סרטן השד הינה המחלה הממארת השכיחה ביותר בנשים, בישראל ובעולם המערבי בכלל. אחת מכל שמונה נשים (כ13% מהנשים) צפויה לחלות בסרטן השד. בישראל מדי שנה כ- 5,000 נשים מאובחנות ומטופלות בשל מחלה זו.
בשל כך, הרפואה המערבית המתקדמת, תרה כל הזמן אחר פתרונות פחות רדיקליים מכריתת השד במלואו , נכון להיום ניתן להגיע לריפוי המחלה באמצעים מתקדמים המאפשרים את שימור השד.
אחד הפתרונות המובילים בשנים האחרונות, הוא ניתוח שימור השד ולאחריו הקרנות משלימות. במקרים שבהם המחלה נרחבת יחסית , ניתוח שימור השד – ניתוח אונקופלסטי של השד, מחליף במקרים רבים את הפרוצדורות הרדיקאליות. הוכח כי שיעורי ההחלמה מסרטן השד לאחר ניתוח משמר שד עם טיפול קרינתי משלים לאחר מכך אינם נופלים מניתוחים של כריתת השד בשלמותו.
ד"ר אוהד בן-נון, מומחה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת בביה"ח בני ציון בשיתוף עם ד"ר אסיה ברודסקי, כירורגית בכירה , מנהלת מרפאת השד, מבצעים את הניתוחים הללו בבני ציון. לדברי ד"ר בן- נון: "הניתוח מהווה חלק מהותי מהטיפול בסרטן השד. בעוד בעבר הטיפול המקובל כלל כריתת שד החולה בשלמות, כיום ניתן לבצע ניתוחים מוגבלים יותר כאשר סרטן השד מזוהה ומטופל בשלבים המוקדמים של המחלה".
מהו הניתוח האונקופלסטי של השד?
"מדובר בניתוח לשם הסרה חלקית של רקמת השד (אזור הגידול ורקמת השד הסמוכה) תוך שימור שאר רקמת השד. ניתוח משמר שד (Breast Conserving Surgery – BCS) בשילוב עם טיפול קרינתי לאחר הניתוח, צפוי להביא לשיעורי ריפוי מסרטן הדומים לאלו המושגים בניתוחים נרחבים יותר".
מדוע בעצם בוחרים בשיטה ניתוחית זו?
"לרוב כאשר מבוצעת כריתת שד חלקית, ניתן לסגור את הפצע הניתוחי בצורה טובה וללא יצירת עיוות משמעותי בשד המנותח. אולם בחלק מאותן מנותחות יתכנו בעיות אסתטיות כגון חוסר סימטריה בין השדיים, רטרקציה- משיכה של אזור הפטמה והעטרה או חוסר נפח בשד המנותח. נזק נוסף עשוי להיגרם בשל הטיפול בקרינה אחר הניתוח. בחלק מהמטופלות ניתן לצפות מראש לתוצאות לא מיטביות בניתוח משמר שד, ובאותן נשים יש לשקול ניתוח אונקופלסטי.
"מדובר בניתוח אונקולוגי ופלסטיקאי –כריתת אזור הגידול כנדרש מבחינה אונקולוגית, ותיקון הפגם בניתוח פלסטי אסתטי ומשחזר כחלק משיתוף פעולה בין המחלקה הכירורגית למחלקה הכירורגית- פלסטית".
בניתוח אונקופלסטי נעשה שימוש בשיטות המקובלות בכירורגיה פלסטית לעיצוב או שחזור שדיים, לשם ניוד רקמה והשגת מראה רצוי של השד המנותח, אחר כריתה חלקית של השד.
בשיטה זו ניתן לבצע כריתה נרחבת יותר של רקמת שד סביב הגידול, ועדיין להשיג תוצאות טובות יותר מבחינה אסתטית, ולעיתים גם מבחינה רפואית, בהשוואה לניתוח כריתת חלק מהשד ללא אונקופלסטיקה.
לשם השגת מטרה זו יש צורך בעבודה משולבת ומתואמת של כירורג שד אונקולוגי ושל כירורג פלסטי, כפי שקורה היום בין צוות מחלקת כירורגיה פלסטית בניהולו של ד"ר נועם קלדרון וצוות מחלקת כירורגיה בניהולו של פרופ' מטר וכירורגית שד ד"ר אסיה ברודסקי.
כיצד הניתוח האונקופלסטי מבוצע בפועל?
"כאשר השד המנותח גדול ביחס לנפח הכריתה מתוכנן, וכאשר השד צנוח (פטוטי) ניתן לבצע את התיקון תוך שימוש ברקמת השד עצמו – ניוד רקמה, עור או עטרה והפטמה בשיטות הדומות לאילו של ניתוחי הקטנת שדיים או הרמת שדיים. יש מספר דרכים לביצוע פעולות אילו, כתלות במיקום הגידול בשד וגודלו.
בחלק קטן מהמטופלות יש צורך בניוד רקמה מאזור נוסף, כגון ניוד עור ושומן תת עורי מדופן החזה צדדית לשד. כאשר החסר ברקמת השד או בעור השד הינם משמעותיים, אפשר להשלים את החסר בניוד שריר, שומן תת עורי ועור מהגב או מהבטן. כאשר יש שימוש ברקמה ממקום אחר מדובר בשדה ניתוחי נוסף, יתכנו בעיות הקשורות לאזור התורם, ובכל מקרה יהיו גם שם פצע ובהמשך צלקת.
לעיתים נעשה שימוש במשתלי סיליקון לשם הוספת נפח לשד המנותח. שימוש במשתלי סיליקון מאפשר הגדלת נפח השד ללא צורך בהזזת רקמה עצמונית , אין צורך באזור ניתוח נוסף. מאידך טיפול קרינתי עלול להביא להתקשות הרקמה סביב המשתלים.
כמעט תמיד מבוצע ניתוח פלסטי-אסתטי בשד הבריא, לשם סימטריה. סוג הניתוח תלוי במבנה השדיים, הניתוח האונקולופלסטי המתוכנן, וכמובן ובעיקר – רצון המטופלת".
מהם יתרונות הניתוח האונקופלסטי?
לניתוח האונקופלסטי מספר יתרונות ובכלל זאת:
- אפשרות לכריתת רקמה בנפח גדול יותר בהשוואה לניתוח משמר שד ללא אונקופלסטיקה, ובכך לשפר את הסיכוי להשגת הסרה מלאה של הגידול.
- אפשרות גישה לרקמת השד דרך חתכים סביב העטרה או בשד התחתון, ובכך להימנע מצלקת באזור המחשוף גם כאשר הגידול מצוי באזור זה.
- צמצום שטח השד ונפח השד בניתוח הרמה-הקטנה ובכך הפחתת הנזק הקרינתי.
- השגת צורה אסתטית יותר של השד, ובכלל זו גם השוואה של השד השני ושיפור הסימטריה בין השדיים.
מאידך מדובר בניתוח גדול יותר וממושך יותר לעומת כריתת אזור הגידול בלבד, בעל פוטנציאל מעט גדול יותר לבעיות אחר הניתוח. במטופלות בעלות רקע רפואי מורכב וסיכון ניתוחי מוגבר – יתכן ויש מקום לצמצם את ההתערבות הניתוחית כמידת האפשר, גם במחיר של עיוות שארי בשד המנותח".
באיזה שלב מבוצע הניתוח הפלסטי לשחזור?
"בדרך כלל, הניתוח הפלסטי- משחזר מבוצע כהמשך לניתוח הכריתה, האונקולוגי, כחלק מאותו ניתוח. במקרים אלו, שחזור צורת השד הרצויה קלה יותר, היות ומראש ניתן לתכנן את הכריתה באופן שלא תפגע באפשרויות השחזור וכן קל יותר להעריך את מידת הפגם בשד ולבצע את התיקון המבוקש. לעיתים הניתוח הפלסטי מבוצע כניתוח נפרד, מאוחר יותר מהניתוח האונקולוגי. כאשר מדובר בניתוח מאוחר השגת התוצאה הרצויה עלולה להיות קשה יותר בין השאר בשל צלקות קודמות בעור וברקמת השד ובשל נזק לרקמת השד אחר טיפול קרינתי.
לפני ניתוח אונקופלסטי, גידול בשד שמאל בחלקו התחתון – פנימי:
באדום מסומן אזור הגידול
היות ותוכננה גם כריתת עור מעל הגידול – סימון ניתוח אונקופלסטי לתבנית הקטנת-הרמת שדיים לשיטת גבעול תחתון.
בצהוב – תכנון הסרת עור ורקמת שד
בכחול – תכנון החתכים.
אחרי ניתוח אונקופלסטי :
החסר בשד תוקן על ידי ניוד רקמה מחלקו העליון של השד
ניוד אזור הפטמה-עטרה למרכז השד
כ"כ בוצע ניתוח הקטנה-הרמה לשם השוואה בשד הבריא (לא מוצג כאן)
בכחול – סימון הצלקות
הצלקות סביב העטרה ובקפל התת שדי לרוב אינן ניכרות, ניתן לראות צלקת אנכית מהעטרה מטה לקפל התת-שדי.
בעזרת שיתוף פעולה כירורגי-אונקולוגי-פלסטיקאי , תכנון מוקדם וביצוע ניתוח המותאם למטופלת – ניתן להגיע לתוצאות המבוקשות – החלמה מסרטן השד תוך הפחתת הפגיעה במטופלת, כולל הפחתת הנזק מבחינה אסתטית. בחלק משמעותי מהמטופלות יתכן אף שיפור אסתטי לעומת המצב טרם הניתוח".
כתבה שיווקית