אירוע מוחי (נקרא גם שבץ מוחי) מתרחש כאשר ישנה הפרעה פתאומית באספקת הדם לרקמת המוח. אירוע מוחי יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ובהן הפרעה בדיבור וחולשה או שיתוק של הגפיים- בדר"כ חולשה בפלג גוף אחד.
ישנם שני סוגים של אירוע מוחי:
- אירוע מוחי איסכמי- נגרם עקב קריש דם אשר חוסם כלי דם במוח. אלו האירועים השכיחים יותר. אחד מגורמי הסיכון לאירוע זה הינו פרפור פרוזדורים שהינה הפרעת קצב שכיחה באוכלוסייה בגיל המבוגר. הסובלים מפרפור פרוזדורים צריכים להיות מטופלים באופן קבוע במדללי דם בכדי למנוע ארועים מוחיים.
- אירוע מוחי דימומי- אירוע מוחי הנגרם כתוצאה מדימום בכלי דם במוח. נדיר יותר. גורם הסיכון לאירוע זה הינו יתר לחץ דם שאינו מאוזן.
ישנו טיפול יעיל אשר מוריד את התחלואה והתמותה מאירוע מוחי:
מדובר בתרופה הניתנת דרך הוריד וממיסה את הקריש ושמה TPA. ניתן לתת את התרופה עד 4.5 שעות מזמן הופעת התסמינים. יש לזכור שבתוך תחום זה של 4.5 שעות נכלל גם זמן הביקור במיון ובדיקת הרופא, בדיקות מעבדה והדמיה בעזרת CT מוח ולכן, במיון ניתנת קדימות לכל חולה המגיע עם סימני אירוע מוחי. לפני טיפול ב- TPA, חובה לבצע בדיקת CT מוח שכן ראשית על הרופא במיון לשלול שמדובר באירוע מוחי דימומי.
לעתים יש צורך בנוסף גם בצנתור לפתיחת כלי הדם החסום אך לא כל החולים מתאימים לצנתור אלא תת האוכלוסייה שבה מעורב כלי דם מרכזי. הצנתור יכול להתבצע 12 שעות לעתים עד 24 שעות מהאירוע.
בעזרת מודל FAST נזהה את התסמינים אצלנו או אצל קרובינו:
FACE – פנים: סטייה של זווית הפה, חיוך לא סימטרי.
ARMS – ידיים: חולשה של יד אחת. יש לנסות להרים את שתי הידיים ולשים לב לצניחה של יד.
SPEECH – דיבור: קושי בדיבור, דיבור לא ברור או אובדן היכולת לדבר.
TIME – זמן: זמן הוא מוח! זה הזמן להגיע מיד לחדר מיון!
עם הופעת התסמינים חשוב להגיע מיד למיון (בעזרת אמבולנס / מונית או בעזרת קרובי המשפחה).
ד"ר מרב סלוטקי היא מנהלת המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי בני ציון
תגובות