פרופ' אמריטוס יהושע זק, חתן פרס ישראל בחקר הפיזיקה והכימיה לשנת תשפ"ב וממייסדי הפקולטה לפיזיקה בטכניון, הלך הבוקר (חמישי) לעולמו בגיל 95. פרופ' זק הוביל פריצות דרך מדעיות שהובילו ליישומים משמעותיים. הוא אחראי להישגים רבים בפיזיקה, ושניים מהם קרויים על שמו: התמרת זק המשמשת כיום בעיבוד אותות, ומופע זק – פאזה ייחודית בגבישים חד מימדיים, שאותה פרסם בשנת 1989 בכתב העת המדעי "Physical Review Letters". הוא השלים בטכניון תואר דוקטור בהנחייתם של פרופ’ נתן רוזן, תלמידו ועוזרו של פרופ' אלברט איינשטיין, ופרופ' יואל רקח מהאוניברסיטה העברית. פרופ' זק זכה במדליית ויגנר היוקרתית בשנת 2014 ונבחר לעמית כבוד של האגודה הישראלית לפיזיקה (IPS) בשנת 2018.
במאי 2022, ביום העצמאות ה-74 למדינת ישראל, הוענק לפרופ' זק פרס ישראל בחקר הפיזיקה והכימיה על "פיתוח כלים מתמטיים כגון התמרת זק ומופע זק המשמשים לפענוח תופעות הולכה חשמלית בשדה מגנטי. כלים אלה מאפשרים ניבוי של חומרים בעלי תכונות ייחודיות לבניית התקנים אלקטרוניים". וועדת הפרס הדגישה כי "תרומותיו המדעיות משמשות וישמשו להבנת הכימיה והפיזיקה של החומר".
זק נולד בוילנה ביוני 1929. כשהיה בן 12 הוא הוכנס לגטו עם משפחתו, ובהמשך שהה במחנות כפייה ובמחנה ריכוז, שם איבד את הוריו ושניים מאחיו. כנער צעיר השתתף זק בצעדת המוות מערבה, שוחרר על ידי הצבא האדום, ומיד גויס אליו, עוד לפני שמלאו לו 16 שנים. עם שחרורו בשנת 1948 הוא חזר לוילנה, החל ללמוד בבית ספר תיכון וסיים את לימודיו בהצטיינות למרות שהפסיד שנות לימוד רבות בגלל המלחמה והשירות הצבאי.
את לימודי הפיזיקה באוניברסיטת וילנה סיים זק בהצטיינות ב-1955, ועל הדרך הוכתר לאלוף ליטא בשיט קיאקים. באותה שנה הוא התקבל ללימודי תואר מתקדם בלנינגרד ועבר ללמוד שם. ב-1957 הוא עלה לישראל, התקבל לטכניון והמשיך את לימודיו לתואר דוקטור בהנחייתו של פרופ' רוזן. ב-1960 קיבל זק תואר דוקטור למדעים, שהה במשך תקופה ב-MIT, ואז חזר לטכניון והחל ללמד בפקולטה לפיזיקה. עשר שנים לאחר מכן הוא הקים את המכון למצב מוצק בטכניון ועמד בראשו.
נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון: "נפרדנו ממדען דגול, מעמודי התווך של הפקולטה לפיזיקה וממתווי דרכה. עבודתו המחקרית סללה דרכים חדשות בהבנה של תופעות יסודיות במכניקת הקוונטים והאיצה פיתוח של יישומים הנדסיים חשובים. פרופ’ זק נמנה עם דור הנפילים שהניחו את היסודות לפיזיקה התיאורטית בישראל. כחבר סגל בפקולטה לפיזיקה זכיתי להכירו מקרוב ולנהל איתו שיחות מדעיות מרתקות. הישגיו זיכו אותו בהכרה עולמית, וכולנו שמחנו מאוד כאשר בשנת 2022 הוא זכה לקבל את פרס ישראל לחקר הפיזיקה והכימיה – פרס שכה היה ראוי לו".
דיקן הפקולטה לפיזיקה פרופ' עדי נסר: "מעבר למדע האיכותי שיצא תחת ידיו היתה לפרופ' זק תרומה רבה לפקולטה. הוא תרם תרומה חשובה לפיזיקה, שזיכתה אותו בפרס ויגנר ובפרס ישראל. גם אחרי שיצא לגמלאות לפני כמה שנים, הפקולטה לפיזיקה ואיכותה האקדמית היו חשובות לו עד יומו האחרון, ועד לאחרונה הוא הגיע לפקולטה באופן קבוע והשתתף בכל הפעילויות".
תגובות