לכל אחד מאיתנו קרה שמישהו חתם איתנו על הסכם או שסיפקנו לו שירותים או מוצרים והוא לא שילם לנו את הכסף שמגיע לנו. בגלל שהסכומים הם קטנים יחסית, קשה לנו להחליט אם להגיש תביעה שתתנהל במשך שנים, ויש כמובן גם הוצאות – שירותי עורך דין, אגרות, שליחים וכו'. בכל מקרה, תמיד מומלץ לבחור בדרך היעילה ביותר על מנת לזכות בצדק מהיר בזמן הקצר ביותר.
לא נגזים אם נאמר כי בדרך כלל הבחירה בין סדר דין אחד למשנהו עשויה לגרום להתארכותו של ניהול התיק בכמה שנים ולתשלום אגרות והוצאות כפולות ומכופלות. לכן כדאי לשקול בכובד ראש את סדר הדין שאליו פונים, שכן הוא זה שבמקרים רבים יכריע את גורל התיק, לרבות כמה זמן הוא יארך, מהו סכום האגרה שתשולם בגינו, באיזה בית משפט בארץ הוא יידון, האם הנתבע רשאי להגיש התנגדות וכיו"ב. אבל יש הליך שהוא יותר מהיר מתביעה בסדר דין "רגיל" בבית משפט, והוא נקרא "תביעה על סכום קצוב", אבל כדי לפתוח בהליך זה יש לעמוד בכמה קריטריונים.
מהי תביעה לסכום קצוב?
תביעה לסכום קצוב היא תביעה שניתן להגיש באופן ישיר בלשכת ההוצאה לפועל, ובלבד שהיא נובעת מכוח פסק דין, הסכם, התחייבות, ערבות, שטר, חשבוניות חיוב וכד'. תביעה על סכום קצוב ניתן לחשב בקלות באמצעות חישוב מתמטי פשוט המבוסס על חוזה או על התחייבות שיש עליהם ראיה בכתב (חוזה לרכישת שירות או מוצר שבו מצוין הסכום שיש לשלם, חובות בגין אי תשלום ארנונה, חשבונות חשמל או מים, חוזה הלוואה וכו'). ניתן לתבוע אדם בגין חוב שנוצר מכוח החוק, למשל אגרה או חשבון שלא שולמו, כאשר הסכום המקסימלי לתביעה הוא 75,000 שקל.
מהו סדר השלבים?
השלב הראשון, שהוא תנאי מקדים להגשת תביעה לסכום קצוב בלשכת ההוצאה לפועל, הוא שליחת מכתב התראה לפני תביעה בדואר רשום, עם אישור מסירה, ובו מצוינת הכוונה להגיש תביעה לסכום קצוב ככל ולא ישולם סכום החוב. חייב או נתבע שמסרב לקבל את מכתב ההתראה או לחתום על אישור מסירה ייחשב כמי שקיבל את מכתב ההתראה.
בשלב השני ניתן להגיש את התביעה לסכום קצוב רק אחרי שחלפו 30 ימים ממועד מסירת מכתב ההתראה. אל כתב תביעה יש לצרף:
• טופס בקשה (טופס 203) לביצוע תביעה לסכום קצוב (טופס של לשכת ההוצאה לפועל).
• כתב תביעה עם פירוט העובדות והטיעונים המשפטיים שמבססים את הזכות להגשת תביעה לסכום קצוב.
• ראיה בכתב – מסמכים שמבססים את כתב התביעה (חוזה, חשבונית עסקה וכו').
• העתק של מכתב ההתראה ואישור משלוח דואר רשום עם אישור המסירה.
• תשובת החייב למכתב ההתראה ככל ונמסרה.
• המחאה או אישור ניהול חשבון של מגיש התביעה כדי שיהיה ידוע לאן להעביר את הכספים שייגבו מהחייב.
• אישור מעודכן ממשרד הפנים בדבר פרטי החייב או הנתבע (תעודת זהות וכתובת).
• במקרה של חברה נדרש דוח מרשם החברות המציין את שם החברה ואת הח.פ שלה (כך גם לגבי שותפות או אגודה שיתופית)
בשלב השלישי, לאחר הגשת התביעה, תישלח אזהרה לחייב. הוא יצטרך לשלם את החוב או להגיש בקשה לצו תשלומים או להתייצב לחקירת יכולת או לטעון שהוא שילם כבר את החוב (טענת "פרעתי") או להגיש התנגדות לתביעה.
אם בתקופת האזהרה שנשלחה לחייב מהוצאה לפועל הוא מגיש התנגדות לתביעה, הרי שמדובר ב"כתב הגנה" של החייב. אם ההתנגדות הוגשה במועד, הרי שהתיק בהוצאה לפועל מעוכב באופן אוטומטי, וההתנגדות עוברת לבית המשפט המוסמך לדון בו. חשוב לציין כי למרות ההתנגדות לתביעה, עדיין מוטל על החייב הנטל להוכיח כי הוא זכאי לקבל רשות להתגונן. לפיכך, הדיון הראשון יהיה בהתנגדות שהגיש החייב. זהו דיון חשוב מאוד, ולעתים החייב לא מקבל את הרשות להתגונן והתיק מוחזר להוצאה לפועל. במקרים אחרים מותנית הרשות להתגונן בהפקדת כספי כערבותה להוצאות ההליך.
אם לא הוגשה התנגדות ולאחר שחלפה תקופת האזהרה והחייב לא פרע את החוב ו/או נדחתה בקשת רשות להתגונן מטעמו, ניתן יהיה לנקוט באופן מיידי בשורה של הליכים כנגד החייב כגון עיקולים על חשבונות, על נכסים ועל משכורות, ובקשה לעיכוב יציאה מן הארץ.
* * *
משרד עורכי דין לירן קולצ'ינסקי עוסק בתחומי המקרקעין, בדיני עבודה, בדיני הוצאה לפועל, בדיני צוואות וירושות, בדיני חברות ובדיני תעבורה. הבעלים של המשרד הוא עו"ד לירן קולצ'ינסקי – עורך דין מקצועי ומיומן, בעל ניסיון משפטי רב בייצוג בבתי משפט ובהוצאה לפועל ובהגשת תביעות לסכום קצוב בלשכות ההוצאה לפועל. הוא בעל ותק ומוניטין שנצבר לאורך השנים שבהן עסק במקצוע והתמחה בהוצאה לפועל. המשרד מדורג כבר שנה שלישית ברציפות בדירוג היוקרתי של BDICODE בתחומי ההוצאה לפועל, הנזיקין, דיני העבודה, הליטיגציה והנדל"ן.
משרד ראשי בצפון: דרך העצמאות 84, חיפה
משרד נוסף: דרך מנחם בגין 7, רמת גן
אתר אינטרנט: lawyerhaifa.co.il
פייסבוק: facebook.com/lawyerhaifakrayot
אינסטגרם: instagram.com/lirankollawfirm
תגובות