שלוש שנים לאחר שנקבע כי הלוחם אלכסיי נייקוב ז"ל יונצח בחיפה, ב-24 בנובמבר ייחנך אולם פעילויות ושחמט על שמו בספרייה העירונית המשופצת אבנר בקרית אליעזר.
נייקוב נולד בשנת 1979 בחרקוב, אז ברית המועצות והיום אוקראינה, ובספטמבר 1996 הוא עלה לארץ לבדו. כעבור שנה הצטרפו אליו הוריו קלרה וסמיון ואחיו רדימיר. שאיפתו ללמוד בטכניון התממשה. לאחר שעבר בחינות למוסד הוא החל ללמוד במכינה לקראת לימודי אווירונאוטיקה – המקצוע שעליו חלם עוד מילדותו. בפברואר 1998 הוא התגייס לצה"ל והחל במסלול הכשרת לוחמים בחיל ההנדסה הקרבית, כשהתכנון היה להמשיך את לימודיו לאחר שיסיים את השירות.
עם סיום המסלול שירת נייקוב בליווי ובאבטחה של אוטובוסים בגוש קטיף. באוקטובר 1998 ליווה הג'יפ שבו הוא נסע אוטובוס של תלמידים מבית ספר בכפר דרום לעצמונה. הג'יפ חסם מכונית תופת נהוגה בידי מחבלים שהתכוונו לפוצץ אותה בהתנגשות באוטובוס העמוס בילדים. המכונית התנגשה בג'יפ והתפוצצה, אך האוטובוס לא נפגע והילדים שהיו עליו ניצלו. נייקוב נהרג ושני חיילים נוספים נפצעו. נייקוב הובא למנוחות בבית העלמין הצבאי בחיפה, בן 19 היה בנופלו.
לאחר מותו הונצח זכרו של נייקוב בכמה דרכים. בית הספר בעצמונה שבו למדו הילדים נקרא על שמו, כך גם כיתת שדה במושב בית חשמונאים, הארגונים נעל"ה וסל"ע הקימו קרן מלגות לתלמידים מצטיינים על שמו, בחרקוב קראו לרחוב על שמו, כמו גם לארגון המתנדבים הצעירים בבית הספר מס' 170 שבו הוא למד. אלא שעד עתה, ולמרות ההבטחות, הוא לא הונצח בחיפה.
ביולי 2020 הגיש סגן ראש העיר דאז לזר קפלון בקשה לוועדת השמות להנציח את נייקוב בשם רחוב, מדרגות או כיכר. לאחר שהוועדה החליטה כי מכיוון ש"לצערנו יש משפחות שכולות רבות בעיר ולא מעט חללים, וביחד עם הרצון להנציחו עלינו לשמור על שוויון", הוא יונצח במקום ראוי. אז הציע קפלון להנציחו במרכז השחמט שעתיד היה להיפתח בספרייה העירונית בקרית אליעזר, שהיתה אז בתהליכי שיפוץ. בפברואר 2021 הודיעה מזכירת העיר ברכה סלע למשפחת נייקוב כי מועצת העיר אישרה לקרוא על שמו חדר בספרייה.
באוגוסט השנה, כשההנצחה התעכבה, אמרה אמו קלרה ל"כלבו – חיפה והקריות": "לקחו אותנו לראות היכן יהיה החדר שייקרא על שמו כשהספרייה החדשה החלה להיבנות, אך ככל שחלף הזמן לא שמענו יותר כלום. מאז לא יצרו איתנו קשר. זה הזוי שבחרקוב נקרא רחוב על שמו ואילו בחיפה לא יכולים להקים חדר על שמו. הסיבה שבגללה חשוב לנו להנציח את אלכסיי, ואשתמש במילים של הילדים שהוא הציל, היא שאי אפשר לקלקל את השם שלו. היום הילדים האלו הם בוגרים, אנשים שתורמים המון למדינה, וכשהאסון הזה קרה בעלי אמר שבתוך כל ילד כזה יש חתיכה מאלכסיי, שהוא חי בתוכם. הילדים האלה זוכרים את אלכסיי, ובכל שנה הם מקיימים אירוע לזכרו. ראוי שהוא יונצח במקום שבו ילדים לומדים או משחקים שחמט. חיפה היא העיר האהובה שלי, וכששמעתי שבחרקוב קוראים רחוב על שמו שלחתי מכתב לעירייה וסיפרתי ששם עשו את זה ובחיפה לא".
בעקבות דבריה של האם הגישה יו"ר סיעת מחוברים לחיפה ביתנו טטיאנה ג'ון שאילתה לראש העיר יונה יהב בעניין. כעת אומרת ג'ון: "זהו צעד קטן להנהגת העיר, צעד גדול לאנושות, וקצת נחמה להורים השכולים. אני שמחה שסוף סוף, אחרי שנים של דחיות משונות ותירוצים מבישים נמצא מקום בחיפה להנצחת מעשה גבורה של נייקוב ז"ל".
חנה
מטר מהספריה מצויה האנדרטה לחללי שכונת קריית אליעזר ששלושה במלחמה האחרונה. מן הראוי להנציח אותם. עם כל הכבוד לחלל המובא בכתבה. ולא לערב פוליטיקה. הניחו לשכונה.
אני
גיבור ישראל!!!
ת.נ.צ.ב.ה.
היום הכי מודרני זה להשתמש משרות בגלל החרדים הפנטים ביד אחת עם סמוטריץ ובן גביר הארורים!
עופר
יונה יהב שוב מכר את קרית אליעזר לזרים. לא נשכח את הקמת בית מיח"א .ביוזמתך.
ריקי
יונה תקצה לו חדר בדניה או בכרמל רק תעז…..
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
קרית אליעזר החצר האחורית של העיר
מוצב אורחן (שהיה פעם)
תגובות של דיבילים…מי שמפריע לו, שיוציע לעצמו עין…
הייתי שם באותו יום במוצב הסמוך, באנו ראשונים למקום. מה שכתוב בכתבה – אמת, וטוב שיידעו ויזכרו.