כ-35 אלף סטודנטים הלומדים ב-27 מכללות טכנולוגיות בישראל לא פתחו ביום ראשון השבוע (3 בנובמבר) את שנת הלימודים בשל השביתה, עליה הכריז פורום המכללות הטכנולוגיות, על רקע כוונת האוצר לקצץ כ-45 אחוז מתקציבן במסגרת חוק ההסדרים. נכון לכתיבת שורות אלו, השביתה עדיין נמשכת, ובפורום אומרים כי שנת הלימודים לא תיפתח עד שיימצא פתרון למשבר.
תקציב המכללות צפוי להיות מקוצץ מ-620 מיליון שקלים ל-491 מיליון שקלים ב-2025, אולם בפורום המכללות, טוענים כי השינויים בנוסחת התקצוב, יביאו לכך שבפועל הן יהיו זכאיות רק ל-340 מיליון שקלים.
קשה לעצור את שטף דיבורה של אינה ברנובסקיה, מנהלת בית ספר להנדסאים בטכניון, החברה בפורום המכללות הטכנולוגיות, כשהיא מדברת, מדם ליבה, על הקיצוץ התקציבי, אותו היא מכנה כ"שערורייה".
"המכללות הטכנולוגיות מכשירות מדי שנה עשרות אלפי סטודנטים לתואר הנדסאי בתחומי טכנולוגיה שונים", אומרת ברנובסקיה. "הבוגרים שלנו משתלבים בתעשיות הכלליות ובעיקר בתעשיות הביטחוניות. התעשיות הביטחוניות מושתתות על הנדסאים. ההנדסאים בתחומי הבניין הם אלו שמפתחים את התשתיות, והם אלו שבשנים הקרובות אמורים ליטול חלק בעבודות לשיקום הצפון ההרוס. ב-2018 הוחלט על רפורמה בתחום ההנדסאים, שבמסגרתה התקצוב הממשלתי להכשרת הנדסאי היה אמור לעמוד על כ-20 אלף שקלים בשנה. רק כדי לסבר את האוזן, זה תקצוב הממשלה לילד בגן ילדים. לעומת זאת, סטודנט לתואר ראשון בהיסטוריה, גיאוגרפיה ופילוסופיה מתוקצב בסכום גבוה משמעותית. אף על פי שמדובר בסכום נמוך, באה הממשלה וקידמה מהלכים, שבמסגרתם התקצוב בפועל להנדסאי ירד לפחות מ-13 אלף שקלים, וזו לא פחות משערורייה. צריך לזכור שהכשרת הנדסאים מתבצעת בקבוצות קטנות ומחייבת שימוש במעבדות מתקדמות. הסכום הזעום הזה לא מאפשר להכשיר הנדסאי. פשוט לא מאפשר".
לדברי ברנובסקיה, המכללות הטכנולוגיות הן בכלל לא האישו בסיפור הזה. "לא מדובר בקריסה של המכללות הטכנולוגיות, מדובר בקריסה של התחום ובפגיעה מיידית ואנושה בתעשיות הביטחוניות והכלליות", היא אומרת. "המכללות הן רק הכלי שאמור לספק למשק את צרכיו ההכרחיים, לכן זו לא פגיעה במכללות. זו פגיעה במשק, בתעשייה, בכלכלה, בפריון, בתשתיות. גם המאבק הוא לא המאבק של המכללות הטכנולוגיות. זה מאבק על עתידה של המדינה. עוד לפני 7 באוקטובר היה מחסור אדיר בהנדסאים, וחברות ביטחוניות מהמובילות במשק פנו אלינו מיוזמתן וביקשו מאיתנו הנדסאים. אחרי 7 באוקטובר, הצורך בהם גדל משמעותית. לצערנו, אנחנו לא מסוגלים להכשיר הנדסאי בסכומים שהממשלה מוכנה לתקצב, או ליתר דיוק – בסכומים שהיא החליטה לקצץ. איך זה יכול להיות שמבצעים כזה קיצוץ דרמטי בהשכלה הטכנולוגית? הרי אין חיונית ממנה במדינות משגשגות שחיות בשלום עם השכנים שלהן, אז על אחת כמה וכמה במדינה שלנו, שלצערי מוקפת אויבים ונמצאת כרגע במלחמת ההישרדות שלה".
יש צפי לסיום השביתה?
"השביתה הזאת היא תוצאה של החלטה מאוד אחראית של מנהלי המכללות, שהבינו שלאור הקיצוץ הדרמטי בתקציב, הם פשוט לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות הכלכליות לאורך השנה. זה יהיה מאוד לא אחראי לפתוח את שנת הלימודים בידיעה חד משמעית שאנחנו לא נעמוד בה כלכלית, ובעוד שלושה-ארבעה חודשים נגיד 'זהו, נגמר הכסף'. לכן, מבחינתנו, כל עוד לא יימצא פתרון, שנת הלימודים לא תיפתח".
לברנובסקיה חשוב להדגיש היבט נוסף, הקשור לחשיבותן של המכללות הטכנולוגיות. "תואר הנדסאי הוא תואר מהיר יחסית בהשוואה לתארים בתחומים אחרים באקדמיה", היא אומרת. "גם שכר הלימוד שנקבע על ידי הרגולטור הוא כ-65 אחוז משכר הלימוד באקדמיה. עובדה זו והעובדה שהסיכוי של הנדסאי למצוא עבודה ולהשתלב בתחום הוא מאוד גבוה – מביאים אלינו סטודנטים מהפריפריה הכלכלית, החברתית והגאוגרפית, שזקוקים לתואר מהיר ולא יקר. כלומר, מעבר לתרומתן הכבירה למשק, המכללות הטכנולוגיות מהוות לא פעם גם גלגל הצלה ללא מעט אנשים, ופגיעה במכללות היא גם פגיעה מיידית בחוסן הלאומי".
אתם מנהלים איזשהו משא ומתן מול האוצר בימים אלה במטרה למצוא פתרון למשבר?
"שלחנו מכתבים לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר העבודה יואב בן צור, והתרענו שהקיצוץ הדרמטי יחריב את ההשכלה הטכנולוגית ויפגע בביטחון ישראל, בכלכלה ובחברה. פנינו בבקשה להיפגש עם נציגי האוצר. לצערי הרב, עד כה טרם נענינו בחיוב. בשלב זה, לא נראה שיש אופק למשבר, אם כי אנחנו ממשיכים בניסיונות להגיע לפתרון. כרגע אין התקדמות ממשית. בהסתכלות קדימה, בחשיבה על התעשיות הביטחוניות בפרט ועל הכלכלה בכלל, המצב הוא מפחיד ומבעית, לא פחות".
עמיקם
כסף לחרדים דווקא יש והרבה. תתמודדו.
יוסי
מדהים מה קורה במדינה. הכשרה של הנדסאי היא לאורך שנתיים ורוב העובדים הולכים למפעלי ייצור ועובדים שם מגיל +20 עד גיל 60+ . השקעה של שנתיים בהשכלה מניבה למדינה 40 שנה של ייצור ותעשייה. קיצוץ של 300 מיליון מתורגם להפסדים של מיליארדים רבים מייצור. הזוי