בית משפט באיחוד האמירויות גזר עונש מוות על תושבת חיפה פידאא כיוואן (39), לאחר שהורשעה בהחזקת סמים. במשפחתה בחיפה משוכנעים שכיוואן היא קורבן נסיבות טראגי של נאיביות וכי אין לה כל קשר לסמים. הם כועסים על כך שאף נציג מדינה רשמי לא ביקר עד כה את כיוואן בכלא, וכרגע מתרכזים בביטול עונש המוות ובהצלתה. במסגרת זו פנתה המשפחה לעו"ד תמי אולמן, שכבר הגישה ערעור על החלטת בית המשפט. לאור העובדה שמדובר בתהליך ארוך ויקר, שוקלת המשפחה לפנות לגיוס כספים באמצעות מימון המונים.
בראיון נוקב ל"כלבו – חיפה והקריות", מספרת פידאא חמוד, המקורבת למשפחה ומייצגת אותה בתקשורת, על מה שאירע ואיך ממשיכים מכאן הלאה.
חמוד, דיברתם כבר עם פידאא כיוואן?
"המשפחה יצרה איתה קשר באופן פרטי ללא מעורבות שום צד רשמי".
מה מצבה?
"קשה מאוד".
פורסם שהיא פתחה בשביתת רעב?
"זה לא נכון. מי אמר דבר כזה? בתקשורת כתבו הרבה דברים לא נכונים. היא מקבלת יחס מצוין בבתי הכלא שם. לא קרה לה שום דבר שקרוב אפילו לעינויים. בכתבות בעיתונות הישראלית הדברים הוצאו מהקשרם. מה אמור להרגיש בן אדם שנגזר עליו גזר דין מוות מבחינה נפשית במערכת משפטית שהוא לא מכיר? זו שאלה טריוויאלית. זו מערכת משפטית שאפילו אנשי המקצוע פה לא מכירים".
בעיתונות בשפה הערבית פורסם שהאמירויות לא יוציאו אותה להורג. ידוע לכם על כך?
"לא שמענו על כך".
מתי הוגש הערעור?
״בימים האחרונים לאחר שניתן גזר הדין. המערכת המשפטית שם עובדת אחרת מפה. אם הדברים היו ברורים, לא היינו מחכים שנה. המשפט הראשון שלה נדחה שבע פעמים".
כמקורבת למשפחה מה את יכולה לספר על כיוואן?
״היא בן אדם מהמם. אישה למופת. פמיניסטית, פעילה חברתית, מאוד אנושית ומאוד אהובה בחברה שלה ואכפתית. היא נולדה בחיפה. למדה בבית הספר 'נזירות נצרת' ולאחר מכן בבית הספר האורתודוקסי. היא בן אדם מאוד חרוץ ומאוד חשוב לה לעבוד. היא כל הזמן ניסתה דרכים חדשות בעבודה. היא עבדה בצילום, בגרפיקה. היה לה גם סטודיו לצילום בחיפה. היא למדה צילום באחת המכללות בעיר. היא עבדה גם בבית קפה ברח הלל".
האם היא התגוררה גם ברמאללה במקביל למגוריה בחיפה?
"האמת שהיא נפש חופשיה. אני לא יכולה להגיד שהיא התגוררה במקום אחד, כי היא התגוררה בהרבה מקומות. היא אישה מאוד עצמאית ואוהבת חיים. היא הייתה בהרבה מקומות בעולם. דובאי היה חלק מהמסע הזה".
לפי הפרסומים, היא קיבלה הצעה לעבוד בדובאי לכן היא נסעה.
"האמת, כל הפרטים האלה אם זו הייתה נסיעה בגלל הצעת עבודה לא ברורים. באותו הזמן היא לא הייתה מועסקת והיא נסעה לשם במסע הקרייריסטי שלה, כדי להכיר אנשים וללמוד דברים חדשים. היא בן אדם כל כך חברתי, מאמין לאנשים ואוהב. זו הסיבה לנסיעה, התמימות הזו הובילה אותה למקום הזה. היא כזו חרוצה, וההגעה לדובאי היא רק בגלל הרצון שלה להתפתח מבחינה מקצועית".
על פי מה שנכתב, מכר הציע לה לעבוד שם בגרפיקה.
״נכון, והיא באמת נסעה בתמימות, כי היא כזו. היא זורמת עם אנשים. היא מאוד פתוחה עם אנשים. היא אפילו לא חשדה בו לרגע".
האם את רומזת שמדובר פה במלכודת שתוכננה מראש?
"היא התפתתה להצעת העבודה, עד שהיא הבינה שקורה שם משהו לא טוב, ואז זה כבר היה מאוחר מדי. באף סיטואציה לא מצאו עליה סמים. כל המידע שיוצא בעניין הוא לא אמיתי. גם אין סרטון של קניית סמים. איך יכול להיות סרטון, כשהיא לא סחרה בסמים? אין כזה דבר. זה לא קרה. האירועים האלה לא קרו. עכשיו אנחנו מנסים להבין למה היא הורשעה. אנחנו לא מבקרים את דובאי או את מערכת המשפט שם. יכול להיות שבתהליך שקרה, היה פה עניין של אי הבנה בין מה שנשאל לתשובות. המשפחה חושבת שכל זה נוצר מאי הבנה של איך עובדת המערכת המשפטית בדובאי, זה הכל. היא נפלה בשל תמימותה. עכשיו מרחף על ראשה גזר דין מוות בגלל אמון בבנאדם והרצון שלה להיות מתכנתת".
האם המשפחה עודכנה כשהיא נעצרה בשנה שעברה?
"כן, המשפחה עודכנה באופן פרטי, אבל לא משום גורם רשמי. חשוב להדגיש ששום גורם רשמי עד היום לא נפגש עם פידאא. אף גורם רשמי מהצד הישראלי לא ראה את הפנים שלה זה שנה וחודשיים, וזה מאוד מוזר בעינינו".
על פי הפרסומים, דווקא משרד החוץ כן מעורב בעניינה.
״אנחנו לא יודעים על שום פגישה אישית. גם לא על פגישה על בסיס הומניטרי של מישהו שהגיע אליה לבדוק. אנחנו לא יודעים על כזה דבר. היא גם לא אמרה לנו. כנראה שזה לא קרה. אולי זה קרה במישור הדיפלומטי השקט, אבל במישור הבינאישי לא הייתה לה שום פגישה עם שום גורם".
איך המשפחה מצליחה להתמודד ההשלכות של גזר הדין?
"מאוד קשה, ומה שיותר קשה למשפחה זה להתמודד עם העיתונות הישראלית".
למה?
"כי העיתונות הישראלית מחפשת מה הן דעותיה, במקום פשוט להתרכז בפן ההומניטרי ולהגן עליה כאזרחית. מאוד מוזר לי כל ההתעסקות התקשורתית עם הפן האישי וההתנהגותי של פידאא במקום להתרכז בעיקר בביטול גזר הדין, שזה הנושא המרכזי כרגע. יש כאן נפש שלא חטאה ומועמדת להוצאה להורג".
חשיפת הפן האנושי לציבור יכולה לסייע לפחות בהרגשת המשפחה ברגעים הקשים שעוברים עליה. את לא חושבת?
״נכון, אבל בפן האנושי מה שנכתב עד היום היה מאוד זוועתי. פרסמו שהיא אישה שהשתמשה בסמים שתפסו אצלה בתיק. מידע ממש שגוי שמכתים תדמית של בנאדם ולא עוזר לנושא המרכזי. אם באמת רוצים לעזור לה, אני לא חושבת שצריך להתרכז בשאלה אם היה לה בית קפה או תיק עם סמים או לחפש את העבר שלה. צריך להתרכז בעתיד ובהצלת חייה. אני חושבת שזה המינימום".
המידע לגבי הסמים מגיע מפסק הדין. הוא לא נכון?
״כל המידע שיש בפסק הדין הוא לא מידע אמיתי. פידאא לא מסכימה איתו מבחינה עובדתית. היא לא מבינה מה קורה שם. היא פשוט נמצאת במערכת שהיא לא מודעת למה אפשר לעשות. אף אחד לא נתן לה ייעוץ ולא הסביר לה.
האם אתם יכולים לנסוע לבקר אותה?
"אנחנו לא יודעים. ממש לא יודעים. הכל באוויר. גם מה שנעשה מבחינה דיפלומטית אנחנו לא יודעים כלום. הגורמים הרשמיים טוענים שהם מטפלים וזורקים משפטים יפים באוויר, אבל מבחינה פרקטית, לא ראינו שום תזוזה. יצרו איתנו קשר, אבל להגיד לנו שזה בטיפול, אני לא יודעת עד כמה זה נחשב לקשר. אנחנו יודעים מה צריך לעשות, זו לא הבעיה. יש כרגע חוסר במידע ואולי גם חוסר בעניין אצל מי שצריך לטפל".
תשלום לעורכי דין פה ושם זה בוודאי תהליך יקר. מי עוזר לכם במימון?
״חשבנו על גיוס המונים, כדי לאסוף כסף מהציבור להצלתה של פידאא. זה בתוכנית שלנו, אבל אנחנו בודקים קודם מה קורה שם. זו אחת המחשבות שלנו. זה המון כסף למשפחה שאין לה. בינתיים הדברים מתקדמים בהדרגתיות, ובינתיים הכסף זו לא הבעיה המרכזית אלא הצלתה של פידאא ממוות, ואנחנו עושים את זה בלי קשר לכסף".
תגובות