עלייה נרשמת בשנים האחרונות בשיעור מחלות כליות בקרב האוכלוסייה המבוגרת, והוא עומד כיום על עשרה אחוזים. בשל כך, ביום הכליה העולמי הקימו צוותי שירותי בריאות כללית דוכנים להעלאת המודעות למחלות השונות ולאיתור מוקדם. בהובלתה של ניהל ח'טיב, אחות נפרולוגית בכללית, יצא צוות המרפאה לנפרולוגיה מונעת במחוז חיפה לשלושה מרכזים רפואיים של הכללית – המרכז הרפואי לין, קריית הבריאות זבולון והמרפאה היועצת בכרמיאל – ליום הסברה תחת הכותרת "האם אתם בסיכון למחלות כליה?". לפונים לדוכנים ניתן הסבר על מחלות כליה, חשיבות המעקב והאיזון של גורמי סיכון, ירידה במשקל, הפסקת עישון ועוד, במטרה לשמור על האיזון הכלייתי. מי שדיווח כי הוא מעשן הוזמן להצטרף לסדנאות גמילה מעישון שנערכות ללא תשלום במרפאות קופת החולים.
ד"ר ויקטור פרחוויקי, מנהל המערך המרחבי למחלות כליה בבית החולים כרמל ובמרפאות הכללית במחוז חיפה: "מחלת כליה כרונית היא מצב שבו קיימת פגיעה ברקמת הכליה ובתפקוד הכליות, שתפקידן הוא לסנן מהדם נוזלים וחומרים מומסים שונים ולהוציאם מהגוף בנוזל השתן. פגיעה בתפקוד הכליות עלולה לגרום להצטברות של חומרי פסולת ושל נוזלים בגוף. מחלת הכליות היא כרונית, ושכיחותה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל מגיעה לעשרה אחוזים ואף יותר. השכיחות גוברת בקצב מהיר – דבר המביא מומחים בתחום לכנות את מחלת הכליות הכרונית 'מגיפה' ו'מגיפה שקטה', וזאת בהקשר של אורח החיים והתארכות תוחלת החיים. לכשל כלייתי יש סיבות רבות, כאשר מחלות שכיחות כמו סוכרת, מחלות כלי דם, צהבת C, לב ויתר לחץ דם תורמות להתפתחותם של יותר ממחצית מהמקרים של מחלת הכליה. בדיקת תפקודי כליה מאפשרת לאמוד מהי מסת הכליה המתפקדת אשר משתתפת בתהליכי סינון הדם".
לדברי ד"ר פרחוויקי, ההתמודדות הטובה ביותר עם המחלה היא ללכת ולהיבדק: "אפשר למנוע או לעכב את ההתקדמות של המחלה באמצעות טיפול רב מקצועי, ולכן הופעלה בכללית מרפאה ייעודית לנושא, בדגש על מאמץ לאתר מצבים טרום כלייתיים".
תגובות