משלחת בראשותו של ד"ר עוז גופמן, מנכ"ל עמותת מחמל"י וחוקר באוניברסיטת חיפה, יצאה בפעם השישית למוזמביק בחודשים יולי אוגוסט כדי לחקור לווייתנים גדולי סנפיר (Humpback whales, ובשמם המדעי – Megaptera novaeangliae). המחקר, שממומן עצמאית על ידי חברי המשלחת, הוא מחקר ראשוני של אוכלוסיית היונקים הימיים הייחודית באזור הרבייה Greeding Ground שבאוקיינוס ההודי – אוכלוסייה שעד כה טרם נחקרה – והוא יהווה בסיס למחקרים עתידיים באזור.
לווייתנים גדולי סנפיר נודדים מאנטרקטיקה הקרה צפונה אל האוקיינוס ההודי כדי להזדווג. כאשר הם מגיעים אל מול חופי אפריקה, הם צמים ולא ניזונים במשך שלושה חודשים בארכיפלג באזרוטו במוזמביק, ועוסקים בעיקר בגידול הגורים שלהם. ממחמל"י – מרכז מידע, חקר וסיוע ליונקים ימיים בישראל – נמסר כי זוהי תקופה מצוינת לחקור אותם, למפות את האוכלוסייה ולעקוב אחרי מצבה, שכן בשל ההתחממות הגלובלית, מצבם העגום של האוקיינוסים ודיג יתר פגעו מאוד באוכלוסיית היונקים הימיים.
במסגרת המחקר, כל לווייתן מצולם, ולפי טביעת סנפיר ייחודית ניתן לו שם שמוכר בקהילה הבינלאומית, וסקרים שייערכו בשנים הבאות יוכלו לתת תמונת מצב מדויקת יותר על אוכלוסיית הלווייתנים. במשך 16 ימים ביצע צוות המחקר סקרים יומיים וצילם יותר מ-1,000 תמונות של צדודית סנפיר הגב וסנפיר הזנב לצורך זיהוי הפרטים. המפגשים עם הלווייתנים תועדו גם באמצעות צילום תת ימי.
המחקר נערך בחסות אוניברסיטת חיפה, המכון ללימודי ים ע"ש רקאנטי בבית הספר לארכיאולוגיה ולתרבויות ימיות.
תגובות