החל היום (חמישי): תיעוד והנצחה בוויקיפדיה של חסידי אומות העולם שהגיעו לארץ וחיו בחיפה עד למותם.
השבוע הגיע לשיאו תהליך של מחקר וכתיבת ערכים בוויקיפדיה על חסידי אומות העולם, בדגש על אלו שהגיעו לארץ וחיו בחיפה ובסביבתה, וזאת במסגרת שיתוף פעולה עם מיזם "חסד אחרון" בניהולו של גרשון פינצ'בסקי.
מי שליוותה את 28 התלמידים, מכיתת המחוננים ומכיתות נוספות, היא רותי אש ארגייל, דוקטור ללימודי מידע ומורה ותיקה להיסטוריה, המנהלת את הספרייה מרכז המשאבים בליאו באק ומרכזת את עבודות הגמר.
"בעיקרון אני עוסקת בכך עם התלמידים במסגרת מעורבות חברתית והעשרה כבר משנת 2015", מספרת ד"ר אש ארגייל, "ובהדרגה נוספו עוד ועוד ערכים לוויקיפדיה. השנה התמקדנו בחסידי אומות עולם, שהתגוררו בחיפה ומונצחים בגן חסידי אומות העולם שנמצא ברמת אלון. פעילות זו מוסיפה משמעות וערך חינוכי לעשייה בבית הספר, ואני מקווה שהמיזם יקרום עור וגידים גם באפריל הקרוב בטקס מיוחד ביום השואה והגבורה".
התלמידים כתבו בעצמם את כל הערכים?
"התלמידים עבדו בדרך כלל בזוגות, עסקו באיסוף מידע ולימוד הפרטים על הדמויות שבחרו. אני כותבת ביחד איתם, כחלק מדוגמה אישית והובלת המיזם. במסגרת המיזם נסענו ל'יד ושם' ליום של לימוד, נפגשנו עם נציגת המחלקה לחסידי אומות העולם, והתלמידים גם אספו מקורות מידע במרפ"ד מתוך תיקי ארכיון 'יד ושם' על הדמויות שבחרו. אגב, הכתבה שלך על גן חסידי אומות העולם קיבלה תפוצה בערכים שנכתבו בהערות השוליים".
כמה ערכים בסך הכל נכתבו?
"ישנם 18 ערכים חדשים לזכרם של טד מיינס, ורה אלטרס, ולאדיסלאבה חומס (הרחבה משמעותית), זיגמונט והלינה לוגובסקי, יוליה קלדי, יז'י שלאג, אנה דוברוצקה, קריסטינה קונה (הרחבה משמעותית), ויקטוריה צוקרוביץ', ירוסלבה לויצקה, מריה דיקר, פלגיה שפרינגר (הוצ'אק), תמרה ברומברג, אנה הורנונג (טומצ'ק), ורוניקה פרוצאי, זופיה אבני, ברוניסלבה ואירינה זינטל יקירה, וירוסלבה לויצקה שתיבדל לחיים ארוכים. רובם מונצחים גם בגן חסידי אומות העולם בחיפה. התלמידים הוסיפו לערכים תמונות, אם זה של חסידי אומות העולם עצמם, אם זה של קברם, וצילום האבן של מי שמונצח בגן".
מישהו מהתלמידים נפגש עם ירוסלבה לויצקה?
"מתוכנן מפגש כזה, רק בגלל הקורונה אנחנו מחכים. רציתי קודם להשלים את הערכים לכבוד יום השואה הבינלאומי. אני רוצה להדגיש שהמיזם הוא העשרה לכיתת מחוננים, אבל יש גם תלמידים אחרים לא מהכיתה הזו שמשתתפים. גם תלמידי מגמת היסטוריה מוגבר בדרך כלל כותבים ערכים, אלא שהשנה המגמה נפתחת רק במחצית השנייה, לכן הם יצטרפו למיזם בשנה הבאה. המורה להיסטוריה של הכיתה שהוא גם רכז היסטוריה, ד"ר איתי נגרי, נתן לי רוח גבית ושיתף פעולה במיזם".
"חסיד אומות עולם" מוגדר מי שאינו יהודי ופעל למען הצלת היהודים תוך סיכון חייו במהלך תקופת השואה, ללא קבלת תמורה.
תגובות