הסרט הדוקומנטרי "Miss Holocaust Survivor" ("מיס ניצולת שואה"), שמתעד את תחרות מלכות היופי של ניצולות שואה אשר מארגנת עמותת יד עזר לחבר, הוא הזוכה בפרס ארנסט לוביטש בברלין. בטקס שייערך היום (ראשון) יוענק הפרס לשחקן מארק הוזמן, ופרס מיוחד יוענק לבמאי ראדק ורג'זין.
הסרט, שצולם בחיפה בשנת 2018, עוקב אחר 12 נשים, כולן ניצולות שואה, שהשתתפו בתחרות השנתית של ידי יד עזר לחבר, ומתמקד בריטה קסמיאן בראון בת ה-91 ובטובה רינגר בת ה-101.
הפרס, שנוסד בשנת 1957, קרוי על שמו של הבמאי היהודי-גרמני ארנסט לוביטש, שנודע בזכות יצירותיו הקומיות. בשנות ה-30 של המאה ה-20 היה לוביטש אחד מהבמאים החשובים בהוליווד ועבד עם כוכבים כמו גרטה גרבו, מרלן דיטריך, גארי קופר וג'יימס סטיוארט. בשנת 1947 נפטר לוביטש מהתקף לב. בלוס אנג'לס. הפרס על שמו מוענק ליוצרי קולנוע על הישגים יוצאי דופן.
תחרות מיס ניצולת שואה נערכה לראשונה בשנת 2012 על ידי עמותת יד עזר לחבר והשגרירות הנוצרית הפרוטסטנטית הבינלאומית. בתחרות משתתפות מדי שנה דיירות הבית החם שמפעילה העמותה. תחילה היא ספגה ביקורות על עצם קיומה אך עם השנים היא הפכה לאחד משיאי הפעילות של העמותה וסלבריטאים רבים השתתפו בה כשופטים.
מנכ"ל יד עזר לחבר שמעון סבג ששוהה בברלין לקראת הטקס: "בהקרנה אתמול לקהילה היהודית גם בכיתי וגם צחקתי. כשניצולות השואה מספרות את סיפורן זה קשה, ומנגד יש להן אמירות כמו 'לי יש את הנתונים מספר 1. חבל לכם על הזמן', או שהן עמדו עם הקוסמטיקאית לפני התחרות ואחת מהן אמרה לה 'תעשי אותי הכי יפה'. אז היה בזה גם הומור וגם מציאות קשה".
כוכבות הסרט נסעו איתכם לברלין?
"לא. שתיהן מבוגרות מאוד, והיה קשה להביא אותן. אבל הקלטנו סרטון שבו הן מברכות את הבמאי על זכייתו. הן מאושרות עד הגג. בסרט הן אמרו שהתחרות החזירה להן את הילדות שנגזלה מהן. היתה בו גם שם ביקורת נוקבת על העם הגרמני ועל העולם בכלל באותה התקופה. עבור כל הבית החם זו היתה חגיגה. זה העלה את מצב הרוח, במיוחד בתקופה הקשה שבה נמצאת המדינה, ונתן להן כמה רגעי נחת. חשוב שהסיפורים של השואה לא ישכחו, והסיפורים הם קשים".
בתחילה ספגה התחרות ביקורות לא פשוטות.
"גם לי כשהתחלתי עם התחרות ב-2012 היו ספקות. היה לי חשוב, וכך גם היום, שניצולות השואה יקומו בבוקר ויתלבשו לחדר האוכל. זה לא כמו בית אבות רגיל שאתה נכנס עם פיג'מה ואוכל, בגלל זה אצלנו רוב הדיירים עברו את גיל 95 ולפחות 25 אחוז מהם עברו את גיל 100".
ויש בוודאי משמעות לכך שהסרט מקבל פרס דווקא בברלין.
"זה הניצחון האמיתי. לזכות בפרס על סרט בגרמניה זה לא דבר של מה בכך".
אפשר לפנטז על אוסקר לסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר?
"אחרי הזכייה בברלין, כל פרס הוא אפשרי. בהתחלה לא דמיינתי שהסרט יגיע למימדים כאלה, אבל אחרי שצפיתי בו, אני חושב שזה הסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר שראיתי בימי חיי. זה סרט חזק וטוב".
ורג'זין אמר לקראת קבלת הפרס: "אני אסיר תודה לקבל את הפרס היוקרתי והנכסף הזה, אשר נושא את שמו של יוצר הקולנוע האגדי ארנסט לוביטש ומייצג את יכולתו של הקולנוע לגעת בנו עמוקות, לגרום לנו לצחוק, לבכות ולהעניק לנו השראה. אני רוצה להקדיש את הפרס הזה למשפחת הסרטים שלי ולנשים הנפלאות, הגיבורות של כולנו – ניצולות השואה ששרדו את זוועות השואה ואת תופת מחנות ההשמדה – ולהראות לנו שיופי ותקווה יכולים להתקיים גם במעמקי ההיסטוריה האנושית. היום יותר מתמיד חיוני לחזק ולחבק את עם ישראל לאחר הזוועות של השואה ו-7 באוקטובר. אנו מאמינים כי המסר 'לעולם לא עוד' חייב להדהד בכל העולם ולהזכיר לכולנו את החשיבות של שמירה על אחדות ועל כבוד בין בני האדם".
הני
כה לחי.אפשר לדעת האם שתיהן עדיין בחיים.נאם סיפרו להן על הפרס??
נועהלי
כתבו בכתבה שהן הקליטו סרטון לרגל הזכייה לברך את הבמאי ,והיו מבוגרות מדי בשביל לנסוע עד לשם
מלך
בהחלט מעניין אם הן עדיין איתנו
ויכלו לצפות בסרט החשוב!
בהצלחה