השנתון הסטטיסטי העירוני החדש שפורסם לאחרונה כולל תמונת מצב סדורה של המגזר העסקי בחיפה, שעינת קליש רותם הבטיחה לחזק במהלך קמפיין הבחירות שלה לראשות העיר. לפי השנתון, שהוכן על ידי האגף לתכנון אסטרטגי ומחקר בעיריית חיפה ואשר מהווה בסיס מידע מקיף על חיפה בתחומים השונים, קשה אמנם להגדיר את המציאות העסקית בחיפה כנתונה במשבר, אך הצמיחה העסקית בה היא די מינורית. כמו כן, מהשנתון עולה כי בדומה למתרחש בערים גדולות אחרות, גם בחיפה עסקים חדשים רבים מאוד נלחמים על חייהם וחלק ניכר מהם לא מצליח לשרוד ונסגר.
מהשנתון עולה, בהתבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), כי בשנת 2016 אמנם נרשמה בחיפה צמיחה עסקית מסוימת, אך היא פחותה בהיקפה מזו שנרשמה בתל אביב-יפו ובירושלים. לפי טבלה בשנתון אשר משווה בין מספר העסקים שנפתחו ונסגרו בכל אחת משלוש הערים הגדולות, בשנת 2016 נפתחו בחיפה 1,853 עסקים חדשים לעומת 1,654 עסקים שנסגרו, כלומר צמיחה של 199 עסקים. לעומת זאת, בתל אביב-יפו נרשמה באותה שנה צמיחה של 1,244 עסקים (6,123 עסקים שנפתחו לעומת 4,879 עסקים שנסגרו) ובירושלים נרשמה צמיחה של 734 עסקים (3,516 עסקים שנפתחו לעומת 2,782 עסקים שנסגרו).
בהמשך מוצג בשנתון מקבץ נתונים נוספים שמקורם בלמ"ס ושמתמקדים בהישרדותם של העסקים בחיפה. לפי נתון מרכזי, רק 52 אחוז מהעסקים שנפתחו (ההגדרה שנבחרה בשנתון היא "נולדו") בחיפה בשנת 2011 שרדו והמשיכו להתקיים בשנת 2016. נתון זה מצביע על הקושי של עסקים חדשים בעיר להתקיים לאורך זמן, אך לא מדובר בתופעה ייחודית לחיפה: הממוצע הכלל ארצי של עסקים שנפתחו בשנת 2011 והמשיכו להתקיים גם בשנת 2016 הוא 54 אחוז, וגם בתל אביב-יפו (56 אחוז) ובירושלים (54 אחוז) שיעור הישרדות העסקים בין 2011 ל-2016 הוא דומה.
מידע חלקי מאד
המצב עוד חמור הרבה יותר. כי זה לא לוקח בחשבון עסקים שהתכווצו וצמצמו עובדים רק אלו שנסגרו.
כדאי היה לצרף גם נתוני אחוז המובטלים שנוספו בחיפה מול האחוז שבערי המרכז
דני דין
למה תמיד משווים את חיפה לתל אביב תשוו אותה לעפולה ואז תבינו שהיתה צמיחה בחיפה.
חני
קליש מדובר בהתראה חמורה של ספינה שוקעת. לא תוכלי להטות את כיוון הספינה מבלי לפנות ולקבל סיוע ממשלתי כולל בתמריצים מסיביים