סטודנטים במכללה האקדמית צפת מבקשים מהנהלת המוסד האקדמי לסלק סטודנטים תומכי טרור גם בלי דיון ועדת משמעת. בשבוע שעבר השעתה המכללה, שבה רוב לסטודנטים ערבים, שתי סטודנטיות שהביעו תמיכה בחמאס.
"לצערנו אנחנו עדים לקולות של מיעוט מסית ולתמיכה במעשי הטבח שהתרחשו בדרום", נכתב בדף הפייסבוק של המכללה, "אנו מגנים כל התבטאות בסגנון ונפעל ללא היסוס נגד סטודנטים שיסיתו נגד המדינה ויביעו תמיכה בפעולות טרור. אנו מעדכנים כי עקב התבטאויות קשות, ועדת המשמעת של המכללה השעתה לאלתר שתי סטודנטיות. נוסף על כך הגשנו תלונה במשטרה על חשד לדברי שבח ועידוד מעשי טרור. לא נהסס לפעול כך גם בהמשך. אנו מזכירים כי לאויבנו לא אכפת מי אתם, מאיפה באתם ובמה אתם מאמינים – גורלנו כאן הוא משותף".
במקביל הביעה המכללה את תודתה לסטודנטים שלה שנמצאים בחזית: "ב-7 באוקטובר התקיים טבח נוראי, מהקשים שידענו כמדינה, שבמהלכו בוצעו פשעי מלחמה מחרידים בבני אדם ללא הבדל דת, גזע, מין וגיל. המראות והסיפורים ילוו אותנו במשך שנים רבות, ולבנו עם המשפחות. בימים אלה מאות ואלפים מהסטודנטים והבוגרים שלנו משרתים בכוחות הביטחון בסדיר ובמילואים, בכוחות החירום וההצלה ובשירותי הבריאות. המכללה מספקת סיוע לא מבוטל לכוחות הסדיר והמילואים בדרכים שלא נוכל לפרט. אנו גאים בהם ומחזקים את ידיהם".
בתגובה לפוסט הביעו סטודנטים רבים תמיכה במהלך ודרשו מההנהלה להיות נחושה יותר. "בשעה טובה התעוררתם", כתב אחד מהסטודנטים, "בלי ועדת משמעת – להעיף! שילכו לחפש מקומות אחרים ללמוד בהם. לא צריכים טרוריסטים בעיר שלנו".
מנכ"ל המכללה האקדמית צפת יהודה עוז, השעיתם שתי סטודנטיות שהביעו תמיכה בחמאס, אבל סטודנטים שלכם טוענים שיש עוד כאלה ושאתם פוחדים להשעות אותם כי תפסידו סטודנטים ערבים, שהם הרוב במכללה. איך אתם מתמודדים עם המצב הזה בזמן מלחמה?
"נכון שיש במכללה שיעור גבוה של ערבים, וחשוב מאוד שהם שילמדו גם במוסדות אחרים בארץ. יש בזה תרומה גדולה מאוד, לא רק לחברה הערבית אלא גם לחברה הישראלית. השכלה היא דבר מעצים שמחבר אותם לתרבויות שאנחנו מאמינים בהן".
כמה זה שיעור גבוה?
"כיום אנחנו עומדים על 62 אחוז ערבים – מוסלמים, נוצרים ודרוזים. אני חושב שיש לנו תפקיד חשוב מאוד. אנחנו נמצאים בגליל, ומטרת המוסד שלנו היא להנגיש את האקדמיה לבני האזור – יהודים וערבים כאחד. אני נמצא במכללה 29 שנה, מלווה אותה כמעט מהשנים הראשונות, והופתעתי כשראיתי את הפוסט. אני מכיר את החבר׳ה שמגיעים ללמוד אצלנו, ותמיד שמרנו על יחסים טובים בין המגזרים השונים. החיים המשותפים והלימודים ביחד תורמים המון לפירוק הניכור ולהגברת תחושת האמון".
ובכל זאת, המכללה מרוויחה כסף על כל סטודנט שלומד בה. הסטודנטים הערבים הם הרוב, ואולי אתם חוששים לטפל בהם בחומרה כשהם מביעים תמיכה בארגוני טרור כי תיפגעו כלכלית?
"מי שטוען טענה כזאת שיביא לי הוכחה, ושלא ידבר באוויר ויגיד 'הם ערבים וזו הבעיה'. המילה ערבי נתפשת אוטומטית כאויב, וחבל מאוד שזה כך. הם לאום כמו כל לאום אחר בעולם, ושם לא מחנכים למעשים כאלה. לצערנו, בחברה הערבית יש שיעור גדול יותר של תומכים ברצח מאשר בחברה הכללית, ואנחנו נמגר את זה, אבל להכליל ציבור שלם בגלל בודדים זה לא מקובל. אם מישהו טוען שיש מקרי הסתה נוספים בווטסאפ או בפייסבוק, שיביא לנו הוכחות. לטעון זה קל מאוד. בהיבט הנקודתי, לגבי הפוסטים שפורסמו, ההחלטות התקבלו מיידית. אמרתי שאני לא ממתין עד שוועדת המשמעת תחליט להתכנס, אני מנהל המוסד, ולכן אני מקבל החלטה ניהולית שלי. ביקשנו מוועדת המשמעת שתטפל בזה מיד וללא דיחוי, וכך היה. המכתב להשעייתם המיידית יצא מיד לאחר הדיון הקצר שקיימנו בעניין. כבר מחר (רביעי) תקיים הוועדה דיונים לגבי כל אחד מהסטודנטים בנוכחות מייצגים משני הצדדים".
האם תבקשו הרחקה לצמיתות?
"הדרישות שלנו הן לסנקציות. יש דגש מיוחד מאוד על התקופה הנוכחית שהיא תקופת מלחמה. כמכללה אנחנו נוקטים אפס סובלנות לכל מעשה שיש בו הסתה ותמיכה בטרור. אם הטענות שלנו יתקבלו, נדרוש שהסנקציות יהיו מקסימליות, ואני מאמין שזה מה שהוועדה תחליט".
מה זה אומר?
"זה מעבר להרחקה לצמיתות כי זה לא מספיק. אם הסטודנט למד אצלנו סיעוד במשך שנתיים, הוא יכול לעבור למוסד אחר ולסיים את לימודיו שם, ואז לעבוד בבית חולים בחיפה למשל. אחד כזה שתומך בטרור – אני לא רוצה שהוא יוכל לעשות את זה".
מה אתה יכול לעשות אחרי שהוא עוזב את המכללה?
"ההכשרות שלו אצלי לא יהיו רלוונטיות, הן יבוטלו".
תגובות