תקופת החירום בה כולנו נתונים בחודשים האחרונים נחשבת לתור הזהב של שירות המילואים. מאות אלפי ישראלים עזבו את ביתם, משפחתם ופרנסתם, ונרתמו למען המאמץ המלחמתי. אלא שלצד החיילים ואנשי כוחות הביטחון היקרים, ישנן אוכלוסיות נוספות שנכנסות תחת האלונקה ותורמות את חלקן באופן מעורר השראה. אחת מהן היא קהילת בני ובנות השירות הלאומי, הבוחרת דרך קבע להתנדב ולתרום את חלקה.
ביטוי מובהק לערכים הללו ניתן ללמוד מפעילות מחוז חיפה וגליל מערבי של כללית. הנהלת המחוז מאמצת זה שנים ארוכות תפיסה הדוגלת בשילוב בני ובנות השירות הלאומי. המטרה: זכייה בהון אנושי ייחודי המשמש כוח מסייע לטובת ביצוע המשימות השונות.
ארגז כלים לחיים
זה שני עשורים מקדם המרכז הרפואי זבולון של כללית שילוב מיטבי של כ-20 בנות השירות הלאומי בממוצע מדי שנה. למרכז מצוותים מתנדבות במגוון תפקידים, החל מתפקידים אדמיניסטרטיביים, כנותנות שירות לקהל, סיוע לצוותים המטפלים במחלקות השונות ובבתי המרקחת ועד השתתפות בבדיקות במחלקות הרפואיות.
"הקשר שלנו בכללית מתבצע ישירות מול עמותות שונות המאגדות תחתן את מתנדבי השירות הלאומי. תהליך הקליטה שלהם מאוד מסודר. הם מגיעים לפגישת היכרות ראשונה, במהלכה אנו מתרשמים מהכישורים שלהם ומכיווני ההתנדבות ובהמשך נבנית עבורם תוכנית מוגדרת על מנת לדייק את התרומה שלהם. אנחנו עושים זאת ברגישות גדולה, ובעיקר שמחים מדי שנה לקבל לפתחנו מתנדבים מיוחדים במינם שיש להם הרבה מה לתרום", משתפת רביד לוי, המנהלת האדמיניסטרטיבית של המרכז הרפואי זבולון.
מהו הערך המוסף של שילוב מתנדבי השירות הלאומי בארגון?
"אנחנו מרגישים שהתרומה היא הדדית. הם משמשים נדבך משמעותי בקרב הצוותים שלנו, ואנו מספקים להם ארגז כלים עשיר ומנוף לקראת המשך חייהם הבוגרים. חשוב לנו לחנוך אותם ולהקנות להם ערכים של אחריות, מחויבות אישית, עמידה בזמנים ועוד", מסבירה רביד.
"אנחנו גאים לקדם פרויקט מאוד מיוחד עבור בני ובנות השירות הלאומי בשמונה השנים האחרונות, שנועד לקלוט צעירות וצעירים המגיעים מרקעים שונים, בין אם של מוגבלות או נכות רפואית, מצב סוציו-אקונומי נמוך או נוער בסיכון", מוסיפה שרית הרוש, מזכירת הנהלת המרכז הרפואי זבולון המרכזת את נושא השירות הלאומי.
לדברי הרוש, "זוהי התרומה הצנועה שאנחנו יכולים לעשות כדי לשלב את הילדות והילדים המדהימים הללו כחלק מהחברה. הם לומדים אצלנו ערכים בסיסיים, כמו להגיע בהופעה ייצוגית ובעיקר להרגיש שהם מועילים ומשמעותיים. יש לכך ערך מרכזי בחיזוק תחושת המסוגלות שלהם וכחלק מגיבוש הזהות שלהם לעתיד. מה שבטוח, אצלנו לא מוותרים על אף אחד. ההוכחה הכי טובה לכך היא שמתוך 45 עובדות מינהל כרגע בזבולון, 14 עובדות החלו את דרכן כבנות השירות הלאומי בכללית".
כוח מסייע מיוחד
דוגמה נוספת לשילובם של בני ובנות השירות הלאומי במחוז חיפה והגליל המערבי של כללית ניתן לראות במחסן הציוד הרפואי במרכז הרפואי לין, המקדם בברכה את הצעירות והצעירים המתנדבים כחלק מפעילותו השוטפת.
מחסן הציוד הרפואי משמש המקור המרכזי לאספקת ציוד רפואי לכל מחלקות המרכז, כולל ציוד לחדרי ניתוח, חומרי סטריליזציה ואמצעים רפואיים נוספים. אלו דורשים כוח אדם מיומן בעל כישורים מתאימים למלא אחר המשימות השונות.
"הכל התחיל לפני תשע שנים, כשהגיעה אלינו הצעה מעמותת 'עמינדב' לשילוב השירות הלאומי, בעיקר צעירים שלא התאימו למסגרת צבאית בגלל סיבות שונות, וחלקם נזקקו לסביבה מחזקת אף יותר", מספר דניאל אנוקשוילי, מנהל מחסן צר"פ לין. "המשימות הלוגיסטיות במרכז מאוד מורכבות, כאן נכנסים בני ובנות השירות הלאומי, שהם בגדר כוח מסייע משמעותי ומיוחד".
עד כמה התרומה שלהם חיונית לפעילות השוטפת?
"ההחלטה לצרף אותם ככוח נוסף למחסן הלוגיסטי הייתה אחד הדברים הכי טובים שעשינו. גילינו צעירים בעלי פוטנציאל נתינה גבוה ותודעת שירות מעולה. לא רק למחסן, אלא לכל המחלקות במרכז. המטרה, מבחינתנו, הייתה לתת להם כלים והכוונה להמשך הדרך. לחזק ולהשפיע, כדי שגם לאחר תקופת השירות, הם יוכלו לקחת את מה שלמדו כאן וליישם אותו בחייהם הבוגרים. ככלל, העובדים אצלנו עוטפים את בני ובנות השירות שמגיעים אלינו בהמון חיבה ויחס חם. הם מוקירים ומעריכים את העבודה שלהם ומהווים עבורם כתובת זמינה לכל שאלה וסיוע", מספר אנוקשוילי.
האם הקשר עם מתנדבי השירות הלאומי נשמר גם לאחר סיום עבודתם?
"לשמחתי, אנחנו זוכים לשמור על קשר ומבקרים חבר'ה שהשתחררו לפני שנים. אפילו זכיתי להיות בחופה של אחד מהם, ואף לקיים את אחת משבע הברכות בחתונתו. זה אולי מסביר את טיב הקשר שנוצר כחלק מהמערך", משתף אנוקשוילי.
את עוצמת הקשר שנוצר בין בני השירות לכללית, מיטיב לתאר גם יוסף חיים, תושב חיפה, שהצטרף לעבודה במחסן הציוד הרפואי בלין דרך עמותת "עמינדב": "בהתחלה היו חששות. לא ידעתי מה יהיה אופן העבודה ואם באמת ארגיש בנוח במקום שאני נמצא. אמנם בחודשים הראשונים לא היה קל לזכור מה שייך לאן, אבל מרגע שפגשתי את הצוות, הבנתי שאני לא לבד. למדתי שמותר גם לטעות, הכל כדי ללמוד ולהשתפר. מקווה שאוכל להישאר לעבוד במרפאה גם בעתיד, שלא כחלק מהשירות".
סיגל בלישה, מנהלת משאבי אנוש בכללית מחוז חיפה וגליל מערבי: "אנו רואים בשילובם של מתנדבי השירות הלאומי במחוז ערך חשוב ומרכזי. מדי שנה מצטרפים לשורותינו כ-150 בני ובנות השירות הלאומי, הלוקחים חלק במגוון תפקידים. חלקם בתפקידים בתחום המשרדי ובקבלת קהל המטופלים, חלקם מסייעים לאחיות, יש מתנדבים המשולבים בבתי המרקחת ומסייעים לרוקחים ויש המשמשים עוזרי רופא. כל אחד מוצא את תחום העשייה הקרוב לליבו, בהתאם לתחומי העניין שלו, לכישוריו וליכולות אותן הוא מפגין. מדהים לגלות במהלך התקופה את השינוי שעוברים המתנדבים, המתחילים כנערים/ות ועם הזמן מפתחים אחריות, יכולות הכלה לזולת, ניהול משימות באופן יעיל ופיתוח תקשורת מקדמת עם הסובבים אותם. התחושה הנעימה ביותר היא שהם נחשפים לעולם הבריאות ומבינים את השליחות, החשיבות והתרומה שלהם לבריאות המטופלים. אנו דואגים במהלך השירות להוקיר ולציין את תפקידם באירועים שונים. מדי שנה אף נבחרים מתנדבים מצטיינים. חלק מהמתנדבים בסופו של דבר משתלבים אצלנו כעובדים וממשיכים להתקדם ולהתפתח בארגון“.
תגובות