בחודש אוגוסט האחרון רכש אורי בנאים, יזם חיפאי בן 31, בניין ברחוב סירקין 21 בשוק תלפיות. במטרה להחיות את הבניין ואת מתחם השוק כולו, יזם בנאים פרויקט, שבו הבניין משמש מוקד תרבות ועסקים הן לתושבי השכונה והן למבקרים בשוק. דבר המיזם החדש התפשט במהרה מפה לאוזן והפך לאטרקציה. גם מי שלא ביקר בו – סימן את המקום ככזה שחייבים לבקר בו. עד כה נערכו במקום אירועים קטנים כמו תערוכת אמנות, יריד מכירות של תוצרת מקומית, סדנאות אמנים מתחומים שונים ועוד. כל זאת, מדגיש בנאים: "ללא מטרות רווח ובמטרה למשוך קהל חדש לאזור ושיהיה פשוט כיף במקום".
אולם גולת הכותרת של המבנה, כפי שמסתמן, היא גג הבניין. בגג משלבים בנאים ושותפיו פרויקטים של קיימות, שכוללים, בין השאר, משתלה. חלק נוסף בגג ישמש, על פי התכנון, מתחם לאירועים, ולשם כך אף הוקם בר. הגג, שמצוי בעיצומו של תהליך שיפוצים והרצה, פתוח, ללא תשלום, לכל מי שחפץ לעלות אליו ולהשקיף ממנו אל הנוף.
בסרטון שפרסם אומר בנאים: "האלמנט הכי חשוב מבחינתי שקיים במקום הזה זה לא הבר היפהפה הזה או כל מה שקורה פה, אלא פשוט להסתכל למעלה לשמיים, לנוף, לראות את הרי הגליל והחרמון ברקע… זה מה שנותן לאנשים את החיות והאווירה, במיוחד בתקופה כזו, כאשר אנחנו יוצאים מהקורונה ואנשים מחפשים את האוויר הפתוח ואת האפשרות להתאסף יחד, כי כולנו מבינים שאנחנו יצור חברתי, ומה שחשוב לנו זה להיות האחד עם השני. וזו המטרה של המקום פה. לכן המקום כל הזמן פתוח לכולם, ללא עלות. אם בן אדם רוצה לבוא לשתות קפה, עלא עיני ועלא ראסי – שיבוא, ישתה קפה, אני גם אנקה אחריו אם צריך. אנשים שוכחים לפעמים את הכוסות או מגש פיצה – אבל כל עוד הם הגיעו לפה והרוויחו פה רגע ביום של להסתכל על הנוף, ליהנות מהאלמנטים הקטנים והפשוטים ששמנו פה – זה בשבילי הכל".
אלא שביום חמישי האחרון עתרה עיריית חיפה לבית המשפט לעניינים מקומיים בבקשה ל"מתן צו לפי סעיף 234 לחוק התכנון והבנייה למניעת עבודה אסורה". שופט בית המשפט אבישי קאופמן קיבל את בקשת העירייה וכתב בהחלטתו: "לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה מצאתי, כי בידי המבקשת ראיות לכאורה לביצוע העבודות לפיכך ניתן צו כמבוקש. המשיבים וכל אדם מטעמם יימנעו מכל פעולה ישירה או עקיפה, בעצמם או באמצעות אחרים, בלא היתר בגג הנכס ברחוב סירקין 21, לרבות עבודות הכנה לבנייה והכשרה לשימוש אסור. המבקשת תמציא את הצו לכל אחד מהמשיבים בבקשה וכן תדביק הודעה אודותיו במקום בולט בנכס".
"אין לנו אפשרות להגיש ערעור"
לדברי בנאים, ביום חמישי הגיעו למקום נציגי העירייה והגישו להם את צו בית המשפט שאוסר עליהם להשתמש בגג. לטענתו, איש לא פנה אליהם בנושא קודם לכן והם גם לא קיבלו התראה, שיכולה הייתה לסייע להם להתדיין עם העירייה ולפרוש את טענותיהם.
בנאים: "שאלנו אותם למה הם סוגרים את הגג, והם ענו שביצענו פה עבירות בנייה. אז ביקשנו מהם שיעברו איתנו על התיק והם אמרו 'לא, לא, לא'. הלכו, נעלמו לחופש שלהם ואין עם מי לדבר. בתי המשפט סגורים, כולם בפגרה, ואין לנו אפשרות להגיש ערעור. עכשיו אנחנו לא יכולים לעשות שימוש בגג. ההשלכות הן כאלו שכרגע הלקוחות של המשתלה לא יכולים לעלות אליה ואי אפשר למכור את הסחורה".
בנאים מוסיף: "הטענה המרכזית שלנו היא הרבה יותר שורשית וקשורה למערכת היחסים בין העיר חיפה לתושביה. זה לא הגיוני שבלי הודעה מוקדמת, בלי שום הצגה של הדברים, לפחות במייל. משהו. פשוט מגיעים אליך עם צו סגירה שהוצא במעמד צד אחד. לא הייתה לנו אפשרות להראות את כל המסמכים שהגשנו, לא הייתה לנו אפשרות להראות שהיו במקום יועץ בטיחות, אדריכל וקונסטרוקטור. אנחנו בחול המועד, יש המון תנועה של אנשים, והגג הזה מעביר מאות אנשים בשבוע. עכשיו נסגר הברז. אז מדינת ישראל הוציאה אותנו מהסגר ועיריית חיפה החזירה אותנו לסגר. ציפיתי שעיריית חיפה תקדם אותנו ותעזור לנו. לא ביקשנו מהם תרומות, לא כסף. כלום. אבל אם יש לכם משהו להגיד בנושא ואתם רוצים שזה יעבוד על פי התנאים שלכם – אז למה אתם עובדים בצורה כזו דורסנית? מה הבעיה פשוט לדבר".
הרשת סוערת
המהלך של העירייה והפרסום ברשתות החברתיות עורר גל ביקורת, שגם חברי מועצת העיר נחשפו אליו. חברת מועצת העיר מסיעת הירוקים, יעל שנער, הגישה שאילתה, שכותרתה "עיריית חיפה נגד יזמות בשוק תלפיות". כותבת שנער: "ביום חמישי, רגע לפני שעיריית חיפה יצאה להדממה לרגל חופשת חג הפסח, הגיע צו בית משפט לסגירת עסקים בגג של בניין בסירקין 21 בשוק תלפיות. עירייה חפצת חיים מחפשת איך לעזור לעסקים וליזמים, במקום זה עיריית חיפה מעמיסה ביורוקרטיות מסורבלות על עסקים, וגרוע מכך – לא עונה לפניות שלהם וגורמת להם להפסדים בעשרות אלפי שקלים. כל זאת כאשר אין להם אפשרות להגיב – רגע לפני החג.
"למי שלא מכיר, הגג בסירקין 21, הוא מקום מקסים במיקום מדהים, מקום שנתן השראה ותקווה לכל האזור. במקום פועלת משתלה ומתארחים בו אירועים שונים כגון סדנאות מנהיגות, תערוכות אמנות ועוד. במימונה הייתה אמורה להתקיים בו מסיבה אינטימית בהשתתפות מוזיקאים, אליה נמכרו (הכל לפי תקנות הקורונה והתו הירוק) כ-40 כרטיסים. הבעלים של המקום, יזם צעיר ושומר חוק, עובד באופן צמוד במסלול הבנייה על פי תקנה 101, עם יועץ בטיחות, מהנדס אזרחי. הגג נבנה במסלול היתר על פי תקנה 101 עבודות שפטורות מהיתר, בשקיפות, ונמצא ממש מול מינהל הנדסה. המעקה במקום כפול מהתקן, ישנם מטפים על פי חוק, שלטי יציאה, תאורת חירום – כל מה שמחויב על פי חוק".
מוסיפה שנער: "סגירת הגג מובילה לנזק של אלפי שקלים, אך גרוע מכך, משפיעה על כל היזמים שנושאים עיניהם לחיפה ושוקלים לפתוח בה מקומות ולהתפתח בה. היזם עומד מול שוקת שבורה ואין לו עם מי לדבר, לא עונים לו במייל, אף אחד לא הרים לו טלפון והסביר לו על מה הסגירה של המקום – ובשביל שיענו לו הוא נזקק לשירותיהם של עורכי דין".
בשאילתה מעלה שנער ארבע שאלות: "מדוע הוחלט להגיש צו הריסה בדיוק רגע לפני חג הפסח כאשר אין ליזם עם מי לדבר בעירייה? מי ישפה את הבעלים על אובדן ההכנסות העצום של חול המועד, התקופה שבה עמישראל יוצא לבלות? מדוע מפקח מטעם העירייה, ששלח מייל שיש להרוס את כל מה שנבנה במקום בעמל רב וביזמות ויצירתיות אין קץ – אינו עונה למייל? מדוע אי אפשר להגיש מסמכים ולקבל עדכון סטטוס במייל?".
עד כה עיריית חיפה לא הגיבה לדברים.
טולוצינסקי נתי
ברוך הבא לחיפה! כפי שאמרה לי, לפני שנים, אחת מעורכות הדין של העירייה בקשר לרישוי עסקים: "אנו נעשה את המקסימום כדי שאתה תוכל לעשות את המינימום".
מצטער, אבל אם אתה מתעקש ליזום בחיפה, אז מגיע לך כל עונש שיטשת עלייך מהעירייה
נתנאל
איך יכול להיות שחברת המועצה טוענת שהכל חוקי כשבית משפט טוען שהבנייה לא חוקית? מי יותר בקיא בחוק? קצת בושה לחברת המועצה שהיא לוקחת חוק ממסדות החוק?
אורי בנאים
עיריית חיפה כן משקיעה המון ביזמות בעיר,(שיבת ציון,תאי ישיבה בשוק ועוד)
המפקחת של העירייה שעשתה את עבודתה במקום הייתה נחמדה אך לא סיפקה לנו מידע רשמי.
רוח הדברים פרוס בסרט ובפוסט פייסבוק.
אנחנו כבר פועלים יחד עם עיריית חיפה במסלול הכשרה של המתחם שנוכל כולנו כבר להנות מהמקום שוב ולהמשיך את תהליך פיתוח המקום שהוא הדבר החשוב ביותר.
צדוק הקונסטרוקטור הגבר
תפסיק להתבכיין כמו ילדה בת 6 שלקחו לה את האייפון ותוציא אישורים כמו כולם.
ישראל
כמה ימים של סגירה והבנאדם, לפי דברי שנער, כבר הפסיד עשרות אלפי שקלים? אחלה עסק הוא פתח שם. דבר ראשון צריך לשנות לו את הארנונה לארנונה עסקית (בר, משתלה, אירועים ותערוכות) וגם ליידע את מס הכנסה.
סיגל
הבנאדם לפי מה שכתוב פתח עסק של מתחם אירועים בלי שיש לו אישור מוועדת תכנון ובנייה ובלי שיש לו היתר, כפי שקבע השופט. רק מציינת.
חיפאית
יעל שנער, את בעד לעבור על החוק או שאת סתם פופוליסטית? מה שבטוח – את מביכה.
אייל
עוד אחד שקנה ביניין בגרושים בחור תחת של חיפה וחושב שעשה את עסקת חייו. צפוייה לו התפכחות כואבת. כסף לא עושים בחיפה בטח לא בשוק תלפיות ובטח כשאין צעירים בעיר.
לא סופרים אותנו כבר עשרות שנים
שכונת הדר ישנה ואפורה ומי שיכל ברח משם ממזמן,שכונות החוף עלובות ומוזנחות ומחכות כבר 30 שנה להתחדשות,העיר התחתית והעצמאות למעט כמה פרויקטים לא ממש השתנו ב100 שנים אחרונות.
כל המיזמים האלה של אומנים/ציירים/בליינים זה נחמד אבל זה טיפה בים.ים של עליבות של חיפה התחתונה.
קובעי ההחלטות כנראה ברובם אינם מתגוררים באיזורים הללו אלא בשכונות המטופחות והיקרות למעלה וככה זה נראה
בחיפה תאכל הרבה לקרדות !!
אין מנהיגות. רק לחזירים יש היתר חופש תנועה בכל העיר.
דטו
לדעתי, הבעייה בעיריית חיפה היא העובדים. מתנהגים לתושבים כאילו אנחנו בתקופת אבא חושי. עושים טובה שמטפלים בתושב.
אייל
כל הדר והעיר התחתית מלאים במבנים נטושים שעולים גרושים ואין ביקוש.
אסף
יזים צעירים בעיר צריך לחבק ולתת ליווי מטעם העיריה. אחרת העיר הזו לא תצמח בחיים
ייציק
מי שרוצה להפסיד כסף , שישקיע בחיפה !³
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
אם השופט קבע שהיו עבירות בנייה, האם חברת המועצה לא נותנת אמון בשופט? לא ברור
לילך
נשמע מדכא בחיפה. ממתינה לתגובת העירייה