ביום שישי ישיקו אוניברסיטת חיפה ורשות העתיקות העתק של ספינה עתיקה שטבעה לפני 2,500 שנה מול חופי מעגן מיכאל. הספינה התגלתה בשנת 1985 בידי אמי אשל, חבר קיבוץ מעגן מיכאל, במרחק של כ־70 מטר מהקיבוץ. בשנת 1988 היא נמשתה בפרויקט שהוביל ד"ר אלישע לינדר, ממקימי החוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטה.
היא השתמרה באופן יוצא דופן בזכות העובדה שהיתה מכוסה בחול, כולל השדרית, חלקי לוחות, 14 צלעות ובסיס התורן. העובדה שחלקים אלה השתמרו אפשרה לחוקרים להפיק ידע נדיר לגבי שיטת הבנייה של הספינה. חומר שימור ייחודי הוכנס לבסיס העץ של הספינה והיא זכתה לאולם משלה במוזיאון הכט באוניברסיטה.
בין הכלים שהשתמרו נמצאה ערכת הכלים של נגר הספינה. מציאת הכלים עוררה בחוקרים את החלום לבנות רפליקה של הספינה העתיקה בשיטות ובכלים שבהם השתמשו הבנאים המקוריים. פרופ' יעקב כהנוב מהחוג לציוויליזציות ימיות, שנפטר לא מזמן, היה סטודנט צעיר כשהספינה נמשתה. לפני שנתיים הוא החל בעבודות לבניית הרפליקה יחד עם אבנר הילמן, איש רשות העתיקות.
העבודות התבצעו בבית הספר לקציני ים בעכו. הן לא היו פשוטות משום שבעוד שהעיקרון הבסיסי של הבנייה היה ידוע – הרכבה מבוססת על פינים ומגרעות – היה גם הרבה ידע חסר, כולל הדרך הנכונה לכופף את קורות העץ וסוג העץ המתאים עבור התורן. בתום שנתיים הסתיימו העבודות והרפליקה הובלה למעגן הקישון. שם היא תושק במזיגה של שמן ומים לפי הנוהג העתיק, ותצא להפלגה. כמובן בהתאם לתנאי מזג האוויר.
תגובות