בית המשפט המחוזי בחיפה נזף באוניברסיטת חיפה וביטל את התנאי שקבעה – בגרות במקצוע היהדות – לקבלת מלגת "אהבת עולם".
השופט מאזן דאוד כתב בפסק הדין: "הואיל ותוצאת הכללתו של הקריטריון בדבר בגרות במקצוע מהיהדות היא הפליה של מגזרים נרחבים (ובמיוחד של המגזר הערבי) והביאה להדרה מוחלטת מקבלת מלגה חשובה זו, הרי מטעם זה דינו של הקריטריון להתבטל. התנאי הוא תנאי פסול בשל היותו מפלה על בסיס לאום, ולכן על הנתבעת (האוניברסיטה; ש"מ) לא לכלול בין אמות המידה (הקריטריונים) לקבלת מלגת 'אהבת עולם' את התנאי הנ"ל, וכמובן היא תוכל לשקול קריטריונים אחרים בכפוף לכך שיעמדו בעקרונות האמורים בפסק דין זה".
השופט דאוד חייב את האוניברסיטה לשלם לתובעת – האגודה לזכויות האזרח בישראל – הוצאות משפט ושכר טרחה בסך של 10,000 שקל.
כפי שפורסם ב"כלבו – חיפה והקריות" ביוני 2022, האוניברסיטה פרסמה קריטריונים למלגת "אהבת עולם" בסכום של 2,000 דולר "המיועדת למי ששירתו שירות צבאי או שירות לאומי מלא". לאחר התערבות האגודה לזכויות האזרח בישראל בוטל התנאי "בשל היותו מפלה את הסטודנטים הערבים, אשר אינם נקראים לשירות צבאי או לאומי וככלל אינם משרתים שירות כאמור", כפי שנכתב בכתב התביעה שהגישה האגודה.
בהמשך התגלה תנאי נוסף – בגרות במקצוע היהדות – ובפסק הדין כתב השופט: ״טענתה המרכזית של התובעת היא כי תנאי הזכאות – בגרות במקצוע מהיהדות – שקבעה הנתבעת למלגת 'אהבת עולם' מדיר ממעגל הזכאים למלגה סטודנטים מבני החברה הערבית ומהווה הפליה בלתי סבירה הפוגעת בצורה בלתי מידתית בזכותם לשוויון ולכבוד. לטענתה, הדרת קבוצה שלמה על בסיס לאום ודת מתוכנית תמיכה כלכלית משמעותית וייחודית, המספקת סיוע בגובה כמחצית משכר הלימוד אצל הנתבעת, היא מהקשות מבחינת דרגת הפרתן לזכויותיהם החוקיות לשוויון ולכבוד של הסטודנטים הערבים אצל הנתבעת. התובעת ציינה כי הנתבעת הודתה בתצהיר התשובה כי על אף שסטודנטים רבים מבני החברה הערבית נרשמו למלגה, אף אחד מהם לא התקבל בשל תנאי הקבלה עסקינן".
האוניברסיטה ביקשה לדחות את התביעה מכיוון שמדובר ב"תורם פרטי זר, שאינו כפוף לכללי המשפט הציבורי וציינה כי "אדם שמחליט לתרום מכספו למטרה מסוימת רשאי לתרום אותו למטרה הקרובה ללבו, 'להפלות' בין המטרה הקרובה ללבו לבין מטרות אחרות ולייחד את התרומה לקבוצה הספציפית שעמה הוא מתכוון להיטיב". עוד טענה האוניברסיטה כי "התנאי של תעודת בגרות באחד ממקצועות היהדות הוא תנאי ענייני וראוי, המשרת את מטרת התורם ואת התכנים שעומדים במרכז התוכנית, ופסילת תנאי זה תשלול את האפשרות ליהנות מהמלגה מאותם סטודנטים הנהנים ממנה, תשפיע קשות גם על תורמים אחרים ותזעזע את הבסיס שעליו מושתת כל 'עולם גיוס התרומות', שהוא מרכיב חשוב בפעילותם של מוסדות אקדמיים".
במענה לטענה זו בחן השופט את מידת מעורבותה של האוניברסיטה במתן המלגה – אם היא פאסיבית, כלומר יידוע הסטודנטים בלבד על קיום המלגה, או אקטיבית, שבה היא המוסד הקובע את הקריטריונים ולא התורם. על כך כתב השופט דאוד: "ביחס למלגת 'אהבת עולם', האוניברסיטה מעורבת באופן מלא בניהול ובקביעת תנאיה, והיא שותף פעיל בתוכנית 'אהבת עולם' ביחד עם התורם שמממן את המלגה – עמותת מורשה עולמית. אומנם מדובר בתורם פרטי למלגה, אך אין בידי לקבל את טענת הנתבעת כי תפקידה מתמצה בהנגשת המלגה לסטודנטים, באיתור מועמדים עבורה ובהעברת כספי המלגה למקבליה, ושאינה יכולה להכתיב לתורמים את העדפותיהם לגבי ייעוד כספים שהם תורמים".
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
מאכזב זו מדינה יהודית! האוניברסיטה לא צריכה לתת מלגות למי שלא שירת בצבא
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
חחח זה כמו שביר זית מפלה ערבים
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
שימו לב לשם של השופט. עכשיו הכל מובן
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
מי שואל בכלל את בית המשפט ?
מישהו מנע מסטודנטים ערבים לעשות בגרות ביהדות ? לא. אז חארטה בפיצה.
אבי
אז שגם הם ישרתו בצבא כמו כולם
רני
מעניין שבית המשפט לא מלין על כך שמפלים לטובה סטודנטים מהמגזר שחלק גדול מהם מעתיק במבחני הבגרות ולמרות זאת מתקבל ללימודי רפואה כאפליה מתקנת…
לעומת צעירים שתרמו למדינה בכל מיני הזדמנויות ומתעלמים מהם…