בתקופה שבה החברה הישראלית ניצבת בפני אתגרים חברתיים עמוקים, החינוך נמצא במרכז המאבק על עתידה. המתחים, הפערים והקשיים מדרבנים את מערכת החינוך להיות גורם מאחד, מחזק ומעורר תקווה. מתוך מציאות זו צומחת החממה לחדשנות חברתית באקדמית גורדון בחיפה, שמציעה מסע למנהלי בתי ספר במסגרתו יהפכו למנהיגים חברתיים.
להתמודד עם המורכבות של ימינו
ישראל של היום היא חברה רבת-פנים, מלאה בשונות ובקונפליקטים. המנהלים, שעומדים בחזית העשייה החינוכית, חשים לעיתים בצורך הדחוף לגשר על פערים, לטפח ערכים של שותפות ולחזק את תחושת השייכות בקרב התלמידים, המורים והקהילה. החממה לחדשנות חברתית במכללת גורדון מציעה כלים חדשניים להתמודד עם מציאות מורכבת זו, ובכך להפוך את בתי הספר למעוזי סולידריות ואחדות, מקום הרואה בעיצוב היחסים והקשרים בין באי בית הספר מטרה ראשונה במעלה.
הגישה שפותחה בחממה מבוססת על תפיסת ה-SBL (Social-Based Learning), המדגישה כי איכות בית הספר נבנית דרך איכות מערכות היחסים שבין חברי הקהילה החינוכית. בעידן שבו החברה הישראלית משוועת למנהיגים שמסוגלים לטפח חוסן קהילתי, התוכנית מציעה דרך מעשית ליצירת מערכות יחסים משמעותיות שמחזקות את הלכידות והערבות ההדדית. המנהלים המשתתפים לומדים איך להפוך כל אתגר להזדמנות לבניית חברה מלוכדת ומחזקת.
החממה לחדשנות חברתית לא רק מכשירה מנהלים, אלא מציידת אותם בכלים כיצד לטפח תחושת שייכות בקרב התלמידים, להתמודד עם לחצים חברתיים ולשמש עוגן יציב עבור צוותי החינוך והמשפחות. המסע מתחיל בחדרי המורים, אך נמשך אל הלבבות של כל אחד ואחת מבני הקהילה.
מאחורי המיזם עומדת האקדמית גורדון ותפיסתה החברתית, שמתוכה הקימה צוות אשר כולל שלושה אנשי חינוך שמביאים איתם שילוב ייחודי של ידע, ניסיון ותשוקה לשינוי: ד"ר אלי וינוקור, סגן נשיא האקדמית גורדון לפיתוח אסטרטגי, ה"מוח" שמאחורי התוכניות – איש של רעיונות גדולים וידע מעמיק בתיאוריות ומחקר פורץ דרך, יועץ למשרדי ממשלה לקידום חוסן ושלומות בקרב סגלי חינוך. לצידו, ד"ר אבינועם יומטוביאן, איש שטח שמבין אנשים – אחרי שנים של עבודה עם ילדים, הורים וסגלי חינוך הוא מביא גישה מעשית, ישירה ואנושית. יומטוביאן אמון על ההכשרה המעשית של פרחי ההוראה בחינוך חברתי קהילתי וראש תחום הנחיית קבוצות באקדמית גורדון. איתם נטלי גרונסטדת, שהגיעה לאחר שנים כמפקחת במחוז הצפון. היא מכירה את המערכת על כל מורכבויותיה, מכירה לעומק את המרחב שבו פועלים מנהלי בתי הספר ומאמינה שהשינוי צריך לבוא מהשטח – מהאנשים עצמם. השלושה חברו יחד כדי לבנות עתיד חינוכי טוב יותר, כאן בישראל.
אם יש רגע שבו נדרש מאיתנו להוביל שינוי ולהשקיע בעתיד טוב יותר, הרי שהוא עכשיו. החממה לחדשנות חברתית מזמינה מנהלים ומנהלות בתי הספר לקחת חלק במסע הזה, להיות חלק מהדור החדש של מנהיגים שמחוללים שינוי בלב הקהילות שלהם, ובונים עתיד מבטיח לכולנו.
תגובות